
8th Edition Building Code FAQ’s
 (for base and residential volumes)
Disclaimer: The answers below are staff opinion only and not official interpretations of the Board of Building Regulations and Standard (BBRS).  
Note: Questions are listed first to quickly find a topic.  Questions with answers follow below.  Both are arranged by chapter.
Questions
Chapter 1 Scope and Administration
Q: Permit for cabinet work? Does kitchen cabinet and countertop replacement work require a building permit?

Q. Permit for fire alarm work?: When is a building permit (Section 105) required when work is done on the building fire alarm control panel (FACP)?
Q. Building maintenance: Although there is no maintenance language in the 8th edition identical to the 7th edition can a building official still cite an owner for lack of building or structure maintenance. 

Chapter 2 Definitions
Q. Registered design professional: Can a registered design professional not be licensed in MA?  
Q. Aggregate building area: How do we measure the aggregate area of a building?  
Chapter 3 Use and Occupancy Classification
Q: Assisted Living classification: What is the use group classification for assisted living facilities with more than 16 persons that is licensed by the Executive Office of Elderly Affairs. 

Question: High rise smoke proof enclosures: 780 CMR 202 defines a high rise structure as buildings more than 70 feet in height above grade plane. However IBC Section 403.5.4 only requires a smoke proof exit enclosure for exit stairways serving floors more than 75 feet above the lowest level of fire department access. Is the intent of780 CMR to require a smoke proof exit enclosure in all high-rise buildings, even when the top floor is less than 75 feet above the level of fire department access?
Chapter 34 Existing Structures
(International Existing Buildings Code, IEBC)

Q. Vertical gravity load-carrying component: In Chapter 2 of the IEBC the definition of "substantial structural damage" contains the phrase "The capacity of any vertical gravity load-carrying component..." Does this phrase refer to a component carrying vertical load?
Q. Classifying work: Provide examples for classifying work on existing buildings.
Q. Sprinklers, available water: In section 704.2.2 of the IEBC, what is meant by ‘available to the floor’ in exception 3?

Chapter 51 Residential Code
(International Residential Code)
R1 Scope and Administration

Q. Chimney Lining/CSL/Permit: Is a permit and construction supervisor license (CSL) required to install a chimney liner?

R3 Building Planning
Q. Wind: What areas of MA need to comply with the Design Criteria of section R301.2.1.1?

Q. Exit definition: The 8th edition states in section R311.1 that exits are to lead ‘to the exterior of the dwelling’. Can you please clarify this?
R4 Foundations
Q. Shallow foundations: Can shallow foundations be used with unheated buildings?
R11 Energy Efficiency

(International Energy Conservation Code, IECC)
Q. Air leakage testing: Does the air leakage testing outlined in Sections 402.4 and 403.2 of the IECC need to be done by a RESNET certified HERS rater?
Q. REScheck: To comply with the code I am using REScheck for a lateral addition.  Does the software require a fourth wall?
Q. Energy efficiency certificate: The energy code requires that a certificate is posted indicating R-values, HVAC equipment, etc.. Is there a form available for this? 

Questions and Answers

Chapter 1 Scope and Administration

Q: Permit for cabinet work?: Does kitchen cabinet and countertop replacement work require a building permit?

A:  No, unless work regulated by the building code is involved, such as wall openings or wall reconfiguration. The code considers cabinets and countertops as finish work similar to wood trimming and painting.  Note, however, that electrical and plumbing permits may be needed even though a building permit isn’t needed if, for example, new outlets are added, a sink is moved, or a dishwasher added.

Q. Permit for fire alarm work: When is a building permit (Section 105) required when work is done on the building fire alarm control panel (FACP)?

A.  A permit is required when the FACP is being replaced or additional hardware is required that affects the performance or compatibility of the FACP.  However, a permit is not required for replacement of hardware required for normal maintenance or repair. 
Q. Building maintenance: Although there is no maintenance language in the 8th edition identical to the 7th edition can a building official still cite an owner for lack of building or structure maintenance. 

