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PEC Agreements Under 32B, § 19(g) 
Group Insurance Commission 

Advisory Bulletin 23-01: Guidance Regarding PEC Agreements 
September 6, 2023 

  

Background  
 
Pursuant to M.G.L. Ch. 32B §11, the Group Insurance Commission (GIC) is charged with issuing 
information and advisory rulings on Ch. 32B, in accordance with the provisions of Ch. 30A, §8. Under 
that authority, the GIC issues this advisory bulletin to revise and clarify the parameters under which 
Municipal political subdivisions may apply premium contributions to insurance Products covered by 
Public Employee Committee (PEC) negotiated agreements.  
Pursuant to G.L. c.32B, § 19(f), the commission determines all matters relating to subscribers' group 
health insurance rights, responsibilities, costs and payments, and other obligations including but not 
limited to, the manner and method of payment, schedule of benefits, eligibility requirements, choice of 
health insurance Carriers, and each Carrier’s Product offerings. These matters are not subject to 
collective bargaining. 
  
The Commission does not determine premium contribution ratios, which are a subject of collective 
bargaining.  
 
G.L. c.32B, § 19(g) address the way premium contributions may be applied to the insurance plans that 
are the subject of the PEC agreement, whether provided through the Commission or through other 
municipal arrangements. The Commission has provided guidance since 2008, when the statute was 
adopted, stating that PEC agreements are only allowed to differentiate contribution ratios by plan type 
(i.e., HMO, POS, PPO, etc.), provided that said contribution ratios apply to all insurance plans of the 
same type.  
 
Advisory Ruling  
 
The Commission has re-examined section 19(g) and concluded that there is nothing in the statute that 
mandates premium contribution ratios be assigned or grouped only by plan type. The Commission 
rescinds its previous guidance and replaces it with this administrative bulletin.  
 
A PEC agreement may set a premium contribution percentage for each specific insurance plan offered 
by the Commission, rather than only by plan type (PPO, POS, Indemnity, HMO) or network design (such 
as limited network Products). However, PEC agreements are not prohibited from doing so. This means 
that each HMO plan, for example, could have a different contribution.  
 
Public Employee Committees now have the flexibility to assign varying contribution ratios by insurance 
plan, provided they are within the confines outlined in §19(g). This means that all employees enrolled in 
a plan shall be given the same premium contribution percentage. In other words, differentiated 
contributions by date of hire, bargaining unit or employment status, and type of coverage 
(individual/family) are prohibited. Employers are required to pay at least 50% of the total insurance 
premium.  



 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________ 
 

GIC   |   STREET ADDRESS ONE ASHBURTON PLACE, SUITE 1619   |   BOSTON, MA 02108   |   MAILING ADDRESS PO BOX 556, RANDOLPH, MA 02368   |   OFFICE (617) 727-2310 
 

Mass.gov/GIC 
 

As the health care environment continues to evolve, the types of plans offered today may be replaced 
with different designs in the future that are unanticipated at the time an agreement is negotiated. 
Therefore, the Commission recommends that PEC agreements provide for contingencies such as 
changes in plan type (e.g., a PPO changing to a POS), or changes to product offerings by insurance 
carriers.  
 
The GIC reminds municipalities that it must be provided PEC agreements to the Commission under 805 
CMR 801. Additionally, the Municipal Employer shall notify the Commission of any change to Municipal 
Insureds' premium contribution ratios no later than March 1st. Changes to contribution ratios shall be 
effective July 1st. 

 
 


