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Massachusetts Office for Victim Assistance VOCA/SAFEPLAN/DDTF/HTTF Grants  

 Frequently Asked Questions and Answers during COVID-19  

These frequently asked questions (FAQs) are provided by the Massachusetts Office for Victim Assistance 
to the recipients of its state and federal grant funds. The FAQs are regarding the use of grant funds and 
COVID-19 response. These FAQs are updated routinely.  

Last update: June 2, 2020 

 Question Answer 

1 What happens to our grant funds if 
we need to close our office and/or 
shelter or reduce the level of 
service/response available? 

MOVA is committed to working with and allowing our 
sub-recipients to adapt to remote work, teletherapy, 
remote services, etc. Your grant award will not be 
impacted nor reduced should your organization move to 
temporary remote services. We ask that grant funded 
programs amend administrative policies addressing work 
changes due to the pandemic.  

2 I submitted my organizations 
amended sick leave policy. Is there 
anything MOVA needs in addition 
to amended policies? 

We have already received several updated administrative 
policies addressing work changes due to the pandemic. If 
additional revisions are needed, please send those 
revised policies to your grant manager as soon as they 
are available. If you are working on updating your policies 
and have questions, please contact your grant manager. 
If staff are on paid leave, timesheets will need to be 
provided stating leave was taken and charged 
appropriately to your grant. Paid leave should be 
prorated to funding sources in the same manner the time 
would have been charged if the staff were working. 
Prorating time, while on leave and activity tracking 
should be included in your revised leave policies. We 
understand that signatures may need to be obtained 
later or provided electronically. 
 
MOVA encourages recipients to review and update (if 
necessary) their written leave policies to address 
“unexpected or extraordinary circumstances.” Sub-
recipients are required to maintain copies of the leave 
policies and cost documentation (as required by 2 C.F.R. § 
200.302, 2 C.F.R. § 200.333, and 2 C.F.R. § 431(b)(1)) to 
substantiate the charging of salaries and benefits during 
interruption of operations or services. 
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3 What happens if a training 
we have already paid for with 
grant funds is cancelled? 

For VOCA funded conference attendance, meetings, 
trainings, and other gatherings that are scheduled in the 
near term, sub-recipients should contact their grant 
managers to address issues resulting from postponed or 
canceled meetings, such as using grant funds to cover 
hotel or travel related cancellation fees and penalties. 
MOVA is temporarily suspending approval for training 
requests. Effective immediately, do not initiate any 
expenditures related to previously approved travel. 
Please do everything possible to mitigate potential 
expenses by cancelling as quickly as you can.  
Sub-recipients should try to have the airline reimburse 
the canceled ticket(s) in cash. However, if the airline will 
only refund the cancellation as a credit: 
• The sub-recipient should apply the credit to a future 
trip for the same VOCA/SAFEPLAN/DDTF grant or project.  
• If that is not possible, the sub-recipient should use the 
credit towards future grant program related travel. 
• If neither of those options is possible, then the sub-
recipient should process the trip as a cancellation, which 
MOVA approves to be charged to the grant due to this 
mitigating circumstance. 
 
Please document these such changes to your grant 
manager, via an expenditure report or a budget 
amendment, for record keeping purposes. 

4 What if we have fewer 
volunteer hours or donations to 
provide as match for our grant 
award as a result of COVID-19? 

If your program finds that meeting the match 
requirement will be challenging due to COVID-19 (i.e. lack 
of volunteers or hours that can be provided, lack of 
donations, etc.), please contact your grants manager as 
soon as possible with detailed reason. MOVA can assist 
your program by issuing a partial match waiver for the 
remainder of FY20 and FY21 waivers. We recognize that 
this may not be something you consider immediately as 
you work to change the way services are delivered, but 
we ask that you communicate with us as soon as you 
notice that match is being impacted. 

5 Can we purchase client assistance 
such as grocery cards, uber/lifts, 
and store gift cards so victims can 
have their basic needs met during 
COVID-19? 

MOVA will allow submission of budget amendments to 
support necessary costs for client assistance. MOVA 
encourages programs to evaluate their current budgets 
to shift any planned travel funding to other cost 
categories. When amending your programs budget to 
include gift cards, please send your grant manager your 
organizations gift card policy. Client assistance in the 
form of gift cards is expected to be utilized in the same 
fiscal year in which it was purchased.   
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6 Will MOVA support virtual 
counseling/services and remote 
working? 

Yes. MOVA is committed to working with and allowing 
our sub-recipients to adapt to remote work, teletherapy, 
remote services, etc. Your grant award will not be 
impacted nor reduced should your organization move to 
temporary remote services.  
Programs should use their existing leave policies to 
address employee absences. If you do not currently have 
policies regarding working remotely and paid 
administrative leave, you may wish to develop them prior 
to an event occurring. Provided your organization has 
policies in place and all staff (VOCA-funded and non-
VOCA funded) are treated equally, we can continue to 
reimburse the funded program even if services are 
temporarily reduced. Please send your policy to your 
grants manager. 
Sub-recipients should review the DOJ Grants Financial 
Guide and the Part 200 Uniform Requirements (2 C.F.R. 
Part 200, as adopted by DOJ) (see, for example, 2 CFR 
200.430 and 2 C.F.R. 200.431, under Subpart E – Cost 
Principles), sub-recipients established policies, to help in 
determining how the personnel costs may be treated 
during any period(s) of interruption to the performance 
of work under the award.  You should direct any 
questions about allowability of costs to your grant 
manager. 