A.  Yes. There are three sections (MA amendments R102.4.5, R102.7.2, and R102.7.3) which a building official can use to make such citation. Additionally under Matters not Provided For (Section 104.10.2) building life safety maintenance issues can be addressed.
Chapter 2 Definitions

Q. Registered design professional: Can a registered design professional not be licensed in MA?  
A. Check with MA Dept. of Professional Licensure.
Q. Aggregate building area: How do we measure the aggregate area of a building?  
A.  Aggregate building area is the area contained within the perimeter of the inside surface of exterior walls. For the purpose of computing area for fire sprinkler requirements refer to Chapter 9 or Chapter 51 (section R3).
Chapter 3 Use and Occupancy Classification

Q: Assisted Living classification: What is the use group classification for assisted living facilities with more than 16 persons that is licensed by the Executive Office of Elderly Affairs.
A: Per Massachusetts General Law Chapter 19D Section 18(d) (see below), all assisted living facilities that are licensed by the Executive Office of Elderly Affairs must be classified as a residential use group.  Since the building contains multiple units, the use group classification for this type of facility is Use Group R-2. 
M.G.L. Chapter 19D Section 18: Classification of assisted living residences
(a) Assisted living residences shall not be subject to the provisions of sections twenty-five B to twenty-five H, inclusive, section fifty-one and sections seventy E to seventy-three B, inclusive, of chapter one hundred and eleven or the seventh full paragraph of section nine of chapter forty A of the General Laws. 
(b) No person or residential facility offering, providing or arranging for the provision of assistance with or supervision of instrumental activities of daily living only shall be required to obtain certification under this chapter or a license pursuant to section seventy-one of chapter one hundred and eleven of the General Laws. 
(c) For the purposes of this chapter, and any other general or special law classifying real estate property for the purpose of taxation, and notwithstanding the provisions of section twenty-seven C of chapter twenty-nine of the General Laws, a municipality shall classify the portion of any building operated as an assisted living residence in the same category as property held or used for human habitation. 
(d) Regardless of the designation of an assisted living residence as a residential, institutional or other use under any zoning ordinance, assisted living residences certified under this chapter shall be regarded as residential uses for the purposes of the state building code and shall be so regarded by the building inspectors of each city and town in the commonwealth
Chapter 34 Existing Structures
(International Existing Buildings Code, IEBC)
Q. Vertical gravity load-carrying component: In Chapter 2 of the IEBC the definition of "substantial structural damage" contains the phrase "The capacity of any vertical gravity load-carrying component..." Does this phrase refer to a component carrying vertical load?

A. No. The reference is to a component oriented in the vertical direction, such as a column or wall. Per the ICC Technical Staff "The intent is to focus on columns and bearing walls (and for lateral Substantial Structural Damage, on frames and shear walls), and not on typical roof or floor framing, diaphragms, and collectors. The purpose of the definition is to determine whether damaged members should simply be repaired or replaced, or whether a whole structural upgrade should be triggered as well. The general theory is that the bias is toward "repair only." Upgrade beyond that should be triggered only where the damage affects the building globally (as represented by loss of multiple columns) and where repair alone would end up maintaining a grossly inadequate structure."

Q. Classifying work: Provide examples for classifying work on existing buildings.

A.  See the insert below.
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SECTION 401
GENERAL

401.1 Scope. The provisionso thischapter shall be used in
conjunclion vith Chapters$through 12and shall applyto the
alteraion,repair, adcition and change ofoccupancy o fexisting
structures, including histric and moved structures, s referenced
inSection 10152, The vork perbrmedon an existing

bulding shall be classifedin accordance withihis chapter
40111 Compliance vith other alternatives. Alteraions,

repairs, adkitions and changes ofoccupencyto existing
structures shal comply wihihe provisionsofChaptersd
{hrough 12 1 ithone ofthe atemativesprovdeain Secton
1015,

401.2 Workaarea. The vork area, as defned in Chapter 2, shal
beidentifid onthe constudtion documents.

401.3 0 ccupancy and use. When determiringthe appropriste
application ofthe referenced sectons ofthis code, the occtpancy
and use ofabuldingshallbe determinedin accordance

vith Chapter 3ofiheInternationalBilding Code.

SECTION 402

REPAIRS

4021 Scope. Repairs, s defnedin Chapter 2,indusfethe.
patching or resboration orreplacemert ofdamagedmeterials,
elements, equpment or fxures forthe pupose ofmaintaining
such compoents in good or sound condition withrespectto.
existingloads orperiormance requirements.

402.2 Application. Repairs shal comply wihthe provisiors.
ofChapters.

402.3 Related work.Work onno damaged componertsthatis
necessary forthe recirecirepairof damaged companerts shal
e consideredpart ofthe repairand shallnot e subjecto the
provisionsofChapter 7,3, 30r 10.

