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CITY BUDGET PROCESS FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQS) 
 
Frequently asked questions (FAQs) published by the Division of Local Services (DLS) within the Department of Revenue 

provide general information about Massachusetts municipal tax and finance laws and DLS policies and procedures in effect 

when published. They do not answer all questions or address complex issues about their topics. FAQs are not public written 

statements of the Department. They are informational only as described in 830 CMR 62C.3.1(10)(c), and do not supersede, 

alter or otherwise change any Massachusetts General Law, Department public written statement or other source of law. 

 

 

1. What are the budget approval requirements for cities? 

 

Assuming there are no relevant city charter provisions or special acts establishing a different process, 

approval of a city’s annual budget is governed by G.L. c. 44, § 32. The answers that follow assume no 

contrary charter or special act provisions. 

 

2. What information must be included in a proposed budget submitted by a mayor to the 

city council? 

 

Within 170 days after the annual organization of the city government in any city (other than Boston), 

the mayor must submit the annual budget to the city council in the form of line-items for the proposed 

spending purposes of the city for the next fiscal year. Specifically, G.L. c. 44, § 32 requires that the 

annual budget show separately, at a minimum, for each office, department or purpose, amounts for the 

following:  

 

1) Ordinary maintenance, including debt service, and subdivided into 

a) Salaries and wages of officers, officials and employees other than laborers or persons 

performing the duties of laborers; and 

b) Ordinary maintenance not included under (a); and 

2) Other expenditures, including additional equipment estimated to cost over $1,000. 

 

3. Is the mayor required to include the amount requested by the school committee for the 

operation of the schools in the budget submitted to the city council? 

 

No, the amount recommended by the mayor for the operation of the city school department, or for a 

regional school district assessment, needs to meet the minimum school spending requirements of G.L. 

c. 70, but it may be less than requested by city or regional school committee. See Superintendent of 

Schools of Leominster v. Mayor of Leominster, 386 Mass 114 (1982). 

 

4. What is the procedure after the mayor’s submission of the budget to the city council? 

 

The city council may “by majority vote make appropriations for the purposes recommended and may 

reduce or reject any amount recommended in the annual budget.” The council has 45 days from receipt 

of the annual budget to act on each and every amount recommended by the mayor. If the council has 

not acted on any recommended amount, “either by approving, reducing or rejecting” it, within that 45 

day period, that amount becomes part of the appropriations for the year without any further action of 

the city council. G.L. c. 44, § 32. 

  

https://www.mass.gov/regulations/830-CMR-62c31-department-of-revenue-public-written-statements
https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartI/TitleVII/Chapter44/Section32
https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartI/TitleVII/Chapter44/Section32
https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartI/TitleXII/Chapter70
https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartI/TitleXII/Chapter70
http://masscases.com/cases/sjc/386/386mass114.html
http://masscases.com/cases/sjc/386/386mass114.html
https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartI/TitleVII/Chapter44/Section32
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5. If the city council wishes to reduce the budget, what is the procedure?  
 

Under G.L. c. 44, § 32, any item in the mayor's proposed annual budget that the city council has not 

voted, within 45 days of its receipt of the budget, to approve, reduce or reject takes effect as the 

appropriation for that purpose for the fiscal year. Therefore, a vote purporting to reduce the entire 

budget, or to reduce categories of spending, by a total amount or percentage without actually voting to 

reduce particular line-items by specific dollar amounts is ineffective. Without that specificity in 

individual line-items, a city council reduction in the budget would make all the appropriations 

ambiguous. The city auditor would have no basis for deciding which line-items should be reduced, and 

therefore no authority to refuse to pay bills from any of the line-items on the grounds that they were 

incurred in excess of appropriation. See G.L. c. 41, § 52 and G.L. c. 44, § 31. If the city council wishes 

to reduce the budget by a particular amount or percentage in total or for certain purposes, it must vote 

to reduce each and every applicable line-item by specific dollar amounts, as necessary to achieve that 

end. 

 

6. May the city council increase an appropriation in the annual budget without a 

recommendation of the mayor? 

 

A city council cannot increase any amount recommended by the mayor in the annual budget on its own 

initiative, with one exception that only applies in cities that have accepted it. G.L. c. 44, § 32; Section 

2 of Chapter 329 of the Acts of 1987. If that option has been accepted, a city council may, by two-

thirds vote, increase the amount recommended by the mayor for the city school department or regional 

school district assessment provided that (1) the city or regional school committee has recommended 

the increase, and (2) the increase does not make the total budget exceed the property tax limitations 

imposed in G.L. c. 59, § 21C, i.e., does not result in a budget that cannot be funded within the city’s 

Proposition 2½ levy limit. That means the city council must reduce other items in the mayor’s budget 

by the amount of the increased school items unless the mayor agreed that the overall budget, as 

increased, can be funded within the levy limit. 

 

7. May the city council add items to the annual budget without a recommendation of the 

mayor? 

