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Federal	Fiscal	Year	2020	Section	604(b)	Water	Quality	
Management	Planning	Grant	Program:	
MassDEP	Official	Answers	to	Questions	

May	8,	2020	
	
MassDEP	accepted	questions	pertaining	to	the	Section	604(b)	Water	Quality	Management	Planning	
Grant	(“604(b)”),	Request	for	Responses	(“RFR”)	for	Federal	Fiscal	Year	2020	from	April	24,	2020	through	
the	May	1,	2020	604(b)	RFR	Question	Deadline	(the	“Q&A	Period”).	Below	is	a	list	of	all	questions	
received	during	the	Q&A	Period,	and	MassDEP’s	official	answers.		
	
Q1.	Is	a	Quality	Assurance	Project	Plan	(“QAPP”)	required	for	soil	analysis	if	the	sample	is	collected	by	
a	state	certified	laboratory?	
A1.	Yes,	a	QAPP	is	always	required	for	soil	sampling	under	a	604(b)	funded	project.	

Q2.	With	regard	to	required	forms	listed	at	the	top	of	page	11	of	the	RFR,	in	light	of	imposed	stay-at-
home	orders,	will	applicants	still	be	required	to	have	original	blue	ink	signatures	and	notarization	in	
place	at	time	of	application	submission?		
A2.	Yes,	as	part	of	the	applicant’s	submission	by	the	RFR	deadline	of	June	26,	2020,	original	blue	ink	
signatures	are	required	for	the	forms	listed	under	Section	5.,	Instructions	for	Submitting	an	Application	
of	the	RFR.	The	Contractor	Authorized	Signatory	Listing	Form	must	be	notarized,	but	notarization	may	
be	completed	remotely	during	the	COVID-19	state	of	emergency	in	accordance	with	St.2020,	c.71	An	Act	
Providing	for	Virtual	Notarization	to	Address	Challenges	Related	to	COVID-19.					

Q3.	Attachment	A	(page	1)	asks	us	to	attach	required	participation	letters	from	municipalities	and	
watershed	served	by	this	project.	I	don't	see	any	additional	info	re:	these	letters	in	the	RFR.	Is	there	a	
template	or	instructions	you	might	provide	to	help	us	ensure	we	meet	this	requirement?	
A3.	There	is	no	template	for	participation	letters.	However,	applicants	must	ensure	that	the	following	is	
included,	at	a	minimum,	in	each	letter	of	support:	

- Letter	written	on	the	organization’s	letter	head	
- Letter	written	for	the	proposed	604(b)	project	
- Letter	includes	a	description	of	what	the	organization	plans	to	contribute	or	how	the	

organization	will	support	the	proposed	604(b)	project	(see	also,	RFR	at	p.	7,	Section	4	D.:	
Matching	Funds,	for	description	of	voluntary	monetary	and/or	in/kind	services	that	may	be	
leveraged	in	support	of	project)	

- Letter	dated	and	signed	by	an	agent	of	the	organization	
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Q4.	Attachment	C	(Guidance	for	EEO/AA	Policy	Statement)	references	a	sample	statement.	If	we	have	
a	policy	in	effect,	may	we	submit	that	instead?		
A4.	Provided	the	organization’s	policy	describes	and	commits	to	all	pertinent	state	and	federal	
legislation,	executive	orders	and	rules	and	regulations	referenced	in	the	EEO/AA	sample	statement,	an	
organization’s	policy	may	be	submitted	in	lieu	of	the	sample	provided	in	Attachment	C	of	the	RFR.		

Q5.	Attachment	C	(page	1)	Request	for	Waiver	refers	to	post-award,	correct?	Is	it	correct	that	the	
Contractor	(grantee)	may	submit	a	waiver	package	after	exhausting	all	known	sources	and	making	
every	possible	effort	to	meet	minimum	requirements	for	Disadvantaged	Business	Enterprise	(“DBE”)?	
A5.	Yes,	a	Request	for	Waiver	refers	to	the	contractor’s	(grantee’s)	post-award	efforts,	and	would	only	
be	used	if	the	contractor	(grantee)	had	exhausted	all	known	sources	and	made	every	possible	effort	to	
meet	the	minimum	requirements	for	DBE	participation.		

Q6.	Attachment	A	(page	6)	Project	Budget	has	a	line	for	Overhead	Rate	(%).	I	don't	see	any	additional	
info	re:	this	rate	in	the	RFR.	Would	you	please	provide	information/instructions	to	help	us	complete	
this	properly?	
A6.	Overhead	Rate	may	be	accounted	for	in	staff	salary	rates	or	it	may	be	broken	out	(as	a	percentage)	
and	used	as	a	multiplier	to	get	to	the	total	cost	of	running	a	business	or	municipality.	If	overhead	rates	
were	already	included	in	staff	salary	rates,	the	line	for	the	“Overhead	Rate	(%)”	would	be	left	blank,	and	
the	applicant	should	provide	a	footnote	indicating	that	overhead	is	included	in	the	staff	salary	rates.	If	
the	overhead	rate	were	not	already	included	in	staff	salary	rates,	the	applicant	would	put	the	
percentage	in	the	“Overhead	Rate	(%)”	line.			

	

	

	

	


