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Greetings from DCAMM Contractor Certification! 
 

In this tip sheet we will be addressing the self-performance requirement. What is it and what does it require? 
 

Application Section 3: Personnel 
 

The application addresses the question of self-performance in question 3B.  There has a small change to this 
question that will hopefully clarify any confusion going forward.  Question 3B. now reads as follows: 
 

 
 

 
The words “using employees on your payroll” has been added to the end of the first sentence. 

 
 

The purpose of this question is to ensure that for each Category of Work for which the applicant is seeking 
certification it is using workers on its payroll to complete that work. For example, roofing contractors cannot 
sub out the labor on their roofing projects. The roofing installations must be completed with employees on 
the company payroll.  DCAMM Certified Contractors may not act as brokers and sub out the public work 
they are awarded. 

 
It is okay to bring on additional labor as needed, but this labor must be paid through company payroll. 
Labor that is subbed out or paid out as 1099 contractors do not meet the self-performance requirement. 

 
What do the Guidelines Require Regarding Self-Performance? 

 
Section III.A.1.(a)(iii) of both the Prime and Filed Sub-Bidder Guidelines provides: 
 
 

 
 
 
 
 
As mentioned in the Guidelines, there are exceptions when some labor may be subbed out. An example of 
this is when an HVAC contractor must bring in a licensed electrician to complete the temperature control 
work. Unless the HVAC contractor has a licensed electrician on staff it must bring in outside licensed help to 
complete this portion of the project. This is acceptable for the purpose of DCAMM Certification. 

 
Other exceptions to the self-performance rule are spelled out in the Guidelines in the definition themselves. 
See Energy Management Systems (EMS): 
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As the EMS definition specifically states, the implementation of these energy savings systems may be 
subbed out and need not be installed by the applicant seeking certification in EMS, so long as the 
applicant has done the design work and/or monitored the project savings. 

 
Contractors Certified in the Category of General Building Construction need not self-perform the individual 
subtrades. To meet the self-performance requirement for this Category all supervisory personnel must be 
on payroll. Sewerage & Water Treatment Plants and Pump Stations are similar to GBC projects as far as 
self-performance. 

 

Can Contractors Use a Combination of Employees on Payroll and Subbed-Out 
Labor? 

 
In certain circumstances, DCAMM will allow contractors to use projects that have both in-house labor and 
labor that has been subbed out towards their certification. Generally, this will only work on larger projects. 
Applicants must disclose how much labor has been subbed out. The value of the labor by the in-house 
workers must be valued at $80,000 for Prime projects, $50,000 for Small Prime projects and $20,000 for 
Filed Sub-Bidder projects. 

 
For contractors who use in house labor for some projects and then use subbed out labor for other projects, 
these contractors may only use projects where the labor was self-performed towards their certification. 

 

Can Contracts and Labor be Split Between Affiliated Contractors? 
 

In order to meet the self-performance requirement both the labor and the contracts for the projects must 
reside with the contractor seeking certification. Contractors who use labor from an affiliated company do 
not meet the self-performance requirement. Conversely, contractors who supply labor to affiliated 
contractors who hold the contracts for the projects may not be certified by DCAMM. 

 
Stay tuned for the next installment... 

 
 
 
 

If you have any questions do not hesitate to contact Certification at 857-204-1305 or 
certification.DCAMM@mass.gov. 

 
If you would like to be added to our Email List  click here 

 
Reminder: Applications are due 90 days prior to expiration for the current certificate 
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