General Information

  1. When will you have a new class schedule?

    ANSWER: Seminars are normally scheduled and posted on our website in July and January. The current MCPPO Registration Form January-June 2014 pdf format of    MCPPO Registration Form 2014   is available online.

  2. Does your office offer any classes in my area?

    ANSWER: The MCPPO program has a designated classroom in Boston. To ensure consistent participation by the host of presenters and in order to economically operate the training program, we do not offer MCPPO classes in other areas.  However, in 2009, the OIG successfully incorporated video conferencing into the MCPPO Program – simplifying the ability to attend the MCPPO training seminars for those with travel and/or personnel constraints.

  3. Why should I obtain MCPPO certification?

    ANSWER: The MCPPO designation is widely recognized by local jurisdictions in Massachusetts as indication that you are familiar with Massachusetts procurement practices. Recipients of an MCPPO designation have successfully completed multiple choice examinations and have met experience and education requirements. Municipal job postings will often require MCPPO designation.

    In addition, the new Massachusetts School Building Authority (MSBA) regulations require that municipal employees who will be in charge of procurements for a school building project be designated as an MCPPO for Design and Construction Contracting. [See MSBA regulations at 963 CMR 2.03(2)(o)] If you are currently designated as an MCPPO or an MCPPO for Design and Construction Contracting, you are automatically qualified to perform under the MSBA regulations. A designation is valid for three years. If your designation is no longer valid, please visit our website at MCPPO Recertification .

  4. What are the different MCPPO designations?

    ANSWER: There are currently six (6) designations: MCPPO, Associate MCPPO, MCPPO for Supplies and Services Contracting, Associate MCPPO for Supplies and Services Contracting, MCPPO for Design and Construction Contracting, Associate MCPPO for Design and Construction Contracting. To be eligible for any designation, the applicant must currently hold a public procurement position with a Massachusetts public entity. The designation level depends on education and public procurement experience. The different MCPPO designations and requirements are listed on the Application for Designation of Massachusetts Certified Public Purchasing Official pdf format of    Application for MCPPO Designation  .

  5. What is the difference between MCPPO certification and MCPPO designation?

    ANSWER: MCPPO certification requires successful completion of the prerequisite seminars, Public Contracting Overview or the Charter School Procurement seminar for charter school employees. In general, the MCPPO designation requires successful completion of the prerequisite seminar and either one or both of the other 3-day seminars, Supplies and Services Contracting and/or Design and Construction Contracting. In addition, there are education and experience requirements that must be met for MCPPO designations.

  6. How do I obtain an MCPPO designation?

    ANSWER: The MCPPO designations are available to individuals who have successfully completed the requisite classes, and have met certain experience and education requirements. There is an application process and a fee requirement.

  7. I am a Commonwealth charter school administrator responsible for procurement. Am I required to attain a MCPPO certificate?

    ANSWER: Yes. Pursuant to Chapter 46 of the Acts of 1997, charter school administrators who serve as school procurement officers must attain a MCPPO certificate. (Horace Mann Charter school administrators who are responsible for procurement are also required to attain MCPPO certification). You must attend and successfully complete either the Public Contracting Overview seminar or the new Charter School Procurement seminar to meet this requirement and attain a certificate.

  8. I am a charter school administrator responsible for procurement. Am I required to attain an MCPPO designation?

    ANSWER: No. There is no requirement to be designated; the law requires that you receive certification that you have successfully completed either the Public Contracting Overview seminar or the new Charter School Procurement seminar.

  9. I am a vendor. Are the MCPPO classes open to vendor participation?

    ANSWER: Yes. Understanding uniform procurement practices of local jurisdictions is a sound investment and good insurance against unfair procurement practices. Vendors will receive a certificate of attendance.

