
Massachusetts Department of Revenue Division of Local Services 
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Winn Davis 
Dukes County Manager 
P.O. Box 190 
Edgartown, MA 02539 

Re: Funding of County Charter Commission 
Our File No. EM2007-33 

Dear Mr. Davis: 

This is in reply to your e-mailed inquiry about the funding for the Dukes County 
Charter Commission. In particular, you asked whether the county advisory board was 
limited to appropriating no more than four-tenths of a percent of the county budget for the 
expenses of the charter commission. 

Funding for such commissions is governed by GL Ch.34A §9, which provides, in the 
31~1 and 4th paragraphs of subsection (B), as follows: 

Within twenty days after the election of a charter commission the county 
treasurer shall credit to the account of the charter commission, with or without 
appropriation, the sum of thirty-five thousand dollars, provided, however that, 
in no event shall a county or its treasurer provide said commission with more 
than one-tenth of one per cent of the total county budget unless said 
appropriation has been approved by the advisory board on county 
expenditures. 

. . . A county through its arl visorv board on coiintv ~xpenditlrrw may 
appropriate additional funds for its charter commission provided the 
aggregate contribution to the charter commission does not exceed five times 
the initial contribution required under this section. (Emphasis added.) 

1 ' 1 ~ 2  lunding mtd~anisin is qi~ite similar to the mechanism for n~unicipal chartcr 
commissions under GL Ch.43B 58, except that there is no limitation on the total funding 
that may bc appropriated for a city or town charter conmussion similar to the limit 
contained in the boldface language at the end of Ch.34A 59. 

It seems to us that the most natural reading of the term "initial contribution" is the 
contribution that the treasurer must gve  the charter commission within 20 days of its 
election, irrespective of whether there is any appropriation bv the advisory board. That 
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mandatory contribution is the lesser of $35,000 or a tenth of a percent of the county budget. 
The reference in the 3rd paragraph to an appropriation by the advisory board seems 
intended to distinguish between the mandatory and optional components of the county's 
obligation with respect to funding the charter commission, rather than to include any such 
appropriation in the initial contribution as that term is used in the 4th paragraph. The 
aggregate limit on appropriations to the charter commission would be largely meaningless 
if the advisory board could make one appropriation that would count as part of the initial 
contribution - which is the basis for the aggregate limit on the charter commission's budget 
- and tlwn make a further appropriation of up to four times the initial contribution. 

We hope tlus information is helpful 

Very truly yours, 

t 
Kathleen Colleary, Chief 
Bureau of Municipal Finance Law 




