
 
Advisory Ruling 
 
Wiring of Oil Burners by Oil Burner Technicians 
 
Background 
 Thanks to the work of the Massachusetts Oilheat Council (MOC) and its allies, 
licensed oil burner technicians in Massachusetts have expanded abilities to wire oil 
burner equipment, and the fuel oil industry no longer has to deal with varying 
interpretations of regulations and laws pertaining to the wiring of equipment that have 
been disruptive and costly to consumers. 
 In February of 1994, after nearly two years of complex, sensitive government 
affairs work, MOC and the local chapters of the National Association of Oil Heat 
Services Manager negotiated an agreement with the Board of State Examiners of 
Electricians (BSEE), the Massachusetts Electrical Board, the Department of Public Safety 
and the Division of Registration. The BSEE issued an Advisory Ruling, which was 
distributed to all Inspectors of Wires and local fire departments. Remember: A key 
component of the ruling is that an electrical permit must be secured before performing 
any electrical work on oil burning systems. 
 
 
Ruling 
The Board of State Examiners of Electricians (Board) by letter of December 3, 1993, has 
been requested by the Massachusetts Oilheat Council to render an advisory ruling 
pursuant to Massachusetts General Laws (G.L.) Chapter 30A, section 8, as to type of 
electrical wiring which may be performed by oil burner technicians certified by the 
Department of Public Safety under G.L. c. 148, s. 10D in connection with the normal 
service work performed by such technicians. Under the authority granted to it by G.L. c 
30A, s. 8, the Board hereby issues the following Advisory Ruling: 
 

1. Certified oil burner technicians are exempt with respect to the portion of 
repair and replacement work they perform involving electrical wiring on such 
repair or replacement work from the mandate of G.L. c. 141 requiring that all 
electrical work performed for hire be performed by licensed electricians. 

 
 

2. The regulations governing oil burner installations are contained in 527 CMR 
4.00 as promulgated by the Board of Fire Prevention Regulations (BFPR). 

 
 

3. The regulations governing the installation of electrical wiring are contained in 
527 CMR. 12.00, the Massachusetts Electrical Code (Code) as promulgated 
by the BFPR and enforced by the local inspectors of wires and the Board. 

 
 



4. Any electrical work performed for hire is subject to the permit and inspections 
requirements set forth in G.L. c. 143, s. 3L. Accordingly, any wiring 
performed by certified oil burner technicians, and any wiring performed by 
licensed electricians on or about oil burning equipment, shall be inspected in 
accordance with G.L. c. 143, s. 3L. 

 
 

5. The following defines the scope of electrical wiring that may be performed by 
certified oil burner technicians: 

 
a. On an entirely new installation in either a new of existing building where 

oil burning equipment is not currently used, all wiring, including controls, 
zone valves, thermostats, etc., shall be performed by a licensed electrician. 

 
b. On an existing oil burning equipment installation, a certified oil burner 

technician may install, on the load side of the required service switch, in 
conjunction with the replacement of controls, devices or utilization 
equipment, lengths of flexible metal conduit up to a maximum length of 
six (6) feet and the conductors contained within the conduit and class 2 
cables to such controls. This applies to unit replacements only and does 
not include the installation of any additional controls or utilization 
equipment. 

 
c. On a total unit replacement, a certified oil burner technician may 

disconnect the existing junction box attached to the existing oil burning 
equipment and reattach said junction box to replacement oil burning 
equipment, provided that the reconnection is made with not more than ten 
(10) feet of electrical metallic tubing (emt) containing no couplings or six 
(6) feet of flexible metal conduit.  

 
d. The requirements contained in Part 5 (c) of this Advisory Ruling do not 

apply to installations where additional equipment such as circulators, zone 
valves, etc. is installed at the time of said replacement. Any replacements 
which include the installation of additional equipment shall have all wiring 
performed by a licensed electrician. 

 
e. Certified oil burner technicians may only perform the wiring outlined in 

this Advisory Ruling on installations where the electrical circuit is single 
phase, 120 volts.  

 
 

6. Any oil burner technician who is alleged to have performed electrical work 
outside the scope as defined in this Advisory Ruling shall be subject to a 
hearing before the Board of Boiler Rules and Regulations on whether this oil 
burner certificate should be suspended or revoked for such conduct. 

 



7. If the inspector of wires, upon inspection of an oil burner installation, finds 
defects or deficiencies in the existing branch circuit wiring, at the request of 
the inspector such wiring shall be replaced by a licensed electrician. 

 
8. The Department of Public Safety has revised its procedure for filing a 

complaint against an oil burner technician who is alleged to have performed 
electrical work beyond the permissible scope set forth in this Advisory Ruling. 
The Board of State Examiners of Electricians shall refer all such complaints to 
the Department for investigation an appropriate disciplinary action. 

 
9. The Massachusetts Oilheat Council has agreed to require any oil burner 

technician to whom it provides training to receive electrical instruction in the 
areas of grounding and overcurrent protection from a licensed Master 
Electrician.  

 
10. The Board has rendered this Advisory Ruling on the basis of the laws, 

regulations, and trade practices in effect at the time if the request for such 
ruling and reserves the right to amend or rescind this Ruling upon any changes 
to said laws, regulations or trade practices. The Board further reserves the 
right to periodically review the overall effect of this Advisory Ruling upon the 
citizens of the Commonwealth and to modify or rescind the ruling should 
compelling evidence come before the Board of any unforeseen negative 
impact upon the health, safety and welfare of the citizens of the 
Commonwealth as a result of this ruling.  

 
 

 
Signed 2/9/94 

F. James Kauffman, State Fire Marshal 
Chairman, Board of State Examiners of Electricians 

 
 
 
 
 
 
 
 


