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Interpretation of 104 C.M.R. § 33.02(1)(b)(2) and § 33.02(1)(c)(2) 
 

This Bulletin is issued by the Department of Mental Health (DMH) pursuant to G. L. c. 123, §§ 2 
and 12, and 104 C.M.R. 33.00. 
 
G.L. c. 123, § 12(b), provides in relevant part that “Only if application for hospitalization under 
[G.L. c. 123, § 12] is made by a physician or a qualified advanced practice registered nurse 
specifically designated to have the authority to admit to a facility in accordance with the 
regulations of the department, shall such person be admitted to the facility immediately after 
reception. If the application is made by someone other than a designated physician or a qualified 
advanced practice registered nurse such person shall be given a psychiatric examination by a 
designated physician or a qualified advanced practice registered nurse immediately after 
reception at such facility. If the physician or a qualified advanced practice registered nurse 
determines that failure to hospitalize such person would create a likelihood of serious harm by 
reason of mental illness, the physician or qualified advanced practice registered nurse may admit 
such person to the facility for care and treatment. . . .”  (emphasis supplied).   
 
Pursuant to authority granted by G.L. c. 123, §§ 2 and 12(b), the Department of Mental Health 
(DMH) promulgated 104 C.M.R. 33.02, to establish standards for designation of physician and 
qualified advanced practice registered nurse (Qualified APRN) for the purposes of authorizing 
admissions pursuant to G.L. c. 123, § 12(b).   For purposes of 104 C.M.R. § 33.02(1)(b)(2) and § 
33.02(1)(c)(2), the Department interprets the phrase “privileged to admit to the facility” to mean 
either that: (i) the Designated Physician or Qualified APRN has been granted independent 
admitting privileges by the facility; or, (ii) the Designated Physician or Qualified APRN does not 
have independent admitting privileges but is authorized by the governing documents of the 
facility’s medical/professional staff to write inpatient admission orders.  This interpretation of 
104 C.M.R. § 33.02(1)(b)(2) and § 33.02(1)(c)(2) does not otherwise modify the requirements of 
104 C.M.R. 33.02, and extends to any physician or APRN granted a waiver, at the 
Commissioner’s discretion, under subsection 104 C.M.R. § 33.02(1)(f) of qualification 
requirements set forth in 104 C.M.R. 33.02(1)(b)(1) and § 33.02(1)(c)(1). 
 
Questions regarding this bulletin should be directed to the DMH Licensing Division at 617-626-
8117 or by email to Teresa.J.Reynolds@mass.gov 


