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CONFLICT or INTERESI' OPINION 
EC.COI-91-15 

PACTS: 

You are the Secret.aryfl'reuurer for the ABC County 
Conservation District (District) Board of Supervisors 
(Board) and 1eek an opinion on behalf of the Board 
memben. The Board is the aoverniq body of tho 
District and exercisea the powers and dudes provided in 
G.L. c. 21, §24. Certain Boud members are intmested 
in performins eaid consultant services for the District in 
addition to theu per diem compensation for serving as 
Board members. 

QtJESTION: 

Does O.L c. 268A ~rmlt a Board member to 
perform paid coDIUltant aerYicea to tho Diltrict? 

ANSWER: 

No. 

DISCUSSION: 

The District is a •county apncy•l' for the purpo1e1 
of O.L c. 268A since its bounduies are county-wide, its 
auperviaon are electecl by residents llDd landowners of tho 
County, and the activitiea and expenditures of the Diatrict 
are ccmlrOlled by the County, ralber than the state. See, 
O.L c. 21, 1122·24. CoiDp&l'fJ, EC-COI43-157; 83· 
63. The members of the BOard are therefore •county 
employees•~ for the purposes of O.L c. 268A. 

Under O.L. c. 268A, f 14, a county employee is 
~hibltecl from having a finlDcial iatetest, direct or 
bldirect, in any contract made by the District or any other 
Coum,y apacy of the same county, unloa an exemption 
11pplies. By pelf~ paid consultant IOl'Vices to the 
District, a llo8rd meml>er would have a clirect financial 
interest in a contnct made by the District, a county 
ap1_1cy, in violadon of O.L c. 268A, §14. EC.COi· 
81•27. Moreover, none of the ~ODS in O.L c. 
268A, f14 are applicable to auperviaon. SpecificaDy, 
even if Board members could be conaideiecl special 
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county employeer' under G.L. c. 268A, I l(m), they do 
not qualif}' for an exemption under f14(c) &ince their 
financial mterest is in a contract made by their own 
agency. Accordinf):y, Board members are prohibited 
from performing pud consultant services to the District. 

Following bis reeipation, a Board member cannot 
immediately work for the District becaU8e of the 
restriction in G.L c. 268A, f 15A: 

No member of a county commiaaion or 
board sball be eliatole for appointment or 
election by the members of such commission or 
board to any office or position under the 
supervision of such commission or board. No 
former member of such commission or board 
shall be so eligible until the expiration of thirty 
days from the terminalion of his service u a 
member of such commission or board. 

Accordingly, a Board member would not bo eligible 
for appointment to any position under the supervision of 
the Board until thirty days after the member's reeignation 
from the Board. Additionally, if the Board member will 
be seeking a consultant position with the Board after the 
tenDination of bis services, be could not, while still on 
the Board, officially participate in any discuasioa, 
recommendation, or vote conceming the hiring of 
consultants. See e.1. EC..COJ-87·1; 86-13 (effect on 
competiton). The member could have a financial interest 
in the outcome. G.L. c. 268A, §13. 

Date Authorized: September 11, 1991 

!'•County agency,• any department or office of 
county government or any dMsion, board, bureau, 
commission, institution, tnDunal or other instrumentality 
thereof or thereunder. G.L c.268A, fl(c). 

l'•County employee,• a person performing services 
for or holding an office, position, employment, or 
membenbip in a county agency, whether by election, 
appointment, contract of hire or engagement, whether 
serving with or without compensation, on a full, regular, 
part-time, intermittent, or consultant basis. G.L c. 
268A, f l(cl). 

l'•Special county employee,• a county employee who 
is performing iervaces or boldins an office, position, 
employment or membenhip for which no compensation 
is provided; or who is not an elected official and Cl) 
occupies a position which, by its cl1B1ification in the 
county agency illvolve.d or by the terms of the contract or 
conditions of employment, permits personal or private 
employment during normal working houn, provided that 
disclosure of such classification or permission is filed in 
writing with the State Etbica Commission and the office 
of the county commissioners prior to the commencement 
of any personal or private employment, or (2) in fact 
does not earn compensation as a county employee for an 
aggregate of more than eight hundred hours during the 

preceding three hundred and sixty-five days. For this 
~· compenution by the day shall be considered an 
eqwvalent to compensation for seven hours per day. A 
special county employoe sball be in such a status on days 
tOr which he is not compensated as well as on days on 
which he earns compensation. G.L c. 268A, §l(m). 
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