Calculating the amount of benefits you will receive per week

The amount of benefits you are eligible to receive per week is called your weekly benefit amount.  You can determine how much this is by using the steps below:

Step 1: List your total wages in the last 4 quarters in which you worked.
Example:
Quarter 1Quarter 2Quarter 3Quarter 4
$7,800$7,800$8,840$10,000
-
Step 2: List your total wages in the last 4 quarters in which you worked.
Example:
Quarter 1Quarter 2Quarter 3Quarter 4
$7,800$7,800$8,840$10,000

In this example, Quarter 3 and Quarter 4 were the highest quarters: $8,840 + 10,000 = $18,840

Note: If you worked 2 or fewer quarters, use the highest quarter of wages.

-

Calculating the total amount of benefits you will receive under UI

Step 3: Divide the sum of the two highest quarters by 26 – the number of weeks in the combined quarters.

$18,840 = $724.61     
    26

In this example $724.61 is your average weekly wage.

Note: If you worked 2 or fewer quarters, divide the highest quarter by 13 weeks to determine your average weekly wage.                                                                                   

-

Step 4: Divide your weekly wage from Step 3 in half to determine your weekly benefit amount.

$724.61 = $362.30, rounded to the nearest dollar = $362.00       
   2

$362.00 is your weekly benefit amount.

-
The total amount of benefits you can receive in your benefit year is your maximum benefit amount and is the lesser of either 30 times your weekly benefit amount or 36% of the total wages in your base period.

The following examples show how to determine your maximum benefit amount.  

Scenario A: If your weekly benefit amount is $362.00, multiply this number by 30

 

$362.30 x 30 = $10,860

 

-

Scenario B: 36% of the total wages in your base period

$7,800 + $7,800 + $8,840 + 10,000 = $34,400 (Total Wages)

            $34,440 x 0.36 = $12,398

Since $10,860 is less than $12,398, your maximum benefit amount would be$10,860.

 

Calculating how long you are able to receive benefits

How long you are able to receive benefits is calculated by dividing your maximum benefit amount by your weekly benefit amount.  The maximum number of weeks a claimant can collect full benefits is 30 (capped at 26 weeks during periods of extended benefits). However, many individuals qualify for less than 30 weeks of coverage.

Example: Your maximum benefit amount is $10,860 and your weekly benefit amount is $362.00.

$10,860 = 30 weeks                  
$362.00

In this example, you would be eligible to receive $362.00 for 30 weeks.

-       

Example: Your maximum benefit amount is $8,688 and your weekly benefit amount is $362.00.

$8,688 = 24 weeks
$362.00

In this example, you would be eligible to receive $362.00 for 24 weeks.