Partridgeberry Place LID
Partridgeberry Place LID Subdivision, Fall 2006

 

Location: Ipswich

Purpose:

  • Demonstrate the feasibility and benefit of combining a wide range of LID principles and techniques into a single development.
  • Provide a model for developers and municipal officials seeking innovative approaches to stormwater management.
  • Monitor and quantify the runoff associated with the demonstration site.
  • Reduce nonpoint source pollution and increase base flow to nearby waterways.

Description: Partridgeberry Place was constructed as a new 20-lot subdivision on 38 acres in the Ipswich River watershed. One of the first projects to be built in Ipswich under the town's Open Space Preservation (Cluster) Zoning bylaw, this project preserves 74 percent (28 acres) of the 38-acre site as open space. LID features include compact site design, with single-family houses clustered on lots less than 0.2- acres in size; minimization of land disturbance; reduced pavement areas, including an 18-foot-wide subdivision road; reduced setbacks, resulting in shorter driveways and smaller yards; grass pavers for overflow parking*; an open grass swale that drains to a central rain garden; rain gardens on some individual house lots; reduced lawn areas and use of native, drought-resistant vegetation for landscaping; and infiltration of roof runoff through drywells.  A shared septic system facilitates smaller lot sizes while still allowing on-site recharge of wastewater.  Collectively, these LID techniques were designed to retain, naturally filter, and infiltrate stormwater on site and improve the quality of the runoff that does occur.

Photos

 

Data Collection and Analysis: Geosyntec Consultants conducted a study to characterize runoff patterns on the developed portion of Partridgeberry Place and in an undeveloped area of forest, during different storm sizes and intensities.  These patterns helped calibrate a hydrologic model, which was developed to compare simulated runoff between four alternative development conditions on the same site:

  • Partridgeberry Place as constructed
  • a conventional subdivision (the conventional layout came from original plans submitted for the property before the project was redesigned as a cluster development). 
  • a cluster subdivision with the same layout as Partridgeberry Place but with conventional stormwater management
  • a fully forested site

Milestones:

  • Subdivision construction completed, November 2006

LID design features added to the original design, with funding from DCR under the EPA grant:

    • 5 rain gardens
    • Grass pavers along the edge of the loop road, lining the grass swale that drains to the central rain garden*
    • Grass pavers at entrance to shared septic area
  • Runoff monitoring and modeling study conducted April through September 2008.
*Since the conclusion of the monitoring study, the grass pavers have been replaced with a road border of loosely-packed river stone, which drains to the central rain garden.

Costs: Design and installation of the additional LID features incorporated into the

subdivision, under the grant: $90,000          
Monitoring and modeling study:  $95,250.

 

Key Results and Conclusions:

Total runoff and peak runoff from all development scenarios were higher than from the forested condition.

Among the three development scenarios, runoff patterns from the LID Subdivision (Partridgeberry Place, as constructed) most closely approximated those of the forested condition.

Runoff patterns from the LID subdivision and the cluster subdivision (which preserved open space but used conventional stormwater management) were similar to each other, and were both more similar to runoff from the forested condition than to runoff from the conventional development.

Preservation of open space was found to be the driving factor in reducing peak and total runoff.

Publications and Materials:

 

Developer:                                   The Martins Companies, Danvers, MA

Design/Engineering:                     Meridian Associates, Beverly, MA

Original Cluster Site Plan:            Randall Arendt, Greener Prospects, Narragansett, RI

Runoff Monitoring and Modeling Study:    Geosyntec Consultants, Acton, MA