7 Will MOVA continue to fund non-
personnel costs (rent, utilities, etc.) 
if we temporarily reduce or 
suspend services? 

Yes. Please notify your grant manager if you reduce or 
suspend services.   

8 Is MOVA planning on releasing 
additional funds to help cover the 
costs of this crisis? 

On March 25, 2020, MOVA released an emergency notice 
of intent to award additional funding to currently funded 
agencies who receive VOCA and/or SAFEPLAN awards. 
Via an emergency procurement (MGL Chapter 30B, 
Section 8), MOVA awarded approximately $3.5M in VOCA 
funds to support currently funded agencies as they 
navigate the impacts of COVID-19 in providing victim 
services. This grant opportunity is now closed (May 
2020).  

9 Can I submit budget amendments 
as we navigate the situation? 

MOVA has allow submission of budget amendments on 
current contracts to support necessary costs for telework. 
Final budget amendments for FY20 were due on May 22. 
This can include technology support for personnel, 
reimbursements to personnel for use of personal 
technology at home, emergency client assistance funds, 
or emergency rental assistance to clients, as an example. 
MOVA encourages programs to evaluate their current 
budgets to shift any planned travel funding to other cost 
categories.  
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Please submit any budget amendments or questions 
directly to your grant manager. 

10 How do I submit expenditure 
reports while MOVA staff works 
remotely?  

Submission of expenditure reports and the processing of 
reimbursements will remain in service and will continue 
operations as normal. Please continue to send your 
monthly expenditure reports to 
MOVAfinance@massmail.state.ma.us. We ask that you 
CC’ your grant manager to ensure expenditure reports 
are received.  
If you are facing extraordinary circumstances and there is 
a critical need to expedite a reimbursement, please 
contact your grant manager. We are here to work with 
you and assist as we navigate the circumstances. 

11 I’m worried that reducing or 
suspending services will negatively 
impact our PMTs/performance 
measures/goals. 

MOVA is committed to working with and allowing our 
sub-recipients to adapt to remote work, teletherapy, 
remote services, etc. Your grant award will not be 
impacted and MOVA will understand if PMT reports 
reflect reduced services. 

12 Can I submit the PMT report late? For sub-recipients unable to meet original due dates, 
MOVA is allowing delayed submission of up to 60 days for 
performance measure reports due in March and April 
2020. Submission of late reports will require your Grant 
Manager’s approval. Please note that at this time, due 
dates for reports for the remaining fiscal year are 
unchanged. The due date for the January 1, 2020-March 
30, 2020 report can be extended to June 30, 2020. 

13 Could we offer rental assistance to 
survivors who are in the 
transitional housing program 
during this time? 

MOVA is allowing budget amendments to support client 
emergency assistance and rental assistance during this 
time. Please contact your grant manager to initiate a 
budget amendment.  

14 Can we provide survivors 
with alternative emergency 
shelter accommodations 
such as hotels rather than 
fill shelter beds to capacity? 

Yes. MOVA recommends following the organization’s 
current shelter policy. It is generally recommended that 
organizations modify existing or develop new policies to 
reflect changes in practice due to COVID-19 response. 

15 Can MOVA grant funds be 
used to reimburse 
individual staff members 
for the cost of increased 
internet bandwidth (speed) 
to their home or remote 
access site? 

Yes. MOVA recommends following the organization’s 
current remote access policy. It is generally 
recommended that organizations modify existing or 
develop new policies to reflect changes in practice due to 
COVID-19 response. 

16 Can we use a video 
conferencing platform to 
hold remote 
multidisciplinary team 
(MDT) meetings? 

Yes, as long as the platform you choose and your team’s 
practices related to protecting victim information are 
VOCA compliant. This means that the platform and your 
process protect victims’ confidentiality (the same 
requirement that applies to in person MDT meetings). 
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There are resources available to help you select a 
platform or evaluate whether the platform you use 
adequately protects victim information.  
 

17 If we have a survivor in one of our 
shelter programs who is health-
compromised or is showing flu-like 
symptoms and we determine the 
best course of action is to move 
them to a hotel temporarily, can we 
use emergency assistance to pay 
for this cost? 

Yes. MOVA recommends following the organization’s 
current shelter policy. It is generally recommended that 
organizations modify existing or develop new policies to 
reflect changes in practice due to COVID-19 response. 

18 If my agency wanted to use the PPP 
loan to pay for personnel and then 
shift VOCA funds in their grant off 
of personnel into emergency victim 
assistance funds to help additional 
survivors during the COVID-19 
crisis, would that be allowable? 

In general, as permitted by MOVA, a subrecipient may 
use PPP loan funds instead of VOCA Assistance funding 
for specific cost items (e.g., using PPP instead of VOCA 
funds for personnel, and using VOCA funds for other 
allowable costs) to best use available victim service 
funding under the circumstances.  Subrecipients should 
contact their grant manager to initiate a budget 
amendment.    
 
