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Massachusetts Department of Revenue Division of Local Services 
Alan LeBovidge, Commissioner Gerard D. Perry, Deputy Commissioner 

October 24,2006 
Audrey Marcoux 
Board of Assessors 
33 Main Street 
P.O. Box 128 
Curnrnington, MA 01026 

Re: Inspection of Properties 
Our File No. 2006-351 

Dear Ms. Marcoux: 

You inquired about the ability of the assessors to make an interior and exterior inspection of 
property in order to obtain or verify physical characteristics for valuation purposes. 

As you know, assessors in Massachusetts have a constitutional and statutory duty to value all 
taxable property in their community at its fair market value. Any appraisal of property, including 
mass appraisal for property tax purposes, requires accurate descriptive information about the property. 
This information is crucial to any valid analysis of sales and other market information, which is the 
basis for determining the factors that influence market value and ensuring that all similar properties 
are treated equitably in the valuation process. Moreover, under G.L. c. 40, §56, each community must 
undergo a review of its assessing practices once every three years and obtain a certification that its 
assessments reflect fair market value. Accordingly, the assessors must have an accurate and current 
inventory of property characteristics for each property in order to produce equitable values consistent 
with legal standards and acceptable for our review. 

However, a board of assessors does not have express statutory authority to conduct an on-site 
exterior or interior inspection of a property for assessment purposes without the consent of the owner. 
Therefore, if you seek the owner's permission to inspect the premises by going up to the door, by prior 
appointment or otherwise, and the owner refuses, we do not think you can conduct any on-site 
inspection activiti~s. Yo11 can view the exterior from the sidewalk, road or other off-site lncatinn that 
you may legally enter. 

In most cases, we believe property owners will understand the important purpose and allow 
inspections if approached in a professional manner. If an inspection is not permitted, however, the 
assessors have other means of obtaining information in the pre-assessment stage. Specifically, the 
assessors can request that a property owner (or lessee) provide information on the physical 
characteristics and condition of the property in a written return within 60 days. Failure to respond to 
such a request carries a penalty of $50 and the loss of abatement rights unless there is some 
demonstrated inability of the property owner to comply. Making a false statement also carries a loss of 
abatement rights. G.L. c. 59, s38D. Once the return is filed, the assessors may also require the taxpayer 
to answer questions under oath about the information provided. G.L. c. 59, s38E. 

If a taxpayer files an abatement application to contest his assessment, G.L. c. 59, §61A requires 
the taxpayer, upon request, to exhibit the property to the assessors and furnish written information 
under oath so as to determine the fair cash valuation. Noncompliance by the taxpayer will bar him 
from any statutory appeal unless the applicant was unable to comply with such request for reasons 
beyond his control or unless he attempted to comply in good faith. 
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As a general matter, most taxpayers permit the assessors to inspect the parcel and also respond 
to information requests. If there is an uncooperative taxpayer or lessee, the assessors have some 
statutory remedies to secure the needed information. 

We hope this information proves helpful. 

Very truly yours, 

&% .. 
Kathleen Colleary, Chief 
Bureau of Municipal Finance Law 


