
February 3,2005 

Ed MacDonald 
Board of Selectmen 
Town of Adams 
69 Melrose Street 
Adams MA 01220 

Re: Mid-year Departmental Revolving Fund 
Our File No. 2005-14 

Dear Mr. MacDonald: 

You asked whether receipts collected before the authorization of a departmental revolving fund 
during a fiscal year may be credited to the fund. 

As you know, the departmental revolving fund statute, G.L. Ch. 44 §53E'/2, sets out specific 
authorization procedures. As a general rule, annual town meeting must authorize a fund for an 
eligible departmental receipt for any given fiscal year before the July 1 start of that year. The statute 
also provides, however, that if a new revenue source becomes available during a fiscal year, the town 
may authorize a fund for that initial year at a later town meeting so long as the accounting officer 
certifies that the revenue was not used in determining the tax rate if set. In other words, if a town 
department begins a new fee-based program or service, or begins charging a fee for an existing 
program or service, after annual town meeting, those receipts may be used to establish a revolving 
fund during the year if they were not used in setting the tax rate. 

We think such a later established fund can be credited with all receipts collected during that 
initial fiscal year. Nothing in the language of the statute clearly limits the fund to just those receipts 
collected after the authorization vote becomes effective. Moreover, there should be no adverse fiscal 
impact in doing so since the new revenues would in the ordinary course become part of the town's free 
cash at the end of that year. Town meeting can clearly express its intent by specifying in the 
authorization vote whether all receipts collected during the year, or just those collected after the 
authorization vote becomes effective, are to be credited to the fund. 

If you have any further questions, please do not hesitate to contact me again. 

Very truly yours, 

Chief, Property Tax Bureau 
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