
Response to questions from 2/25/25 Stretch Code Webinar  
 
Q: Please confirm the updated codes are retroactive for recently done projected HERs ratings 
 for ADUs and renovations. 
 
A: Any permits issued on/after February 14, 2025, will follow this latest version of the Stretch & 
 Specialized code. It is at the discretion of the AHJ (authority having jurisdiction) or the local 
 building inspector to apply this newer version of the code to projects permitted under the 
 previous version of the codes, though DOER would support this approach. 
 
 
Q: Will the slides and recording of this webinar be shared with attendees after?  
 
A: Yes – these are now on our website: 

https://www.mass.gov/info-details/2025-massachusetts-building-energy-codes 
 
 
Q: Must new police stations get HERS rating?  
 
A: HERS ratings only apply to dwelling units. A police station (assuming larger than 20,000 SF 
 with average ventilation at full occupancy 0.5 cfm/ft2 or less) will follow C407.1 Targeted 
 Performance compliance pathway, or the C407.3 Passive House Certified Performance 
 pathway. 
 
 
Q: Is there approved list for insulation products that meet the 3-point requirement for HERS? 
 
A: There is not an approved list, but Table R406.5 .3 does list the default insulation global 

warming potential value for a series of common insulation products. Ultimately the 3-point 
HERS are granted if a project demonstrates an average calculated insulation GWP intensity 
less than 0 across the whole building envelope. This requires a calculation for the project 
and is further explained in section R406.5.2. 

 
 
Q: Embodied carbon --- max of 3-points, or 3 for each for a max of 6? 
 
A: Only 3 HERS points may be received for embodied carbon credits, even if both low GWP 
 concrete and insulation products are used and documented.  
 
 
Q: What defines a historic home? 
 
A: A historic building is defined in the IECC2021 (and so also in the Stretch Code) as: 
 

HISTORIC BUILDING. Any building or structure that is one or more of the following: 
1. Listed, or certified as eligible for listing by the State Historic Preservation Officer or the  

 Keeper of the National Register of Historic Places, in the National Register of Historic Places. 
2. Designated as historic under an applicable state or local law.  

https://www.mass.gov/info-details/2025-massachusetts-building-energy-codes


3. Certified as a contributing resource within a National Register-listed, state-designated or 

 locally designated historic district. 
 
 
Q: You just said New Construction has stayed the same, but this table seems to show a  
 decrease in HERS for construction until June 30 2024 versus after July 1 2025. Just  
 confused by what you said... 
 
A: The version of Table R406.5 “Maximum Energy Rating Index” in the slides showed the 
 redline version of the updates, including the “New construction until June 30,2024” column 
 and “New construction permits after July 1, 2024” column. The former column is now 
 eliminated due to no longer being relevant in 2025.  
 
 
Q: What about multifamily residences with 12,000 SF or more: is Passive House the only 
 pathway? 
 
A: Yes in Specialized Code communities, No in Stretch Code communities.  

In Stretch Code communities (reminder: a map identifying which towns use which level of 
 code is found on our website) a multifamily building ≥4 stories and ≥12,000 SF can follow 
 either the Targeted Performance (C407.1) or Certified Performance pathways (C401.2.2). 
 Passive House and HERS are both Certified Performance compliance pathways. In 
 Specialized Code communities, multifamily buildings ≥12,000 SF are required to follow 
 Passive House (C407.3). In MassSave communities there are incentives ($3750 per unit) for 
 multifamily Passive House buildings. 
 
 
Q: If all interior finishes are removed from an existing single-family dwelling (due to fire/smoke 
 damage) what is required as far as insulation? This work would be a repair, not an  
 alteration. There is 0% work area, by definition. 
 
A: If it can be reasonably argued that such a project does not count as an “Extensive 

Alteration” (i.e., the work area does not meet 100% of the entire house), then such a project 
would qualify as an “alteration”. Per R503.1.1 “Building envelope”, Exception 2, all exposed 
ceiling, wall or floor cavities exposed would need to be filled with an insulation with 
minimum R-3.7 per inch for the depth of the cavity.  If the home is counted as an “Extensive 
Alteration” then the home will need a HERS rating for an alternation to comply. The Building 
Inspector is the the Authority Having Jurisdiction (AHJ) who makes this determination.  

 
 
Q: What about circumstances where a project is phased, so as to not exceed limits imposed 
 requiring a HERS? 
 
A: The scope of the project on the building permit application, and subsequent inspections 

determines whether a HERS rating is triggered or not. If a home undergoes a series of small 
renovations over several years under different permits, then it can avoid a HERS rating but it 
may ultimately increase the cost and disruption for the owners and the residents. The DOER 
recommends reviewing the zoning bylaws of the specific municipality for the project, as 



some towns/cities determine the total aggregate of alterations over a time period (i.e. 5 
years). 

