Stable Land Before Renov
Existing condition

Stable, One Land Blvd, Cambridge

       
Charles River Reservation
Est. Completion Spring 2013                 
Est Cost: $1.3 Million
This project involves the design and implementation of exterior envelope repairs to the Stable located adjacent to the Museum of Science parking garage at the intersection of Monsignor O’Brien Highway and Land Boulevard. The Stable was designed by Guy Lowell as consulting architect and landscape architect to the Charles River Basin Commission. Lowell, a graduate of the Ecole des Beaux-Arts in Paris, is well known for his design of the Museum of Fine Arts.

Completed in 1910, the Stable was erected for the care and policing of the Charles River Basin, Dam and parks connected to them.  The building was first occupied by the Metropolitan Police. The Stable accommodated four horses with associated equipment, tools and harness. Supplies such as hay and grain were stored on the loft floor above.

In the 1920s or 1930s, the horses were phased out in favor of automobiles. The Metropolitan Police remained in this facility until the 1990s, when the building was used as a radio repair and distribution facility.

The Brickbuilder Vol 21 Number 6
The Brickbuilder Vol 21 No.6 (June 1912)

View of Walden Pond in Fall
View of Walden Pond in Fall

Walden Pond Visitor Center, Concord

             
Study Phase Complete Dec 2012
Walden Pond State Reservation                 
Cost: $25,000
 
This project will ultimately include the design and construction of a new Walden Pond Visitor Center that will function as a gateway to the 340 acre reservation that is one of DCR’s most visited inland properties. Walden Pond, inspiration for Henry David Thoreau, is a National Historic Landmark and renowned as the birthplace of the conservation movement. The visitor center will orient visitors and provide information concerning the cultural, environmental and recreational aspects of the reservation.

The approach of this project is on seamlessly blending this historic landscape with an unassuming visitor center. The modest building will include exhibits, public restrooms, offices, administrative space, a conference room, additional staff and operations space, and a gift shop/book store. Exterior covered spaces for interpretive staff to conduct outdoor education programs will be considered. The building and site must provide accessibility to all. 

Existing Park Headquarters
Existing Park Headquarters

The existing facility is a former residential building that was converted for use a visitor center and has outgrown its useful life. Siting analysis has indicated that the site of the existing building may be best suited as the site of the new visitor center. The building should be secondary to the importance of the National Historic Landmark, rather than a “destination”.  The final product shall be respectful and in harmony with nature.


North Point Maintenance Facility Study, Boston


Currently Under Study 
Charles River Reservation              
Study Cost (DCAM) $100,000             
Cost Est.: $17 Million - Awaiting Funding 

This project encompasses a study for a new office and maintenance facility to be constructed at 10 North Point Blvd in Cambridge. The new facility will house operations maintenance for the Charles River District and building maintenance functions. The facility is responsible for maintaining infrastructure and parks in one DCR’s busiest regions. The district includes spray pools, swimming pools, tennis courts, ball fields, playgrounds, the Hatch Shell, docks, bridges, multi-use pathways, and extensive landscaping throughout the Charles River Esplanade.

The rationale for a new Maintenance Facility is to consolidate all Charles River Basin Maintenance Operations and Mobile Maintenance Operations in one facility. The planning and design of a new facility presents the opportunity to utilize updated technology meshed with good design to provide a state-of-the art maintenance building. Such a facility will meet current codes, be centralized, consider alternative energy, and be more efficient both operationally and in its energy use. This central location is advantageous in its proximity to Memorial Drive, Storrow Drive and other major roadways. 

Aerial context photograph of North Point site (outlined in yellow)
Aerial context photograph of North Point site (outlined in yellow)

Houghton’s Pond Ball fields Restroom Facility, Milton

          
Projected Completion June 2013
Blue Hills State Reservation              Design/ Est. Constr. Cost: $700,000

The ball fields adjacent to Houghton’s Pond in Milton are heavily used for softball, youth baseball, soccer and lacrosse. The first phase of this project, completed in 2010, included relocating and rebuilding ball fields, installing an automatic irrigation system under the fields, parking improvements, landscaping and utility improvements. This phase will design and construct a new restroom facility to support the field renovations and also serve picnickers.