SECTION 403

ALTERATIONLEVEL 1

4031 Scope. Leve 1 aiterationsinclude the removal and
replacement orthe covering ofexdsing materials, elemerts,
equipment, or fxtures using newmaterial, elements, quipment,
or fturesthat serve thesame purpose.

403.2 Application. Level 1 sterations shll complyviththe
provisionsofChapier 5

SECTION 404

ALTERATION—LEVEL2

4041 Scope. Level 2alterationsinclude the reconfiguration of
Space, the addion o elimination ofany dooror windowthe
recongurationor extension ofany system,or the installation
otany addional equpment

404.2 Application. Level 2 iterations shll comply viththe
provisionsofChapter § for Level 1 alterations as vell as the
provisionsofChapter 7.

LTI 288
ALTERATION—LEVEL 3

405.1 Scope. Level 3alterationsapply wherethework area
exceeds SOpercentofthe aggregate ares ofthe buking.
405.2 Application. Level 3 alerations shl complywilhthe
provisionsofChaptersSand 7 for Level 1 and 2altretions,
respectively,as vell asthe provisionsofChapter 8.

SECTION 406

CHANIGE OF 0CCUPANCY.

406.1Scope. Change ofocupancy provisions apply wherethe

activityisclassifed as achange ofoccupancyas defned in Chapter 2
th

406.2 Application. Changesofoccupancy shallcomply wi

the provisions of Chapter 3
SECTION 407

ADDITIONS

4071 Scope. Provisions foraddtions shall apply where vork

i classifectas an adifion as defnedin Chapter2.

407.2 Application. Additons to existing buikings shall comply
with the provisions ofChapter 10

SECTION 408

HISTORIC BUILDIIGS

408.1 Scope. Historichuildings provisions shallapply to buldings
classifi as historicas defned inChapter 2

408.2 Application. Except as specifcallyprovided forin

Chapter 1, historic buikings shall comply ith applicable:
provisionsaofthiscode forthetype of work being perfommed.
SECTION 409

RELOCATED BUILDINGS

409.1 Scope.Relocated buildngs provisions shal applyto relocat

DISCLAIMER
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Board of Building Regulations
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opinion on the [EEC 2009
Chapterd classification of
foutteen‘generic’ existing
‘building projects. As with all
FAQ andstaff opinions these
shall notbe construedto be
officialinterpretationsby the
BBRS

o
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Q. Sprinklers, available water: In section 704.2.2 of the IEBC, what is meant by ‘available to the floor’ in exception 3?

A.  The ICC issued an interpretation on this subject in 2005 pertaining to 604.2.2 of the IEBC 2003 and Level 2 Alterations. Although the section number has been changed in the IEBC 2009, the language is the same so this interpretation can be found at IEBC Interpretation No. 12-04 for guidance. 
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CHAPTER 6
ALTERATIONS - LEVEL 2

SECTION 604.2.2
1EBC interpretation No. 12-04
2003 Edition
Issued: 04-07-05

604.2.2 Groups A, E.F-1,H, I, M, R-1,R-2, R-4,S-1, and S-2. In buildings with occupancies in Groups A, E,F-1,H, I, M, R-1,
R-2,R-4, §-1,and 8-2, work areas thatinclude exits or corridors shared by more than onc tenant or thatserve an occupant load greater
than 30 shall be provided with automatic sprinkler protection where all of the following conditions occur:

1. The work area is required to be provided with automatic sprinkler protection in accordance with the Jnternational Building
Code as applicable to new construction;

2. The work area exceeds 50 percent of the floor area; and

3. The building has sufficient municipal water supply for design of a fire sprinkler system available to the floor without
installation of a new fire pump.

Exception: Work areas in Group R occupancies three stories or iess in height.
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GIVEN: Assume Level 2 alterations to an existing building that is not classified as a high-rise building. The building is
not a Group R occupancy. All the iisted conditions, including Hems 1 and 2, are applicable. The municipal water supply
for the building is sufficient for design of a fire sprinkier system to the floor containing the work area, without requiring the

installation of a new fire pump.

Q1: Is a fire sprinkler system required to be provided to the work area if a new water service pipe is required to be
installed between the municipal water supply and. the building?

A1: No. Section 604.2.2, condition 3 indicates that “the building has sufficient...”. Therefore it was notintended thatnew
water service pipes be installed from the water main to the building.

