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CONFLICI' OF INTEREST OPINION 
Ec.J.ID.92-2 

FACTS: 

You are the State Ethics Commission's Chief 
FmmciaJ Officer. As such. you supervi• the filina with 
tho Commission of lllatelDDnts of fbumcial interests (SPls) 
by caodid•tes for public office, public officilll, and public 
employees, as required by O.L. c. 268B, fS. 

You are concerned that it is unclear whether a 
member of a COUDty charter commission must file an SFI, 
if ho or sbo is 1ppOiDted by the elected membara to fill a 
vacancy. 

QUESl'ION: 

Must a member of a county charter commission file 
an SFI, If he or she is appointed by the elected members 
to fill a vacancy? 

ANSWER: 

Yes. 

DISCUBON: 

A county charter commission studies a coUDty's form 
of govonmaeat and, if the members coosider it 
appropriate, recommends changes or a new form of 
county pvonuneot. G.L c. 34A, f§8, 11. See 
Commission Advlso7'1 No. 12 (County Charter 
Comml.sslons) (1987). A county charter commiuion 
consists of fifteen elected members, cboaon by the voten 
at a state election either in a district or couoty-wide,Jf and 
also includes a ojJlclo the three elected county 
commissioners and the chairman of the county advisory 
board or their respoctive deaipeea. G.L. c. 34A, §6(A). 
'lbe commission's elected members are cboseo at the 
nmo state election at which the voters decide a ballot 
question (initiated by the county commiasionen, the 
county advisory board, or a voter petition, Id. §3) askiq 
whether to establish the county charter commission; the 
commisalon memben take office if tho question passca. 
Id. §4. 

If a county charter commiuion member dies, 
resigns, or ceases to be a repstered voter of the county or 
district (for district members), or if there is a failure to 
elect a member (because no cudidates ran, or because 
there was a de vote). the remaining commission members 
fill the VIClllC)' by chooaiDa a re1iatered voter of the 
county or district, respectively. Id. 17, second paragraph. 
The queetion is whether tbue members appointed to fill 
vacaociea DlUll file SP.ls. 

Bvety •public official •'I/ must file an SPI on or 
before the lut Tuesday in May of the year iD which aucb 
officials first take office IDCl of each yeaz they bold offico, 
and on or before May 1 of the year after they loavo office 
(unleas tboy serve for fewer than thirty days in that 1ut 
year). O.L c. 268B. f5(b), A •public official• is 
•anyone who hotels a public office • ••• • ld.§l(q). A 
•public office• includca •any position for which one is • 
• • chosen at a stale election •••• • Id. fl(p). 

It is clear that county charter commiuion momben 
(except the a oJ!icio memben1') are elected at a ablte 
election. O.L c. 34A, ff3·7. See G.L. c. SO, fl 
(dofinin1 •state election• to include •any election at which 
a • • • county officer • • • is to be chosen by the voters • 
• • •). Thus, the •position• to which one of these fifteen 
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commissioners is elected is a •public office.• A member 
appointed to one of these poeitiona to fill a vacancy 
clearly holds tho same public office u someone elected to 
tho position. 1boreforo, by tho plain statutor.y language, 
such ID appoiDtecl mombor is a •public official• required 
to file ID SFI. In other words, the atatutoay acbeme is to 
follow tho office, rather than tho method by which the 
official came to hold it.!' 

'lhis result is consistent with tho Joaislativo purpose 
in enacting G.L. c. 268B, §5. By requiring tho filing of 
SFis in order to disclose personal financial interosta that 
could influence tho discharge of public dudes, the 
Legislature intended to •assur[e] Ibo people of impartiality 
and honesty of public officials." Opinion of the Justices, 
375 Mass. 795, 807 (1978) (quotation and citation 
omitted). In deciding to require all elected state and 
county officials to file, the Legislature presumably 
recop.ized that, if a position wore important enouah to be 
elected, tho holder of that position should automatically be 
among those of whose "impartiality and honesty• the 
people should be uaurod. (We note that the capacity to 
recommend to tho Legislature or tho voters sweeping 
changes in the structure of county government cortainly is 
an important power.) But, once the importance of the 
position is recogniacl, it should not matter how tho 
position is filled. 1bis supports our conclusion that 
county charter commiaioa members appointed to fill 
vacancioa must file SPls, just as their elected counterparts 
must.~ 
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l"Jbe proportion of district and at-largo seats among 
tho fifteen elected memben depends on the county's 
population. G.L. c. 34A, §6. 

l'Jt is clear that county charter commission members 
appointed to fill vacancies must file SFis only if they are 
•public officials.• They are not "public employees,• 
required to file SFls by G.L. c. 268B, §5(c), because they 
"serve without compensation.• G.L. c. 34A, §7, last 
soatence. See G.L. c. 268B, §l(o) (defining "public 
employee" to exclude, among others, •any person who 
receives no compensation other than reimbursement for 
expouses"). 

l'But the county commissioners, who are a oj/ici.o 
members of the county charter commission unless they 
choose to appoint a designee (see G.L. 34A, f6(A], 

second sentence), are themselves elected at the state 
olectlon, G.L c. 34, §4; c. 54, 1158, and are thus 
required to file SFls u "public officials.• G.L. c. 2688, 
lfl(o), (p), 5(b). (A county commissioner appointed to 
fitt a vacancy under tho tut paragraph of G.L c. 54, 
§144 would also be such a •public official• under this 
opinion's analysis.) We recognif.e that the final a officio 
member, the chairman of the county advisory board, 
apparently need not file an SFI, because ho is not 
compensated u a county employee, see G.L c. 35, 
§28B, hence is not a •public employee.• G.L. c. 268B, 
§l(o). A dosi111eo either of a county commissioner or of 
tho county advisor.y board chairman would be required to 
file an SFI If, as miaht often occur, tho dosipiee held a 
compensated county position desipated as a •major 
policymaking position.• Id. §§l(h), (1), (o), 3(j)(11); 930 
CMR 2.00. See Commission .Advisory No. 12. 

f Any other fOBU}t would allow ID elected commission 
member to avoid tho SFI filing requirement entirely by 
reaipina and then being appointed by bis colleagues to 
fill tho vacancy thus created. 

1'Becauao the Commisaion bu not previously given 
clear advice on this issue, we conclude that our advice 
should apply only prospectively. Therefore, presont 
county charter commission members who wore appointed 
to fill vacancies Dlll8t file 1991 SFls OD or before May 26, 
1992, but need not file SFis for previous years. 
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