
Q & A –Career Services through the Massachusetts One-Stop Delivery 
System under WIOA 

 

Q1. In comparing the draft DCS issuance with the DOL-ETA TEGL 3-15 issued on 7/1/15 I 
noticed what appears to be a discrepancy in eligibility for basic services. 

• The DCS issuance requires self-Service/Universal Access services for all customers, 
but TEGL 3-15 does not make this distinction.  There is a note stating the 
employment services may also be included with basic career services if they are 
assisted basic career services or tailored to specific needs.  I think this sentence means 
that universal access employment services may also be combined with basic career 
services for WIOA registered customers if they are tailored services specific to that 
customer.  It would be helpful to clarify.    

• The DCS issuance states that career services (including basic, individualized, and 
follow-up) may only be made available to WIOA registered customers while TEGL 
3-15 (page 2, #4) states that basic career service must be made available to all 
individuals seeking to be served in the one-stop delivery system.  It would be helpful 
to confirm and clarify which services are only available to WIOA registered 
customers.   

A1. TEGL 3-15 clarifies that WIOA ensures universal access to the workforce system.  
Career Centers are the “common front door” for adults and dislocated workers to 
access career services, and specifically, provide universal access to basic career 
services.  Self service activities fall under basic services.  Adults and dislocated 
workers who receive services funded under WIOA Title I other than self-service 
or information-only activities must be registered and must be a participant. 

Q2.  “Self Service/Universal Access: Facilitated Self-Help” - we interpret this to be staffed 
resource room help Basic Career Services. The term “must be made available” - is that 
meant to be the services listed must be provided to every individual that becomes a 
member? 

A2. Career Centers are the “common front door” for adults and dislocated workers to 
access career services, and specifically, universal access to basic career services.  
Self service activities fall under basic services.  Basic services must be made 
available to every seeker who accesses the workforce system through a career 
center. Services that are not primarily informational and/or self-service require 
WIOA registration.   



There is universal access to Employment Services involving self-help.  
Unregistered services include self-help or other unassisted basic career services 
not tailored to specific needs or basic information, including: 

•  Self-service, including virtual services 

•  Facilitated self-help  

•  Job listings  

•  Labor Market Information (LMI) 

•  Labor exchange services, and 

•  Information about other services 

Employment Services may also be included with basic career services if they are 
assisted basic career services or tailored to specific needs. 

Q3.  Do we have to make our performance available on our web site and in paper and in 
different languages or can we direct customers to mass.workforce.org for performance 
information? 

A3.  Customers can be directed to MassWorkforce Policy 100 DCS 08.101.  If English 
is not the customer’s primary language, assistance can be sought through the 
Office of Multilingual Services or Over the Phone Language Line. 

Q4. Provision of UI assistance will be provided by well-trained staff.  We will only have 1 
FTE provided by UI if that person is out of the office do we need daily back-up and if so, 
do they need access to the UI system? 

A4.   Yes.  One of WIOA’s main purposes is to “increase access to and opportunities 
for the employment, education, training, and support services for individuals”.  
The regulation does not require states to promote in-person claim filing but does 
require that assistance be made available to customers who come to a one stop 
career center for assistance in filing a UI claim and to customers that have been 
identified as having barriers to filing a UI claim without assistance.  

Q5. Individualized Career Services: Can the short term prevocational services be delivered in 
workshops or must that be on a one on one basis? 

A5. Either workshop or one-on-one delivery can work, depending on the needs of the 
individual being served. 

Q6.  Can the financial literacy services be a workshop for customers provided by an outside 
contractor or community business partner? 

http://www.mass.gov/massworkforce/issuances/wioa-policy/08-oscc-operations/


A6.  Yes.  WIOA allows for flexibility when determining how to provide required 
services. Financial literacy services can be provided by either, in conjunction with 
standard operating procedure of the local Career Center. 

Q7.  What does Out of area job assistance and relocation assistance mean?  Is that a referral? 

