
 
BOARD OF ELEVATOR REGULATIONS 

OFFICIAL INTERPRETATION No. 2015-03 
 

Date: June 2, 2015 

 

Subject: Time Limitations and Applicability of Limited Certificates of Compliance under 524 

CMR Chapter 1, Sections 1.07, 1.08 v. Temporary Use Certificates under 524 CMR Chapter 35, 

Section 5.10(5)  

 

Background/Discussion: 

524 CMR (effective December 21, 2012) regulates numerous types of elevator machines 

ranging, in part, from dumb waiters to wheelchair lifts, but three (3) classes of elevators – 

PASSENGER (P), FREIGHT (F) and HOIST (H) may all be used to move construction 

materials during building construction.  

 

P and F classes involve elevator machines located within the building whereas the H class is only 

located on the outside of the building.  The H class is also only used during building construction 

/ reconstruction, but P and F classes may be used both during building construction and 

thereafter for normal use once a certificate of occupancy has issued.  All three (3) classes (P, F 

and H) are “temporary workman’s elevators” or “workman’s hoists” when used during 

building construction only.   

 

Temporary workman’s elevators are regulated under Chapter 35, Section 5.10(5). These 

elevators are allowed to be operated for up to 30 days prior to state inspection (subject to some 

limitations) and thereafter receive “temporary use certificates” valid for 90 days. 

 

524 CMR also addresses “limited certificates of compliance” under Chapter 1, Sections 1.07 and 

1.08.  These sections apply generally to all newly constructed elevators, and these certificates 

may only be issued for periods of 30 days or less.   

 

The Board of Elevator Regulations issues the within Interpretation in order to clarify the time 

limitations and applicability of limited certificates of compliance and temporary use certificates. 
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The Board also herein clarifies that ALL temporary workman’s elevators, whether P, F or H 

classes, get the same certificates.   

 

 

QUESTION 1: For P and F classes of elevators, located on the interior of the building and being 

used as temporary workman’s elevators during building construction, what is the duration of the 

temporary use certificate? 

 

ANSWER 1: 90 days– all temporary workman’s elevators are regulated under Chapter 35, 

Section 5.10 (5), which reads, in part: “Once the designated equipment passes inspection [as 

defined in 5.10 (5)], the state elevator inspector shall issue a temporary use certificate which 

shall be valid for 90 days.” 

 

QUESTION 2: For H class elevators, which are exterior, temporary workman’s elevators used 

during building construction, what is duration of the temporary use certificate? 

 

ANSWER 2: 90 days –all temporary workman’s elevators are regulated under Chapter 35, 

Section 5.10 (5), which reads, in part: “Once the designated equipment passes inspection [as 

defined in 5.10 (5)], the state elevator inspector shall issue a temporary use certificate which 

shall be valid for 90 days.” 

 

QUESTION 3: What is the purpose of the limited certificate of compliance? 

 

ANSWER 3:  Limited certificates of compliance are issued solely to elevators during or 

immediately after construction that have not yet undergone state inspection but may still be 

operated for 30 days.   

 

QUESTION 4: Do temporary workman’s elevators also receive limited certificates of 

compliance?  

 

ANSWER 4:  Yes, if they will be operated prior to state inspection, before a temporary use 

certificate is issued.  Under Section 5.10(5), temporary workman’s elevators are allowed to 

operate for 30 days prior to state inspection.  This 30-day period is technically under a limited 

certificate of compliance.  Note that only a licensed elevator constructor may operate a 

temporary workman’s elevator operating on a limited certificate of compliance. 

 

QUESTION 5:  Can an elevator be issued a limited certificate of compliance if it is no longer a 

temporary workman’s elevator?   

 

ANSWER 5:  Yes, once an elevator is no longer being used as a temporary workman’s elevator  

under a temporary use certificate, it may still be operated for up to 30 days under a limited 

certificate of compliance before receiving its final acceptance test resulting in issuance of the 

annual certificate.  All newly constructed P and F class elevators (whether or not previously 

operated as temporary workman’s elevators) may be issued a limited certificate of compliance as 

soon as the Department receives a new construction pre-inspection checklist.  

 



QUESTION 6: How often is full load, full speed testing of elevator machines performed?   

 

ANSWER 6:  In addition to other tests required by the state’s inspection, all temporary 

workman’s elevators will get a full load, full speed test during the first acceptance test prior to 

issuance of the first temporary use certificate.  However, for a renewal of a temporary use 

certificate, all temporary workman’s elevators will get a full load, inspection speed test, unless a 

State Elevator Inspector determines that a full load, full speed test must be performed.  

Additionally, all H classifications, i.e., outside temporary workman’s elevators, will get a full 

load, full speed test when there is a change in rise, i.e. a “jump test.”  All P and F class elevators 

receive a full load, full speed test during the final acceptance test (i.e., prior to issuance of the 

first annual certificate), and then according to the applicable five-year cycle per district.  

 

QUESTION 7: What testing should occur every 30 days for temporary workman’s elevators?  

 

ANSWER 7: None unless the Department is notified of a change in status (i.e., a change in rise 

or an incident resulting in damage to the elevator).  However, a MA-licensed elevator mechanic 

must inspect every temporary workman’s elevator operating under a temporary use certificate 

for damage on a monthly basis.  

 


