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Re: PW Opinon 2001.
401K Plan Deductions

Dear Mr. Hopwood:

The Division of Occupational Safety ("DOS") which adminsters the Massachusetts
Prevailing Wage Law is in receipt of your letter to Mr. Greg Reutlinger ofthe Attorney General's
Offce, dated May 18. In that letter you ask whether an employer's matching contrbutions to an
employee's 401K plan are deductible for puroses of computing the rate of pay as calculated
under the Prevailing Wage Law, and, if so, whether ths is tre for both matching and

discretionar contrbutions. You also ask whether DOS would use the IRS's "last year model"

method of makng that calculation. Lastly, you ask whether the associated costs to the employer
of administering those is deductible from the prevailing wage of the employee or would that be
considered the simply the cost of doing business and not deductible. We shall respond to each of
these questions.

Deferred compensation plans, known as 401K Plans, are generally regarded as par of an

employee's wages. See, for example, G.L. c. ISlA, §l, the UnemIl10yment Benefits Statute
states under its definition of wages:

I

(B) The term "wages" shall include: (i) any employer contribution under a
qualifed cash or deferred arrangement as defined in section 401K of the Federal
Internal Revenue Code, to the extent not included in gross income by reason of
section 402 (1) (8) ofthe Code; (ii) any amount treated as an employer
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contrbution under section 414 (h) (2) ofthe Code; and (iii) any 
employer

contribution under a nonqualified deferred compensation plai. For the purposes
of clause (iii) the term nonqualified deferred compensation plan shall mean any
plan or other arrangement for deferral of compensation other than a plan described
in subparagraph (3) of paragraph (A). Any amount deferred under a nonqualified
deferred compensation plan shall be taken into account for purposes of this
paragraph as ofthe date that the services are performed or the date that there is no
substantial risk of forfeiture of the rights to such amount, whichever date is later.

G.L. c. 1 51A, § 1. (Emphasis added). Thus, contributions by the employer to employees' 401k
plans would be regarded as payments to "pension plans" under the Prevailing Wage Statute, G.L.
c. 149, §§26 and 27, and may be deducted from the "total rate" 

listed on prevailing wage

schedules.

However, (in answer to your last question) the administrative costs of 
providing 401k or

other pension plans for the benefit of employees would not be considered part ofthe employees'
wages for purposes of the Statute. Section 26 ofG.L. c. 149 states that "payments by employers
to health and welfare plans, pension plans and supplementar unemployment benefit plans under
collective bargaining agreements or understandings between organzed labor and employers shall
be included for the purpose of establishing minimum wage rates as herein provided." All other
deductions, including but not limited to the following, may not be subtracted from the
employees's hourly prevailing wage rate:

* Vacation Time
* Sick Time
* Training Funds
* Chartable Contributions

* Worker's Compensation
* Unemployment Insurance
* Uniforms.

Therefore, you are correct in your assumption that the administrative costs attached to
employees' pension plans would be regarded as a nondeductible regular business expense.

We do not quite understand your question regarding whether DOS would apply the "last
year model" used by the IRS in making its calculation as to the amount of the pension deduction.
Please provide us with more detail on what you consider to be "matching" and "discretionar"
contributions, along with a copy of IRS rules to which you refer.

l

You also state in your letter that you understand "that ERISA paricipation or jurisdiction
is helpful but not absolutely necessar" to be considered a "pension plan" under the Statute.
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According to our understanding, all bona fide 401k plans, by statutory strcture and definition,
are covered by ERISA '(the Employee Retirement Income Security Act). As such, DOS has not
in the past recognized any bona fide 40lk plans that were not ERISA approved. Please provide
additional information on any bona fide plan you believe exists without having ERISA approval,
and we wil provide you with a specific answer on whether the plan is an allowable deduction
under the prevailing wage law.

Very trly yours, D
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Kathr B. Palmer

General Counsel
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Ron Maranan
Program Manager

cc: Robert J. Prezioso, Deputy Director

Daniel S. Field, Assistant Attorney General, Fair Labor & Business Practices Div.
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