A7.   Out of area job search assistance may include similar services as provided for 
local job search.  Out of area may be required when it is determined an individual 
cannot obtain employment locally. Any relocation assistance provided must be in 
conjunction with standard operating procedure of the local Career Center. 
Provision of this type of service does not constitute a referral.  

Q8. On page 2 in the Policy section it states “Services that are not primarily informational and 
self-service require WIOA registration.”  What does information and self-service 
include?  Does it include Resume Critique and workshops?  What category does a service 
such as a one-to-one Resume Critique fall under (Basic Services or Individual Services)? 

A8.  Information-only services or activities are those that provide readily available 
information and that do not require an assessment by a staff member of the 
individual’s skills, education, or career objectives.  In a public workforce 
development setting, information activities or services may include both self-
service basic career services and staff-assisted basic career services.  Both are 
designed to inform and educate an individual about the labor market and to enable 
an individual to identify his or her employment strengths, weaknesses, and range 
of appropriate services.  However, basic career services that require significant 
staff involvement are not considered information-only services or activities. 
Resume critique/workshops require staff member assessment and are not self-
service or information-only services. 

Q9. On page 4 (x) regarding filing claims for UI the first bullet states “providing assistance 
on-site using staff who are well-trained in unemployment compensation claims….” If we 
do not have UI staff at our career center can we consider this will be DUA Staff who 
come to our center twice per week currently? 

A9. This service can be provided by UI Staff placed in the One Stop or Wagner-
Peyser or other One-Stop partner staff who have been properly cross trained to 
provide the service.  

Q10.  On page 4 (x) the last bullet in that section states “Assistance in establishing eligibility 
for programs of financial aid assistance for training and education programs (non-
WIOA).”  Is referring a customer to a website for more information or to an external 
resource such as a community college satisfactory for this service? 



A10.  The intent under WIOA is for individuals to receive more robust services, beyond 
what they could obtain on their own using self-service tools, such as public 
websites or phone numbers.  Referral then to a website would not constitute 
‘meaningful assistance’, however referral a specific and appropriate staff member 
at a Community College may be.  

Q11.  On page 5 (VII) it states “Internships and paid or unpaid work experience that are linked 
to careers….”  Is this something we would occasionally help customers with or is it 
expected to be provided for large numbers of customers? 

A11. Particular services, such as internships, can be provided based on availability and 
appropriateness for a particular individual’s need.  The number of individuals 
suited to and opportunities available for similar services will fluctuate.  

Q12. On page 5 (IX) It states “Financial literacy services, including services which….” Can we 
do this through external agencies (third party organizations) that work with The Career 
Place rather than our staff directly providing these services? 

A12. Yes. WIOA allows for flexibility when determining how to provide required 
services.  Financial literacy services can be provided by either, in conjunction 
with standard operating procedure of the local Career Center. 

Q13. On page 6 under Training Services (WIOA 134 (c)(3)) it states “Training is made 
available to individuals after an interview, assessment, or evaluation determines that the 
individual requires training to obtain employment or remain employed.”  We are 
assuming this is based on available funding for training. 

A13. Yes, based on available funding. 

Q14. On page 7 there are two bullets that seem to contradict each other.  Could you please 
clarify the following? 

• “There is no requirement that career services be provided as a condition to 
receipt of training services”  

• “If career services are not provided before training, the Local Board must 
document the circumstances that justified its determination to provide training 
without first providing the services described above.” 

 
A14.  WIOA allows for more flexibility in the provision of career and training services 

within the Workforce System and removes the previously required sequence of 
servicing established under WIA.  A job seeker customer, however, must receive 
an interview, evaluation, or assessment, and career planning (a component of 
individualized career services) or any other evaluation method through which the 



one-stop operator or partner can obtain enough information to make a training 
eligibility determination.  As such, a recommendation to provide training services 
can be made without providing career services.  In such cases, the method used to 
determine a job seeker customer’s need for training must be documented and 
written justification provided in support of that determination. 