  10. I am an Owner's Project Manager for construction projects. Am I required to receive an MCPPO certification?

    ANSWER: Yes, but only if you plan to work on Massachusetts school building projects. The new Massachusetts School Building Authority (MSBA) regulations state that: The Owner's Project Manager shall certify . . . that the individual directly in charge of the (school building) project is certified in the MCPPO Program as administered by the Inspector General. [See MSBA regulations at 963 CMR 2.11(12)] The MCPPO program is planning to offer this specific training beginning in early 2007. MCPPO Course for School Construction Projects

  11. I am a Designer. Am I required to receive an MCPPO certification?

    ANSWER: Yes, but only if you expect to be designing school building projects. The new Massachusetts School Building Authority (MSBA) regulations state that: The Designer shall certify . . . that the individual directly in charge of the (school building) project is certified in the MCPPO Program as administered by the Inspector General. [See MSBA regulations at 963 CMR 2.12(6)] The MCPPO Program is planning to offer this specific training beginning in early 2007. MCPPO Course for School Construction Projects

    Registration

  12. How do I register for a seminar?

    ANSWER: To register for a class, download the MCPPO Registration Form January-June 2014 pdf format of    MCPPO Registration Form 2014  from our website and mail, email or fax the completed registration form to the Office.  Please register early as space is limited. You will receive written confirmation of your registration within 3-4 weeks of the seminar date. If you do not receive a confirmation, your name is automatically placed on the waiting list for the next scheduled date the class is offered.

  13. If I have sent in my registration form, can I assume I am registered in the class?

    ANSWER: No. You must receive confirmation, which you will receive within 3-4 weeks of the seminar date.

  14. How do I know if I have been admitted to a class?

    ANSWER: If there is no waitlist for this seminar you will receive confirmation within 3-4 weeks of the seminar date. If you have been notified of a waitlist for this seminar you will receive a confirmation once you are scheduled into a class, which will be sent or emailed within a month of that seminar date.

  15. If I am on the waiting list for a class how will I be notified of an opening?

    ANSWER: You will receive written confirmation 3-4 weeks prior to the class start date.

  16. I am registered for an upcoming class but I am unable to attend. Am I allowed to transfer my registration?

    ANSWER: Yes. However, as indicated in your confirmation packet you must call our office at 617.727.9140 or you may notify the MCPPO director, by email at MA-IGO-Training@MassMail.State.MA.US, of your cancellation. The MCPPO director will make every attempt to admit you into the next scheduled class. This cannot be guaranteed due to a waitlist for admittance into certain classes.

  17. I am registered for a class in January. What happens if it snows?

    ANSWER:  In the event of a winter storm the MCPPO program follows the Boston Public Schools snow emergency schedule. If the Boston Public Schools are closed due to inclement weather, there will be no MCPPO class that day.

  18. I am new to public procurement. Which class should I take?

    ANSWER: Public Contracting Overview Seminar  is the prerequisite class for all MCPPO classes unless you are a Commonwealth charter school administrator responsible for procurement. If you are a Commonwealth charter school administrator responsible for procurement at your charter school you can attend either the Public Contracting Overview seminar or the new Charter School Procurement seminar. 

    MCPPO Recertification

  19. How many credits are required for recertification?

    ANSWER: Twenty-five (25) credits are required for recertification.

  20. Which classes must I take for recertification?

    ANSWER: You are required to attend at least one of the following three seminars during the recertification period: Supplies & Services Contracting Seminar , Design & Construction Contracting Seminar , or Advanced Topics Update .

  21. May I take outside classes for recertification credit?

    ANSWER: Yes. In addition to one required MCPPO seminar, you may obtain recertification credits through other professional affiliations and training. Look under MCPPO Recertification  for examples of training that will qualify toward recertification.

  22. I took a class two years before I needed to be recertified. How long will those credits be valid towards recertification?

    ANSWER: The credits are valid for three (3) years.

  23. Will I automatically be notified when I am due for recertification?

    ANSWER: No. You must keep track of your original designation date and apply for recertification every 3 years.

  24. Do I need to retake examinations for my MCPPO sponsored recertification classes?

    ANSWER: No.

  25. Once I've sent in my application for MCPPO designation or recertification, how long does it take to be processed?

    ANSWER: Once the Application for Designation of Massachusetts Certified Public Purchasing Official pdf format of    Application for MCPPO Designation  is complete, please allow up to ninety (90) days to process.