 
Q: What does EPS mean? 
 
A: EPS is the abbreviation for expanded polystyrene, also known as ‘pink board’ or ‘blue board’ 

rigid insulation. It has +/- R-4 per inch, depending on the manufacturer. 
 
 
Q: How is the thickness of insulation accounted for in Table R406.5.3? 
 
A: The GWP is based on the metric of a square meter of each material. 
 
 
Q: What is the GWP of rock wool? 
 
A: "Mineral wool”, listed on Table R406.5.3, is often used as a catch-all phrase for rock wool. 
 But to be certain, the exact manufacturer’s listed GWP value (or EPD sheet) should be 
 referenced.  
 
 
Q: Is it true that carbon is measured by volume by material? As an example, flash and batt 
 would need to account for all material in an assembly by volume.  
 
A:  We measure it by square meter of material then multiplied by the R-value to account for the 
 depth, but not the volume. 
 
 
Q: Do major alterations and major additions, including the existing building, need to comply 
 with all the requirements of Table R406.2 “Requirements for Energy Rating Index” or just 
 the max ERI of Table R406.5? 
 
A: In the case of major alterations, major additions, and change of use, the entire building 

needs to follow all the requirements of Table R406.2., with the exception that the EV ready 
wiring requirement is only triggered if the project includes a change to the parking area or 
garage space. 

 
 
Q: What's the difference between the "Base Stretch Code" and "Prescriptive Path"?  
 
A: In MA there are three levels of energy building code: Base, Stretch & Specialized. There is 
 not a “base stretch code”, but there are some overlaps between the base energy code and 
 the stretch energy code: the Prescriptive Path is one Stretch Code compliance pathway 
 that is also a pathway in the Base energy code. In the Stretch Code the Prescriptive path is 
 limited in it’s use. In the Residential code it is available for R-1 uses such as hotels and 
 motels, and for permits for work in existing buildings: alterations, additions and change of 
 use projects. In the commercial Stretch Code, the prescriptive path is available to non-



 residential projects less than 20,000 SF; alterations that are not “major”, “extensive”, or 
 “Level 3”; or additions that are not considered to be “large additions”. 
 
 
Q: Are all these presentations also being offered to the building trades? 
 
A: The DOER is doing its best to disseminate this information to as many stakeholders as 
 possible. If you know of a specific event/group that you would like to make sure has this 
 information, please email stretchcode@mass.gov 
 
 
Q: Could you prepare a VERY SIMPLE version of the updated Stretch Code for a general 
 audience? 
 
A: The DOER is working on this and will have it available on the website as soon as it is ready. 
 
 
Q: Would you summarize the stakeholders who requested specific changes to the codes?  
 
A: We held two public listening sessions (March 27 & September 19), along with two comment 

periods to receive input via email. We heard from many people including: building officials, 
developers, private citizens, builders, industry groups, various energy efficiency 
organizations, architects, engineers, building envelope specialists, energy raters, Passive 
House certifiers, etc. Public comments are available in PDF documents on the DOER 
website if you wish to review them. 

 
 
Q: For the Opt-in specialized stretch code: Do you just take the stretch code and then overlay 
 the Appendix RC to that? Do the exceptions allowed in the stretch code also apply to the 
 opt in code? 
 
A: Correct – The Residential Specialized Code is the Stretch Code (225 CMR Chapter 22) PLUS 
 Appendix RC. The Commercial Specialized Code is the Stretch Code (225 CMR Chapter 23) 
 PLUS Appendix CC. Please check out our website site, there is a clear graphic showing the 
 exact requirements for each of the 3 levels of energy code in MA. 
 
 
Q: Does this new version include wording about the sampling method being allow in MA? 
 
A: The DOER does allow sampling of dwelling units in larger multi-family buildings. While not 
 well-addressed in the Stretch or Specialized codes, the upcoming improvements to the 
 Technical Guidance documents will include more information.  
  

Performance testing/sampling is allowed only for units that are similar. After the first seven 
 units have all passed, testing can then be used for a sample of one in every 7 units. Using a 
 sampled approach to unit testing can continue until there is a unit that fails, which requires 
 remediation and then restarting with 7 units passing the testing before sampling can be 
 used again. 



 
If used, sampling must follow the RESNET MINHERS sampling requirements:  
 
602 Technical Requirements for Sampling - Chapter 6 - RESNET National Standard for 

 Sampled Ratings 
 
(aka Mortgage Industry National Home Energy Rating Systems Standards maintained by 

 RESNET.) The building inspector can request a copy of the sampling process and records 
 from the rater directly, or from the quality assurance provider for the rater.  
 
