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Subject: 8
th

 Edition 780 CMR Chapter 34 Existing Structures (2009 IEBC Amended)  

Wall Anchors for Concrete and Masonry Buildings, Sections 303.7.1 & 807.5.1 

 

Background/Discussion: 

Buildings with structural systems of unreinforced masonry or concrete walls are known to pose 

some level of seismic risk. In recognition of this the BBRS, since the 6
th

 edition of the building 

code, has regulated the construction of these types of buildings by including seismic hazards 

provisions. The 8
th

 edition requirements are found in the Prescriptive and Work Area compliance 

methods of the International Existing Building Code 2009 (IEBC).  The code language in 

Sections 303.7 and 303 7.1 is identical to that in Sections 807.5 and 807.5.1,  respectively, and 

copied below is the language of MA amendment Section 303.7.1 of the Prescriptive method: 

 

303.7 Seismic Hazards: Compliance with this section is required where the work area exceeds 

50% of the aggregate area of the building. 

 303.7.1 Wall Anchors for Concrete and Masonry Buildings. For any building assigned 

to Seismic Design Category B, C, D, E or F with a structural system consisting of concrete 

or reinforced masonry walls with flexible roof or floor diaphragms or unreinforced 

masonry walls with any type of roof or floor diaphragm, the alteration work shall include 

installation of wall anchors at the roof and floor levels to resist the reduced IBC-level 

seismic forces specified in section 101.5.4.2, unless an evaluation demonstrates compliance 

of existing wall anchorage.  

 

The purpose of this official interpretation is to provide clarity on this wall anchor requirement.  

 

QUESTION 1:  For a building assigned to Seismic Design Category B, C, D, E or F that 

includes nonstructural walls constructed of concrete or reinforced masonry or unreinforced 

masonry, which carry no design vertical or lateral loads, and which are not required by the 

design to be part of the lateral-force resisting system, does 780 CMR 34 (MA amendments 

sections 303.7.1 or 807.5.1) require the installation of wall anchors at the floor and/or roof 

levels?  

 

ANSWER 1:  No. The provisions of 780 CMR 34 (MA amendments sections 303.7.1 and 

807.5.1) do not apply to the nonstructural walls in existing concrete and masonry buildings 

identified in question 1. Furthermore, this interpretation also covers other types of existing 

buildings (for example, structural steel systems with moment-resisting or braced frames) with 

nonstructural walls (such as unreinforced masonry partitions) which carry no design vertical or 

lateral loads. 

 