 

A city council may only add an item when there is no recommendation of any kind for that particular 

spending purpose in the mayor’s budget and it follows the procedure found in G.L. c. 44, § 33. A 

recommendation of zero funding constitutes a “recommendation.” 

 

If no recommendation of any kind has been made for an item or purpose the city council considers 

necessary, the council must vote to request that the mayor make a recommendation for an 

appropriation for that purpose. Only if the mayor does not make a recommendation within seven days 

of that vote may the city council, by two-thirds vote, make an appropriation for that purpose. G.L. c. 

44, § 33. See Daly v. Mayor of Medford, 241 Mass. 336 (1922) (appropriation by alderman for clerk of 

committees salary omitted by mayor lawful) and Flood v. Hodges, 231 Mass. 252 (1918) 

(appropriation by city council for wage increases for police and fire employees void). 

 

8. May the city council vote to reject the mayor's proposed budget, or vote to reduce the 

total proposed budget by a specified percentage or amount? 
 

No. Unless the city's charter provides otherwise, the mayor's proposed budget will take effect if no 

other action is taken within 45 days of the date budget was submitted. The mayor submits a proposed 

annual budget to the city council (or board of aldermen) that must contain a minimum level of line-

item detail for each department's appropriations. Any item in the mayor's proposed budget that has not 

https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartI/TitleVII/Chapter44/Section32
https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartI/TitleVII/Chapter41/Section52
https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartI/TitleVII/Chapter44/Section31
https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartI/TitleVII/Chapter44/Section32
http://archives.lib.state.ma.us/handle/2452/8486
http://archives.lib.state.ma.us/handle/2452/8486
https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartI/TitleIX/Chapter59/Section21C
https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartI/TitleVII/Chapter44/Section33
https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartI/TitleVII/Chapter44/Section33
https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartI/TitleVII/Chapter44/Section33
http://masscases.com/cases/sjc/241/241mass336.html
http://masscases.com/cases/sjc/231/231mass252.html
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been approved, reduced or rejected by vote of the council within the 45 day period takes effect as the 

appropriation for that purpose. 

 

9. What happens if the mayor does not submit an annual budget to the city council within 

the required 170 days? 

 

If the mayor does not submit an annual budget within the statutory time period, G.L. c. 44, § 32 

provides for the city council to prepare an annual budget by June 30. The council’s budget is generally 

subject to the same requirements as a budget submitted by the mayor, e.g., it must contain the same 

minimum detail required for each office, department or purpose. Within 15 days of preparing a 

proposed budget, the city council must vote on it. As with the items in the mayor’s proposed budget, 

any item that the council has not voted to approve, reduce or reject within that 15 day period takes 

effect as the appropriation for the stated purposes for the fiscal year. 

 

10. Can the mayor veto a city council vote on the budget under G.L. c. 44, § 32 or city council 

appropriations under G.L. c. 44, § 33? 

 

No. Under G.L. c. 39, § 4, city council action on budgets submitted under G.L. c. 44, § 32 and 

appropriations by a city council under G.L. c. 44, § 33 are not subject to veto by the mayor. Also see 

G.L. c. 43, §§ 55 and 63. 

 

11. If the city does not have an operating budget on July 1, can it spend based upon 1/12 of 

the prior fiscal year’s budget? 

 

If the city does not have an operating budget for the fiscal year on July 1 due to circumstances beyond 

its control, the mayor may submit a “continuing appropriation budget … on a month to month basis for 

a period not to exceed three months.” G.L. c. 44, § 32. This means the mayor may submit a budget for 

July if the annual budget is not approved by June 30, a budget for August if the annual budget is not 

approved by July 31 and a budget for September if the annual budget is not approved by August 31. 

However, there is no requirement that a continuing budget for any of those months be equal to 1/12 of 

the previous fiscal year’s operating budget. Each continuing budget can provide for all expenses that 

may be incurred for that particular month. The tax rate will be based upon the actual budget that is 

adopted for the entire fiscal year, which would include the amounts approved in continuing budgets. 

 

12. Can a city council vote to approve all or part of the annual budget contingent upon 

passage of a Proposition 2½ override? 

 

No. Under G.L. c. 59, § 21C(m), only towns with town meetings may make appropriations contingent 

on passage of a Propositions 2½ ballot question. The election at which a question to make a contingent 

appropriation effective must take place within a certain time following the “town meeting” at which 

the appropriation was voted. 

https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartI/TitleVII/Chapter44/Section32
https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartI/TitleVII/Chapter44/Section32
https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartI/TitleVII/Chapter44/Section33
https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartI/TitleVII/Chapter39/Section4
https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartI/TitleVII/Chapter44/Section32
https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartI/TitleVII/Chapter44/Section33
https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartI/TitleVII/Chapter43/Section55
https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartI/TitleVII/Chapter43/Section63
https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartI/TitleVII/Chapter44/Section32
https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartI/TitleIX/Chapter59/Section21C

