Initial Limited License Applicants
Frequently Asked Questions 

Q.
What is the examination requirement for an initial limited license in Massachusetts? 
A.
As of January 2, 2014, each applicant for a limited license must submit evidence of having achieved a passing score on USMLE Steps 1 and 2 CK and CS; the first two levels of the COMLEX examination; or having received a certificate from the MCCQE (LMCC).  In addition, the Board will accept evidence that the physician has completed all three parts of the NBME; had a passing score for FLEX; or completed some acceptable combination of examinations as listed in 243 CMR 2.02(4),  if the physician completed the NBME, FLEX or acceptable combination prior to January 1, 2000.
Q.
What evidence will the Board accept for passing scores on USMLE, COMLEX or MCCQE?
A. For medical school graduates from the United States, Puerto Rico and Canada, the Board will accept a copy of the USMLE Step 1 and Step 2 CK and CS, the first two levels of COMLEX examination, or the MCCQE certificate if they were part of the ERAS application that was sent to the program director.  The exam report should be sent to the Board by the Graduate Medical Education staff with the initial limited license application.
For graduates of International Medical Schools, the Board must have a valid indefinite ECFMG status certificate confirming passing scores on USMLE, Step 1 and Step 2, CK and CS; the first two levels of COMLEX examination; or the MCCQE certificate.  The applicant must contact ECFMG (www.ECFMG.org) to release the examination status report to the Board electronically. 
Q.
Are there any examinations, other than USMLE, COMLEX and MCCQE examinations, that meet the Board’s examination requirements for licensure? 

A.
For both medical school graduates from the United States, Puerto Rico and Canada, as well as, international medical school graduates, the Board will accept evidence that the physician has completed all three parts of the NBME, had a passing score for FLEX; or completed some acceptable combination of examinations as listed in 243 CMR 2.02(4), if the physician completed the NBME, FLEX or acceptable combination prior to January 1, 2000.
Q. If the examination scores were not sent with an ERAS application, how can they be obtained?  

A.
The applicant must contact the following examining boards to request that the examination reports are sent directly to the Board:

· Federation of State Medical Boards at www.fsmb.org for USMLE transcripts
· National Board of Osteopathic Medical Examiners at www.nbome.org for the COMLEX – USA exam report 
· Medical Council of Canada at www.mcc.ca for the MCCQE examination report
Copies of examination scores from applicants will not be accepted.
Q.
If a Canadian medical school graduate completed both the USMLE and the MCCQE, are they required to provide examination scores for both examinations?  

A. No.  If a Canadian medical school graduate passed both USMLE and MCCQE, either examination report would fulfill the examination requirement for an initial limited license.   
Q. Are the NBME or FLEX acceptable examinations for an initial limited license?
A. Yes, if prior to January 1, 2000, the physician has: 
1. completed all three parts of the NBME; 
2. had a passing score for FLEX; or

3. completed some acceptable combination of examinations as listed in the Board’s regulation 243 CMR 2.02(4).
Q.
Do the new regulations require evidence of USMLE, COMLEX, MCCQE, NBME or FLEX for limited renewals or change of program renewals? 
A. No.  The new regulations effective January 1, 2014, do not require limited license renewals or change of program renewals to provide additional evidence regarding the Board’s examination requirement.
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