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Q1: Are communities required to use municipal funds for the project match? 
 
 No. While communities are encouraged to use municipal funds for the project match, it 

is not required. Match funds may come from one or multiple non-state sources, as 
described in Part II.F of the RFP.  

 
Q2: If two municipalities share jurisdiction within a project site, can they split the match?  
  

Yes. Two municipalities may split or share the match provided that the sum of all match 
funds equals 50 percent or more of the total project cost. 
  
In cases of a split or shared match, match documentation will be required from both 
municipalities prior to the execution of a grant contract. Please see Part II.F of the RFP for 
acceptable match documentation.  

 
Q3: Are there file-size restrictions when submitting attachments? 
 

Yes. The collective size of all uploaded files cannot exceed 25 MB.   
 

If you receive a file-size error at the time of submission, please click “Back” or “Previous” 
and resubmit the form with fewer attachments. After submission, please contact Nicholas 
Bulens (Nicholas.Bulens@mass.gov) or Heather Famico (heather.famico@mass.gov) at 
the Executive Office of Housing and Economic Development (EOHED) for instructions on 
how to submit your remaining attachments. 

 
Q4: Is maintenance dredging eligible?  
 
 Yes.  
 
Q5: Can a municipality request funding if it plans to complete the project using a municipal-

owned dredge, operated by municipal employees? 
 
 Yes. Such projects will be considered. However, please see Q6 below regarding 

construction administration services, which are distinguished from general construction 
work.  

 

https://www.mass.gov/how-to/apply-for-a-massachusetts-dredging-grant
https://www.mass.gov/how-to/apply-for-a-massachusetts-dredging-grant
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Q6: (A) Can a municipality request funding for construction administration services that are 
performed by municipal employees? (B) If no, can staff time and salaries associated 
with those services count towards the project match?    

   
 (A) No. Construction administration services performed by municipal employees are not 

eligible for grant reimbursement.  
   
  (B) Yes. Such services may alternatively be counted towards the project match. In such 

cases, the municipality will be required to document staff time and salaries prior to the 
closeout of the grant contract. Additionally, EOHED may require a letter of commitment 
from the municipality’s Chief Executive Office (relative to the services to be provided) 
prior to the execution of a grant contract. 

 
Q7: If a municipality does not receive a grant this round but proceeds with construction 

anyway, can the municipality apply for reimbursement in the next round? 
 
 No.  
 
Q8: Is dredging of private docks located in public tidelands eligible for funding? 
 
 No. Dredging of a private dock or any similar berthing facility or structure held by a private 

entity by license or grant is not eligible for funding in the 2019 Grant Round.  
 
Q9: If a private entity commits to piggybacking on a public project, can the municipality 

count the spending of the private entity towards the project match? 
   
 No. The cost and funding associated with a piggyback project may not be counted. 
   
Q10: How much does EOHED anticipate awarding in the current round? How many grant 

rounds are expected? 
 
 EOHED anticipates awarding up to $4 million in the current grant round.  
 

Funding for the Massachusetts Dredging Program is authorized by the 2018 Economic 
Development Bond Bill (Section 2A of Chapter 228 of the Acts of 2018) and is subject to 
future annual appropriations. The Massachusetts Dredging Program is currently included 
in the Commonwealth’s Five Year Capital Investment Plan (FY 2019-2023). 

 
Q11: If EOHED is unable to fund the full requested amount of an application, is a partial award 

possible? 
 
 Yes. An application that is competitive in its formal evaluation but cannot be funded for 

its requested amount may be considered for a partial award. 
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Q12:  Is match documentation required at the time of the application or after the award?  
 
 Match documentation is not required at the time of application, but EOHED reserves the 

right to request such documentation prior to making an award commitment if the 
Evaluation Committee deems it necessary for the proper assessment of an application. 
Otherwise, grantees will be required to provide documentation after the award and prior 
to the execution of a grant contract.  

 
Q13:  If pre-construction services (study, design, engineering, permitting, and/or real 

property transactions) were performed in-house by a non-profit partner, can the 
municipality count these services as in-kind contributions towards the project match?  

   
No. Third party in-kind contributions may not be counted towards the project match. 

 


