Questions: PON-ENE-2014-043

 Q: Section 3. It says "Vendors must identify fleets willing and able to be converted". As I understand it, it is the Fleets that must respond to this PON so am I correct that Vendors are not supposed to be sending Fleet lists to the state and this statement is just telling Vendors that they need to get Fleets to respond to the PON?
A: There is no reason a vendor couldn’t respond. If you have a fleet customer that wants to convert and you want to pass along a discount to them to do so because you have responded to the PON then our aim is achieved. I see that as being just as efficient as a fleet applying directly.
 
Q:  Section 3.This section implies that this PON is not a first-come, first-serve opportunity meaning that proposals will not be evaluated until after the due date, and that early proposals do not have preference. Is that correct?
A: So the PONs are initially going out with a response deadline, after which they will be evaluated. Should the program be under subscribed we may then choose to reissue on a first come first serve basis.
          
Q: Section 3.  "If this PON is over subscribed then DOER reserves the right to reduce the number of vehicles requested by an individual grantee” Can you state in any more detail what the preference selection guidelines will be for an oversubscribed program? For instance:
- if two Fleets propose the same total dollar amount request, but one is using a technology that is half the price and therefore will convert twice the number of vehicles would the two Fleets have the same preference because they are requesting the same amount or would the Fleet proposing twice as many vehicles be reduced to the same number of vehicles as the more expensive Fleet conversion?
- will you be trying to balance the total PON funds between the three technologies or if you get significantly more proposals for one of the three types of conversions will proportionally award significantly more money for that conversion type?
- is there a preference for in-state Vendor technology and installation companies, over in-state installation companies from out-of-state Vendor technology companies, and over completely out-of-state installations and Vendor technologies?
- is there a preference for rapid conversion after the proposal due date?
- if a Vendor has proposals from several Fleets and you decide you want to limit the number of proposals, vehicles or funds using one Vendor technology, how you will establish the preference?
A: Our objective is to get as many conventionally fueled vehicles as we can off the road while maximizing the emissions reduction. To this end, preference will be given to the most cost efficient and highest impact projects. Regarding in-state vs. out of state vendors, this is a CMAQ funded grant and, since those are federal funds, we cannot give preference to in state vendors. Prevailing wage rates have to be utilized by all vendors in order to be eligible.   
 
 
Q: Section 3. What constitutes "proven fuel savings"?
A: Use the AFLEET tool to  calculate fuel savings. That’s proof enough.
 
Q: Section 3. Is the maximum amount 80% of $10,000 which is $8,000, or 80% of $12,500 which works out to $10,000?
A: The funding is for 80% of the cost of conversion, up to $10,000.
 
Q: Section 5. It does not state it specifically in the PON, but does the Fleet vehicle need to operate and be domiciled in Massachusetts and can the top level fleet be a national fleet that just has operations and vehicles domiciled in Massachusetts? And is there a preference for Massachusetts-only Fleets over national fleets?
A: As long as the fleet vehicles operate in MA, we will see emissions reductions.
 
 Q: Section 6. Can you be more specific about the EPA approved list? 
A: In order to ensure that some crazy, yet probably intelligent person, doesn’t create some heretofore unknown hybrid technology in his or her garage and try to get funding to throw it on a truck, we require some standards. On the EPA website there is a list of verified technologies which we are using as said standard.
 

Q: Can an electric powered ride on tractor lawn mower be eligible for the current PON?  We are looking at one at Green Mean products which would be able to handle our work load.
A: Landscaping machinery that is considered fleet equipment is eligible. 

Q: We have found one product that fulfills a number of our requests including tracking mileage, gas input per vehicle, managing gas input so only one vehicle can fill up on one id card, idling time, engine maintenance and preventive maintenance records etc.  Will there be a PON for funding for something similar to anti idling devices?
A: These particular monies are for vehicle engine conversion and not for ancillary equipment.  