MOVA is allowing budget amendments due to PPP loans 
within the parameters of the current policy. Programs 
must have prior approval if the following applies: 
 
• The amendment is the third or succeeding change to 
the budget 
• Any proposed cumulative change that exceeds 10% (or 
$25,000) of the annual budget contract amount 
• The annual award is less than $20,000 
• Any proposed changes affecting the level of direct 
service hours and/or the scope of the project. Examples 
include: 
o Altering the purpose of the project, authorizing use of a 
subcontractor or other organization that was not 
identified in the original approved budget, or contracting 
for/transferring of award-supported efforts 
o Increasing or decreasing direct service and or personnel 
hours 
• Any changes that removes or adds a cost category 
which was not included in the original budget. For 
example, if the cost category “travel” did not exist in the 
original budget, the adjustment to transfer funds from 
“equipment” to “travel” requires prior approval 
• Any changes to the indirect cost line 
• Any shift in funding across fiscal years or subject to 
Phased funding 
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• Any program under a corrective action plan, unresolved 
monitoring findings, or recommendations 

19 What should I consider if my 
organization has received a PPP 
loan? 

Regarding the PPP loans, we ask that you consider the 
following guidance on duplication and supplantation 
if/when receiving loan money and wanting to use the 
costs for payroll or other expenses currently supported 
by VOCA and/or SAFEPLAN funds.  
 
Duplication occurs when the subrecipient uses VOCA 
Assistance funds to pay for specific costs already covered 
by other sources.  For example: 
 
• If the subrecipient pays a staff position from the PPP 
loan then draws down VOCA funds to cover the same 
staff position, but never pays the loan back because it 
was forgiven, the subrecipient may have duplicated costs 
(or otherwise made an improper payment, see 2 C.F.R. 
200.53), unless the forgiven loan funds are allocated to a 
different cost item. For example: 
O The PPP loan paid salary for employee 1, but then 
reallocated to pay salary for employee 2, and then used 
the VOCA funds to pay for employee 1. 
• If the subrecipient pays back the loan, it would not be 
duplication.  
 
Supplanting occurs when a subrecipient intentionally 
replaces its other state or local victim service funding 
sources with VOCA funding.  For example: 
 
• If a subrecipient uses VOCA funds to replace a PPP loan, 
then repays that loan instead of keeping the loan funds 
under the forgiveness provisions, it would not be 
supplanting.   
• If a subrecipient uses VOCA funds to replace a PPP loan, 
then uses those loan funds for another expense (whether 
the loan is forgiven or not), it typically would not be 
supplanting because PPP funding is not specifically 
designated for victim service purposes.   
 
For further clarification on supplanting, please visit 
MOVA’s VOCA Policies and Procedures Manual. 

20 Can the PPP loan be used towards 
the match requirement? 

Unless waived, subrecipients must contribute at least 
25% of project costs for projects funded under VOCA 
Assistance. Regarding match, a subrecipient using funds 
from a private loan (whether forgiven later or not) is 
essentially a subrecipient’s commitment of its own funds. 
Although the PPP loan is a federally guaranteed loan, 
OVC does not consider this loan (even if forgiven) to be 
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funds “paid by the Federal Government under another 
Federal award” for purposes of match (see 2 C.F.R. § 
200.306) – thus, such funds would be a permissible 
source of match for VOCA Assistance projects. The 
subrecipient could not, however, use VOCA funds to 
replace those loan funds and still count the loan funds as 
match. 

21 Can I apply for a training grant? Effective March 13, MOVA has suspended the training 
grant applications. Programs will be notified via Constant 
Contact once the application is open again. 

22 We are looking at how best to get 
emergency financial resources to 
clients, including exploring Venmo 
and PayPal which would allow us to 
transfer cash to clients, rather than 
doing gift cards.  Would this be 
allowable with VOCA funds 
(currently contracted or under the 
emergency funding)? 

Direct cash assistance is VOCA unallowable. 
Venmo/PayPal transactions would be considered 
unallowable.  

23 Is there a cap on funds per client? We have not set a cap, that would be up to the individual 
agencies. We encourage you to follow your agency 
policies.  

24 Some clients' circumstances 
necessitate cash to cover expenses.  
Can we provide a check directly to 
clients? 

Checks cannot be provided directly to clients, unless it is 
made out to the vendor (for example: Verizon, T-Mobile, 
National Grid, etc.) 

25 Can MOVA funds be used to assist 
with car payments and/or car 
insurance payments to allow 
survivors who use their car as a 
means of income (i.e. Uber, Lyft 
drivers) to maintain their vehicle?   

No. This is not an allowable expense.  

26 What if I cannot submit all required 
backup documentation at this time 
for my expenditure report? 

Please contact your grant manager if this is a challenge. 
Your grant manager will work with you to document what 
is missing in your expenditure report and will create a 
plan to collect necessary backup documentation when 
operations return to normal. MOVA reserves the right to 
adjust past payments accordingly if proper back-up 
documentation cannot be provided. 

 

 


