CSL Continuing Education Application

Filing Instructions

The following information is provided to help explain what is necessary to receive approval to provide continuing education under the program.  It is presented in question and answer format.  Special Regulation 110 R-5, Section 5.4 which specifies continuing education requirements is made part of this document for your convenience.   If, after reading the questions and answers below as well as the Special Regulations you remain unclear as to any part of the process, please feel free to contact Kimberly Spencer @ Kimberly.Spencer@state.ma.us or Robert Anderson Robert.Anderson@state.ma.us for further assistance.
1. Question:
Who must file for approval?

Answer:
Only the Course Coordinator must submit an application for approval.  The Course Coordinator is defined by the regulation as the person who is registered with the BBRS and who is responsible for supervising the program and ensuring compliance with all relevant laws and regulations.  

2. Question:
Does the Course Coordinator need to meet any particular qualifications?
Answer:
The regulation does not define qualifications for Course Coordinators.  Instead, it defines responsibilities (see Special Regulation Section 5.4.9).  A Course Coordinator may be a person or an institution or organization.  For instance, sole proprietor, John Smith may apply for approval, so too may Wentworth Institute, Springfield Technical Community College, or any of the varied building official or building contractor associations.  In short, the process is available to any person or organization that can provide quality education to licensees as intended by the regulation.  Course Coordinators will be issued an identification number that will be referenced in all materials and course offerings provided by that coordinator.
3. Question:
What about the program instructor, does he\she need to file an application for approval under the program?

Answer:
No.  The Course Coordinator is responsible for ensuring that only qualified individuals are used to deliver approved course materials.  Special Regulation Section 5.4.10 specifies definitive qualifications for course instructors.  Course Coordinators are expressly responsible for confirming qualifications prior to course offerings.
4. Question:
What about courses, do they need to be approved prior to offering?
Answer:
Yes.  The regulation expressly requires courses to be approved prior to offering.  Courses will also be identified by a specific approval number.  Course approval numbers must be clearly identified on all materials relating to the course.  
5. Question:
Are there specific, mandated courses for which a licensee must attend?

Answer:
Yes, see Special Regulation Section 5.4.3.

6. Questions:
Are there courses that will not be considered for approval?
Answer:
Yes, see Special Regulation Section 5.4.6.
7. Question:
Each application (Course Coordinator and Course Approval Form) establishes a fee structure.  Are these fees paid by the applicant or the licensee?

Answer:
The application fees as identified on the referenced applications are payable to the commonwealth by the applicant for administrative services rendered to process the applications, issue approvals and maintain programmatic information.  The fees do not relate in any way to how much a licensee will pay to attend a particular course.  Course fees for attendees (licensees) will be established by Course Coordinators.  Fees should be reasonably established to reflect and be commensurate with the level of education provided.  
8. Question:
How much does it cost to be approved in the system?  
Answer:
Costs will vary somewhat depending on the length of course or courses offered.  

Example:
Jane Doe applies for approval as a course coordinator.  Jane pays an initial Course Coordinator Approval fee of $400.  Jane will offer two (2) different courses to licensees.  The first is a two (2) hour course titled Building Code Administration.  The second is a four (4) hour course titled Means of Egress Requirements.  Jane files two separate applications.  The first is accompanied by a fee of $150 ($100 application fee plus $50 for the course length), the second by a fee of $200 ($100 application fee plus $100 for course length). A separate check is required for each application.
In summary, Jane will submit three (3) applications:
A Course Coordinator Application with a fee of $400

A Course Approval Application for Building Code Administration with a fee of $150
A Course Approval Application for Means of Egress Requirements with a fee of $200
Total fees paid by Jane for approval in the system are $750.

9. Question:
When will the process begin?

Answer:
The BBRS is now accepting applications for Course Coordinators and Course approval.  It is anticipated that the agency will receive a flood of applications.  Therefore, the next several months will be dedicated to reviewing approving\denying applications submitted.  July 1, 2011 is the line of demarcation.  
· Licensees who renew a license or are issued a first-time license on or after July 1, 2011 shall be expected to fully comply with education requirements following a full two-year cycle or elongated first-time license cycle (a first-time license cycle may extend beyond two years depending on the licensees birth date).  Those who renew or are issued a first-time license prior to July 1, 2011 will be on a different schedule.  Please see examples below for clarity.
Example No. 1:
John Smith renews his license on July 1, 2011.  He next renews on July 1, 2013.  Is he required to comply with continuing education requirements?  Yes.  
Example No. 2:
John Smith renews his license on June 30, 2011.  He next renews on June 30, 2013.  Is he required to comply with continuing education requirements?  No, a full two-year cycle has not been completed since the July 1, 2011 implementation date.  He then renews on June 30, 2015, is he required to comply with continuing education requirements?  Yes.
10. Question:
What happens if a licensee fails to comply with continuing education requirements as defined by this schedule?  
Answer:
The license will be considered null and void and will be so noted in the agency’s license data base and internet search engine.  The licensee will be required to take and pass the requisite level exam in order to regain licensure in the system.  
11. Question:
How long will it take to receive a response on my application for approval?
Answer:
The agency has thirty (30) to provide a response.  However, we ask your patience towards the beginning of the process.  Depending on the number of applications received, it may take longer than 30 days to receive a response.  All applicants will receive a response.  Successful applicants will receive their Course Coordinator Certificate and identification number and course approval numbers.  Unsuccessful applicants will receive a denial letter with reason for denial.  Unsuccessful may re-submit an application if the reason for denial may be rectified.
The agency will be reviewing applications in accordance with the enclosed check list.  Only applications that receive all check-marks in the received (yes) column will be approved.  Please review the check list to ensure that you provide all required information with your application.
s:\admin\training\csl education\csl continuing education application instructions 2011.docx
1