Q2: isafire sprinkler system required to be provided to the work area if a new water distribution pipe {or dser) is required
to be instalied between the water service pipe and the work area?

A2: No. Sprinkler system will not be required if a new riser must be constructed to bring water from lower floors.

STAFF COMMENTARY: For both of these answers, please note thatthe language in Section 604.2.2 is distinctly different
from that found in Section 704.1.1 (Level 3 Alterations, high-rise buildings), where sprinkiers will be required i the
municipal water main at the site has sufficient municipal water supply.

One of the main resource documents upon which the IEBC was based is the Nationally Applicable Recommended
Rehabilitation Provisions (NARRP). The origin of many of the }EBC Sections can be traced to similar provisions in the
NARRP. The NARRP does nof require sprinkler systems in work areas for the levei of consfruction called “Alterations”
(this is approximately the same level as IEBC Leve! 2 Alterations and is found in NARRP Chapter 5). Section 606.1 of
NARRP for the level called “Reconstruction” (approximately similar to Level 3 Alterations of {EBC), requires. sprinkler
system, but provides an exception if “...an automatic water supply for sprinkler protection is not available at that floor, the
building official shall be permitted tc accept alternative proiection®. A review of this history indicates the intent of the |IEBC
drafting committee to require sprinkler system in Level 2 Alterations only if sufficient municipal water supply is available

at the floor under discussion.





Chapter 51 Residential Code
(International Residential Code)

R1 Scope and Administration

Q. Chimney Lining/CSL/Permit: Is a permit and construction supervisor license (CSL) required to install a chimney liner?

A. Yes. A permit and a license are required to install a chimney liner. The permit applicant must hold an unrestricted, restricted CSL, or a ‘specialty’ CSL in either Solid Fuel Burning Appliance Installation or Masonry.  However, for projects where only oil heating system work is being done, some municipalities may issue a permit to a holder of an oil burner technician license. For a project involving gas fired appliances a plumber/gas fitter license is required for the installation of the liner. 

R3 Building Planning

Q. Wind: What areas of MA need to comply with the Design Criteria of section R301.2.1.1?

A.  Those municipalities with wind speeds (Table R301.2(4)) of 110 mph need to comply with section R301.2.1.1. The BBRS approved an official interpretation at the May 10, 2011 meeting to clarify the code language of this section. 
Q. Exit definition: The 8th edition states in section R311.1 that exits are to lead ‘to the exterior of the dwelling’. Can you please clarify this?

A. Exits from a building are to lead to grade and to a public way. 

R4 Foundations
Q. Shallow foundations: Can shallow foundations be used with unheated buildings? 

A.  Yes. Section R403.1.4.1 Frost protection, has two exceptions for accessory structures and also allows the construction of a frost protected shallow foundation (FPSF) for an unheated building using the prescriptive requirements of ASCE 32.  Penn State University has a webinar on this topic that may be helpful in understanding the science of FPSF http://www.engr.psu.edu/phrc/training/FPSF_webinar_March_09.pdf 

R11 Energy Efficiency

(International Energy Conservation Code, IECC)
Q. Air leakage testing: Is the air leakage testing outlined in Sections 402.4 and 403.2 of the IECC need to be done by a RESNET certified HERS rater?

A.  No not necessarily. The IECC code does not have specific certification requirements for this testing. An individual with appropriate experience may perform this testing. A RESNET certified HERS rater is required to conduct the testing in buildings where compliance is to DOE Energy Star requirements.

Q. REScheck: To comply with the code I am using REScheck for a lateral addition.  Does the software require a fourth wall?

A.  With REScheck and IECC 2009 the user has the option to choose between two compliance methods: total UA or Performance. For lateral additions which are not thermally isolated from the existing building, the total UA is the proper method and a fourth wall will not be required. 
Q. Energy efficiency certificate: The energy code requires that a certificate is posted indicating R-values, HVAC equipment, etc... Is there a form available for this? 

A.  Yes. Building officials from Pittsfield developed a residential energy compliance certificate that is available for use to meet this requirement.
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Address:

Building Envelope Insulation

Ceiling Flat:
Vaulted Ceiling:
Above Grade Walls:
Foundation Walls:
Exposed Floor:
Slab:

Duct:

‘ Window Data ‘ U-Factor SHGC

Window:

‘ Mechanical Equipment ‘ Unit of Measurement

HEAT:

COOoL:

DHW:

Builder/Design Professional

Signature:





