
American Clinical Laboratory Association Comments on the Proposed Amendments to 105CMR180

180.004: Definitions – Genetic Test  

We request clarity about what tests are considered genetic testing. Please note that “genetic test” is also defined in M.G.L. chapter 111, §70G as it pertains to written consent for genetic testing; these definitions should be aligned.
180.03(C): Licensure Classification of Specialties
In the Classification of Specialties list, Genetics is listed as a specialty with Molecular Genetics, Biochemical Genetics and Cytogenetics listed as sub-specialties. Additionally, the specialty of Hematology includes sub-specialties of Molecular Hematology and Molecular Coagulation. What tests would be categorized as Molecular Hematology or Molecular Coagulation? 
Because CLIA does not have a specialty or subspecialty for Genetics, we recommend that the state consider aligning categorization with the CAP specialties and sub specialties rather than establishing new categories that do not align with any other existing regulatory agency. 
180.035(D): Complaints “Complaints shall be processed as directed by CMS.”
We request clarification of this statement. Is the intent that a laboratory would respond to a MA DPH complaint in the same manner and process as a laboratory would respond to a CMS complaint? Please more clearly define the MA DPH process.
180.070(A): Standard – Laboratory Director: Duties and Responsibilities 
We request that MA DPH consider aligning with CLIA on the number of laboratories a Laboratory Director may direct (5). This is an acceptable practice in the majority of other states.
180.500(A)(4): Condition: Laboratories that Perform Genetic Tests – General Supervisor
“All laboratories that perform genetic tests shall employ a general supervisor who shall meet the requirements of 42 CFR §§493.1461 and 493.1462. and who shall have specific training or experience in each specific genetic test performed by the laboratory. The general supervisor has the responsibilities set forth in 42 CFR §493.1463. If the laboratory performs any non-CLIA-waived tests, the general supervisor must satisfy the CLIA qualification requirements for high-complexity testing.”
We recommend the deletion of the second half of the first sentence. It is the Technical Supervisor that has the responsibility for supervision over each specific genetic test performed by the laboratory.
180.500(A)(5): Condition: Laboratories that Perform Genetic Tests – Clinical Consultant
“In the alternative, the clinical consultant may be a Genetic Counselor licensed in Massachusetts in accordance with 270 CMR 3.00: Licensure Requirements and Procedures.”
We fully support the inclusion of licensed Genetic Counselors to qualify as Clinical Consultants.

180.500(C)(2): Condition: Laboratories that Perform Genetic Tests –Test Selection
 The laboratory should be provided the flexibility to determine the best means of making test information available to providers. 
Therefore, we recommend that language align with the language in the Centers for Disease Control and Prevention, Good Laboratory Practices for Molecular Genetic Testing for Heritable Diseases and Conditions, MMWR 2009; 58 (No. RR06):[1-29]:
“At a minimum, laboratories should ensure that the test information is available from accessible sources such as websites, service directories, information pamphlets or brochures, newsletters, instructions for specimen submission, and test request forms.”

180.500(C)(3): Condition: Laboratories that Perform Genetic Tests – Test Requests
“Laboratories performing genetic testing must ensure the test request solicits patient information in accordance with 42 CFR §493.1241 and additionally must include:

(a) Indication for testing and relevant clinical or laboratory information;

(b) Patient racial/ethnic information, if applicable;

(c) Information on patient family history, pedigree, or both if pertinent to the disease or condition being evaluated or the testing to be performed, if applicable;

(d) Indication that the appropriate level of informed consent has been obtained in compliance with federal, state, and local requirements.; and
(e) A statements indicating as to whether test results are likely to have implications for the family members of the patient.”
The Centers for Disease Control and Prevention, Good  Laboratory Practices for Molecular Genetic Testing for Heritable Disease and Conditions, MMWR 2009; 58 (No. RR06) provides information to help with appropriate test selection and requests, specimen handling and submission, and patient care. The document provides excellent recommendations to support regulatory requirements but should not be the sole basis cited in regulation. 
Therefore, we request that the second half of the first sentence be struck.

Additionally, we strongly recommend that the language in Section (C)(3)(e) be struck. This type of information is more appropriate to be placed on the laboratory report or other material. This should also be part of the consenting process between the provider and patient.

180.500(C)(5)(b)(2): Condition: Laboratories that Perform Genetic Tests – Analytic Requirements - Quality Control
“Include an extraction control, as appropriate, for any test that has a nucleic acid extraction step to monitor and determine the quality and integrity of the specimens, evaluate whether the yield of nucleic acid extraction is appropriate for the test, and detect the presence of inhibitors;”
We recommend this requirement to be modified to include “as appropriate”. It is not common practice or practical to always extract a control genomic DNA with patient samples that are relevant to the testing being performed. Additionally, there are other quality steps, such as quantification of the DNA once extracted, to assess quality and quantity of each patient sample. While an extraction control may be necessary in some cases, and we support an extraction reagent control, we do not support the use of genomic extraction control.

180.500(C)(5)(b)(3): Condition: Laboratories that Perform Genetic Tests – Analytic Requirements – Quality Control
This requirement may be more appropriate for molecular infectious disease testing or molecular oncology testing as carryover is typically a concern during 1) amplification processes or 2) when high copy number samples are run next to low copy number samples. We recommend changes to the language as follows:


Validate and monitor processes to ensure that no carryover (i.e., contamination) occurs between samples. Adequate physical separation of pre- and post-amplification samples is critical to avoid amplicon contamination. Pre- and post-amplification samples should be manipulated in physically separate areas; gloves must be worn and frequently changed during processing; dedicated pipettes (positive displacement type or with aerosol barrier tips) must be used; and manipulations must minimize aerosolization.
180.500(E)(1)(j): Post Analytic Requirements: Reports
“References to literature;” as applicable
References to literature should be made available, but are not always necessarily appropriate to include on the test report.
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