 
Q: How does the code define an ADU? Are ADUs over 900 sq ft considered just an addition and 
 need to meet those requirements?  
 
A: Neither the Stretch or Specialized energy codes, nor the 780 CMR MA building code design 
 “accessory dwelling unit”. Instead, it is defined at the state level by MGL c.40A Sec. 1A as: 
 

''Accessory dwelling unit'', a self-contained housing unit, inclusive of sleeping, cooking 
 and sanitary facilities on the same lot as a principal dwelling, subject to otherwise 
 applicable dimensional and parking requirements, that: (i) maintains a separate entrance, 
 either directly from the outside or through an entry hall or corridor shared with the 
 principal dwelling sufficient to meet the requirements of the state building code for safe 
 egress; (ii) is not larger in floor area than 1/2 the floor area of the principal dwelling or 
 900 square feet, whichever is smaller; and (iii) is subject to such additional restrictions as 
 may be imposed by a municipality, including but not limited to additional size  
 restrictions, owner-occupancy requirements and restrictions or prohibitions on short-
 term rental of accessory dwelling units.” 

 
While the state designates an ADU as max 900 SF, local zoning bylaws may allow larger 

 ADUs and should be consulted on a project-by-project basis. If a separate dwelling unit, 
 larger than allowed by state/municipal ADU rules, is attached to an existing house, this 
 would now be considered a two-family structure. If this new structure is considered to be 
 an “extensive” or “level 3” addition, then the entire building (existing dwelling plus new 
 dwelling) will need to receive a HERS rating per Table R406.5. 

 
 
Q: Please can you confirm if the EV Ready code is the same for the stretch and specialized 
 code, and that there is no requirement to actually install chargers. I note the very useful 
 new addition of allowing for charger load management of the required allocation of  
 kilowatts to allow for charger power sharing.  
 
A: The EV ready code is the same --- the Specialized code references section R404.4 “Wiring 

for electric vehicle charging spaces” of the Stretch code.  That section gives builders the 
choice of installing a charger (EVSE is the term used) or a NEMA rated outlet at the end of 
the EV ready wiring. 

 
 
Q: Is "narrowly failing" Passive House or HERS targets defined in the amendments? Or is 
 there another pathway for determining application of this exception?  

https://standards.resnet.us/docs/602-technical-requirements-for-sampling
https://standards.resnet.us/docs/602-technical-requirements-for-sampling


 
A: Yes. Please see Section R405.3.2  (residential) and/or C407.3.2.3 (commercial) 

“Documentation for design certified Passive House projects that fail final certification”. 
Both sections explain the pathway for a project to proceed to final certificate of occupancy 
when it was intended to be Passive House and achieved pre-certification with either PHI or 
Phius, but missed some of the final targets. There is no alternative pathway for HERS. 

 
 
Q: Can you confirm that the Commercial HERS Rating path also required Energy Star  
 certification? 
 
A: Per C407.4.1 “Compliance”, buildings shall meet or exceed Energy Star Multifamily New 
 Construction (MFNC) program requirements.  
 
Q: Are there changes to the commercial Specialized Code? 
 
A: Please see the redlines that show the updates --- scroll to page 54 to see the Specialized 
 Code changes: 
 

Fall 2024 Stretch + Specialized Code Commercial Redlines 
 
 
Q: Will amendments be issued to the base energy code requirements in 780 CMR Chapter 13 
 where the Stretch Code has added clarifications on base requirements / additional  
 guidance / new exceptions (such as the updated language in C505.1 regarding modeled 
 energy use)? 
 
A: The DOER is only responsible for the Stretch & Specialized energy codes. The BBRS is in 

charge of the Base energy code and is just starting their 11th edition building code 
development process which will include adoption of the IECC 2024 with MA amendments.  

 
 
Q: Can you clarify if an ADU within an existing footprint (like a basement or attic) would require 
 a HERS? Your slide only seemed to represent a new attached and detached ADU. 
 
A: A new ADU carved out of an existing footprint will need a HERS rating since a new dwelling 
 unit is being created. 
 
 
Q: If you have a scenario where there is less return air than supply air to an AHU, is the energy 
 recovery effectiveness based on design airflows or equal airflows? Similarly, is the word 
 "enthalpy" in that code section referring to specific enthalpy (per lb of air) or to the total 
 enthalpy (btu)? 
 
A: It is based on the design airflow, not equal airflow. This can be adjusted for any "exempt" 
 exhaust that cannot go back through the wheel. 
 
 

https://www.mass.gov/doc/fall-2024-stretch-specialized-code-commercial-redlines-abbreviated/download

