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Dear Mr. Baird: 

I am writing in regard to your question whether certain real property of the Clinton Home 
for Aged People, Inc. ("Clinton Home") qualifies for a property tax exemption. Based on the 
information you provided to us, it is our understanding that the Clinton Home was organized in 
1902 as a nonprofit corporation to administer an endowment fund to provide assistance and 
financial resources to the elderly and indigent and to organizations serving the elderly. The 
Clinton Home owns a building located at 271 Church Street in Clinton for which it has received 
charitable exemptions in past years. Until 2004, the building was used as a rest home for people 
aged 55 and over. Residents paid rent on a monthly basis and received a room, meals, laundry 
service and transportation to appointments. In 2004, however, the Board of Trustees of the 
Clinton Home ceased using the building as a rest home. The remaining residents were given 
notice of the change and assistance in finding alternative housing. 

You wrote seeking a formal opinion as to the exempt status of the property located at 271 
Church Street. As you know, the requisites, which a charitable organization must satisfy in order 
to qualify for a tax exemption on real property, are set out in Chapter 59, Section 5, Clause Third 
of the General Laws. This provision allows an exemption from property tax assessment upon: 

"real estate owned or held in trust for a charitable organization and 
occupied by it or its officers for the purposes for which it is organized 
or by another chari~ablt: organization or organizations or its or their 
officers for the purposes of such other charitable organization or 
organizations." 

This statutory provision sets out three, discrete requisites, all of which must be satisfied in order 
for real property to qualify for exempt status. First, the organization must be a charity. Secondly, the 
charitable organization must own the property. And finally, the charitable organization or some other 
charitable organization must occupy the property for a charitable purpose. 
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The Clinton Home claims to administer an endowment fund to provide financial resources 
to facilities, associations and institutions that advance the health and welfare of the elderly and 
indigent. These purposes and activities would likely be considered charitable in nature. 
Corporations formed to assist in carrying out charitable purposes may themselves be charitable 
organizations for purposes of property tax exemptions even if they do not perform directly any 
charitable functions. Assessors of Boston v. Vincent Club, 351 Mass. 10 (1966); Children's 
Hospital Medical Center v. Assessors of Boston, 353 Mass. 35 (1967). 

Thus, the issue here appears to relate solely to the occupancy requirement for the building 
owned by the Clinton Home. Even if the Clinton Home is considered a charitable organization, 
it still must show that the occupancy and use of its building is in furtherance of its stated 
charitable purposes. See Boston Lodge, B.P.O.E. v. City of Boston, 217 Mass. 176 (1914); 
Salem Lyceum v. City of Salem, 154 Mass. 15 (1891). An organization that conducts charitable 
activities is not entitled to claim the charitable exemption if the dominant use of the 
organization's property is for purposes that are not a part of, or incidental to, the organization's 
charitable purposes. Id. 

In our view, the decision in Assessors of Dover v. Dominican Fathers Province of St. 
Joseph, 334 Mass. 530 (1956) established a standard for property with respect to occupancy for 
Clause Third purposes. The use must be "so substantial that for all practical purposes the property 
could be said to be occupied for the purposes for which the taxpayer was organized." Dominican 
Fathers Province of St. Joseph, 334 Mass. at 540-41. To this end, we have advised that while the 
use of a building by a charity does not have to be intensive, it must be substantial enough that the 
building is considered dedicated to the charitable purpose. 

The Clinton Home's abatement application states that the building is occupied and used to 
host events sponsored by eldercare organizations and to provide services and space to senior 
organizations. During 2005, the building apparently was used by various eldercare organizations 
for numerous meetings, social events and group functions. Information submitted by you, 
however, indicates that building currently is being operated as a bed & breakfast and rental 
facility for social events and meetings. In addition, according to the newspaper article you 
submitted, the director of the building and her husband reside on the premises. 

If a charitable owner occupies property for a combination of charitable and non-charitable 
activities, only the portion of the property occupied for charitable purposes is entitled to 
exemption. Making space available to the public for community events could be considered a use 
of the property for the organization's charitable purposes. In addition, if a defined portion of the 
property is used by the Clinton Home as its administrative offices, i.e., as the place where records 
are stored and trustees or officers conduct the organization's business, that portion may qualify for 
exemption. 

The portion used as the director's residence, however, can qualify for exemption only if the 
assessors find that residential use of the property by officers of the organization is essential to the 
operation of the organization and in furtherance of its charitable purposes. If the property is being 
operated primarily as a bed & breakfast and rental facility, those uses would be for commercial, 
not charitable, purposes. In that case, the director's occupation of the property as a residence 
would not be necessary for the operation of the charity. Residential property used to house an 
organization's personnel is not exempt where it is provided primarily for personal convenience or 
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private benefit. See e.g., Phi Beta Epsilon Corp. v. City of Boston, 182 Mass. 457 (1903); 
William T. Stead Memorial Center of New York v. Town of Wareham, 299 Mass. 235 (1938). 

In our view, whether the Clinton Home's stated activities and actual uses are "so substantial 
that for all practical purposes the property could be said to be occupied for the purposes" of 
providing financial resources to facilities, associations and institutions that advance the health and 
welfare of the elderly and indigent is a determination that the board of assessors must initially 
make. In this regard, we note that it would be important to evaluate the Clinton Home's 
charitable use of the property against any social, commercial, or other non-charitable uses that the 
Clinton Home may also make of the property. We also note that, to the extent that the Clinton 
Home disagrees with the determination made by the assessors, it may appeal to the Board of 
Assessors and the ATB, if necessary. 

We hope that this information is helpful. If you have any additional questions 
concerning this matter, please do not hesitate to contact us. 

Very truly yours, 

Kathleen Colleary 
Chief, Bureau of Municipal Finance Law 


