
 

 

BBRS 
Official Interpretation No. 2012_2  

 
Date:      January 10, 2012 
Subject: 8th Edition Residential Code smoke detector/alarm issue with respect to existing buildings. 

 
Background/Discussion: 
Presently there is an apparent contradiction between two sections of the promulgated 8th Residential Code (IRC 
2009): 
 

• Section R314.3.1 essentially requires updating of smoke detector systems whenever a building permit 
is “pulled” (with some exceptions).  

• Appendix J (IRC 2009), is titled “EXISTING BUILDINGS AND STRUCTURES”. A MA amendment 
to AJ102.3 has pulled forward the traditional triggers for existing buildings when a smoke detector 
system upgrade is required; i.e., when new sleeping rooms are added or created, etc. 

 
QUESTION 1: For the 8th Edition Residential Code, where does one start in ascertaining what code 
requirements apply to an existing residential buildings undergoing proposed building permittable activity? 
 
ANSWER 1: For existing one- and two-family dwellings and existing low-rise residential townhouses, one 
must start in the MA 8th Edition One- and Two-Family Dwelling Code, Appendix J, titled: “EXISTING 
BUILDINGS AND STRUCTURES” which may or may not also send the reader back to the Code for new 
construction, as applicable.   
 
QUESTION 2:  I am pulling a permit to do a small bump out of a kitchen in a single family home. Do I need to 
update the smoke detector system in the entire home per section R314.3.1 of the International Residential Code 
2009? 
 
ANSWER 2:  No. Appendix J applies to construction for existing buildings. Further, section AJ102.3 was 
replaced with a MA amendment which invokes fire protection requirements for certain construction projects, 
including but not limited to the addition of a sleeping room.  These requirements are consistent with the  BBRS 
intent, as recorded in meeting minutes, and previous editions of the building code.   
 


