
 
 
 
 
 

 

Frequently Asked Questions 
FAQs 

Massachusetts Comprehensive Fire Safety Code 
527 CMR 1.00 

 

 
Chapter 1: Administration 

 
Q: What is 527 CMR 1.00, The Massachusetts Comprehensive Fire Safety Code? 
A: The Massachusetts Comprehensive Fire Safety Code, 527 CMR 1.00, is the state-wide fire 
code for Massachusetts. The code, promulgated by the Massachusetts Board of Fire Prevention 
Regulations (BFPR), is comprised of the National Fire Protection 
Association 1 (NFPA 1) with Massachusetts amendments. Massachusetts amendments to each 
chapter of the code deletes, replaces, modifies or adds to the provisions of NFPA 1. 

 
 

Q: Where can I purchase 527 CMR 1.00? 
A: The official 527 CMR 1.00 can be purchased at the  State House Bookstore. Through the 
bookstore, the Massachusetts amendments and NFPA 1 can be purchased separately.  

 
Q: Can I view 527 CMR 1.00 online? 
A: Yes. The  Massachusetts amendments (unofficial version) can be viewed on the Department 
of Fire Services website with a link to NFPA for the  applicable  Edition of NFPA 1 which can be 
viewed online as well. Remember to select the applicable code edition from the drop down 
menu on NFPA’s website to review NFPA 1. 

 
Q: Who enforces 527 CMR 1.00? 
A: The authority having jurisdiction (AHJ) enforces 527 CMR 1.00 as stated in 527 CMR 
1.00:1.6.  AHJ is defined in 527 CMR 1.00:3.2.2 as follows: “Authority Having Jurisdiction shall 
be the Head of the Fire Department or the State Fire Marshal and their designees, as defined 
in M.G.L. c.148.” 

http://www.sec.state.ma.us/spr/sprcat/agencies/527.htm
http://www.mass.gov/eopss/docs/dfs/osfm/cmr/527cmr1-00.pdf
http://www.nfpa.org/codes-and-standards/document-information-pages?mode=code&amp;code=1
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Q: What if there is a conflict with the 780 CMR requirements and the 527 CMR 1.00 
requirements? 
A: See the provisions in 527 CMR 1.00:1.3.3 regarding conflicts between 527 CMR 1.00 and 
other codes or standards. Also see General Considerations 527 CMR 1.00:1.1 which requires 
the enforcement of the State Building Code and specialized codes provisions. State Building 
Code and specialized codes provisions are not enforceable by the Authority Having 
Jurisdiction (AHJ), as defined in 527 CMR 1.00. 

 
Q:  Can I file for an appeal of a determination of the Authority Having Jurisdiction 
(AHJ) based upon a 527 CMR 1.00 provision? 
A: In certain instances, an appeal may be filed. In accordance with 527 CMR 1.00:1.10.1.3, an 
appeal must be filed within 45 days following the notice of an order, requirement, directive 
(etc.) on an  Appeal Application. The application must be submitted with the required fee 
($150.00) and must include copies of all records, references, reports, and other information 
related to the appeal. For more information and to determine if an appeal is available, please 
visit our  Appeals Board website for more detailed guidance. 

 
Q: Where are requirements for permits found in 527 CMR 1.00? 
A: In general, permit requirements are found in each chapter of 527 CMR 1.00 by subject and 
will also refer to 527 CMR 1.00:1.12 for more specific permit requirements. 

 
Chapter 10: General Safety Requirements 

 
Q: Do I need a permit to place a tar kettle on a roof? 
A: Yes. Permit requirements for placing a tar kettle on a roof are in 527 CMR 1.00:1.12.8.4 as 
referenced by 527 CMR 1.00:10.11.1. 

 
Chapter 13: Fire Protection Systems 

 
Q. Are permits required in 527 CMR 1.00 for the installation of fire suppression or 
detection systems? 
A.  In general, permits for the installation of systems (fire suppression or detection) are 
required by 780 CMR, the Massachusetts State Building Code, not 527 CMR 1.00. However, 
permits are required in 527 CMR 1.00:1.12 for special items such as (but not limited to) 
refueling, hazardous materials, and flammable combustible materials. 

 
Please refer to the  joint advisory dated February 6, 2015 from State Fire Marshal Stephen 
Coan, and Department of Public Safety Commissioner Thomas Gatzunis for additional 
information. 

 
Q: Does 527 CMR 1.00 have a provision for the property owner to transmit a written 
report relative to the inspection, testing and maintenance activity (required by old 
527 CMR 40.00) on a form prescribed by the Marshal? 
A: No. There is no provision in 527 CMR 1.00 to require a property owner to transmit a 
test/maintenance report; however, there are provisions to maintain the system through 
regular testing and to keep records. 527 CMR 1.00 specifies the inspection and testing 

http://www.mass.gov/eopss/docs/dfs/board-meetings/fprabapplication.pdf
http://www.mass.gov/eopss/agencies/dfs/dfs2/osfm/boards-and-coms/fire-prevention-regulations-appeals-board.html
http://www.mass.gov/eopss/docs/dfs/osfm/advisories/advisory-revised-fireprotectionpermitjointmemowithdps.pdf
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requirements for fire protection systems in 527 CMR 1.00:13.3.3.4.3. 527 CMR 
1.00:13.3.3.4.3.1 requires detailed records documenting all systems and equipment is tested 
and maintained and be made available to the Authority Having Jurisdiction (AHJ) upon 
request. 

 

Q: Where are smoke and carbon monoxide detection requirements for one- and two- 
family dwellings? 
A: Smoke and carbon monoxide detection requirements are located in 527 CMR 1.00:13.7. 

 
Q: Does the 10 year replacement of smoke alarms required by 527 CMR 
1.00:13.7.2.1.5 only apply to household devices (110v or battery operated), not 
system detectors? 
A: Yes. 527 CMR 1.00:13.10.7 applies only to single- and multiple-station smoke alarms 
installed in one- and two-family dwellings constructed prior to January 1, 1975 (without 
substantial renovation to constitute new) . The provision requires these devices to be replaced 
10 years of the date of manufacture (printed on the back of the smoke alarm) or earlier if 
required by the manufacturer’s instructions. If the alarms are combination devices (smoke and 
carbon monoxide) 527 CMR 1.00:13.10.2 provisions requires replacement for carbon monoxide 
detection devices at its end of life signal or 10 years of the date of manufacture (printed on the 
back of the smoke alarm) or earlier if required by the manufacturer’s instructions.  

 

Chapter 30: Motor Fuel Dispensing Facilities and Repair Garages 
 

Q: Are solid-fuel stoves (wood, pellet, coal) allowed in automobile repair garages? 
A: No. Solid-fuel stoves are not permitted in areas of repair garages used for repairing or 
servicing of vehicles in accordance with 527 CMR 1.00:30.2.10.2. 

 
Chapter 50: Commercial Cooking Equipment 

 
Q: Where are the requirements for cleaning of commercial cooking vents? 
A: The requirements for cleaning cooking vents are found in 527 CMR 1.00:50.2 and 527 CMR 
1.00:50.5.  Also see 527 CMR 1.00:1.12 for permit requirements and 527 CMR 1.00:1.13 for 
certificate requirements. 

 
Chapter 60: Hazardous Materials 

 
Q: Were the requirements for hazardous materials process (old 527 CMR 33) 
included in 527 CMR 1.00? 
A: Yes. The requirements for hazardous materials process or processing are found in Chapter 
60 of 527 CMR 1.00. Specifically, the requirements from the old 527 CMR 33 are found in 527 
CMR 1.00:60.8. Administrative provisions are located in 527 CMR 1.00:1.12 for permits and 
527 CMR 1.00:1.13 for certificates and licenses. 


