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This letter transmits revised hospice regulations. MassHealth revised the hospice regulations to
reflect changes as a result of the federal Patient Protection and Affordable Care Act (PPACA)
enacted in March of 2010. PPACA requires state Medicaid programs to make hospice services
available for children under the age of 21 without forgoing curative treatment or any other
medically necessary services for which the child is eligible.

PPACA does not change any other criteria for electing hospice services.

PPACA does not change the contractual obligation of MassHealth's participating providers to
provide services under the hospice benefit as it relates to the member’s terminal illness, as
described in 130 CMR 437.400 et seq. The hospice plan of care must identify any curative
treatment the member receives.

The MassHealth Hospice Election form has been revised to reflect the changes in the PPACA.
Providers can find the new MassHealth Hospice Election form on the MassHealth Website at
www.mass.gov/masshealth.

These regulations are effective April 1, 2011.
MassHealth Web Site

This transmittal letter and attached pages are available on the MassHealth Web site at
www.mass.gov/masshealth.

Questions

If you have any questions about the information in this transmittal letter, please contact
MassHealth Customer Service at 1-800-841-2900, e-mail your inquiry to
providersupport@mabhealth.net, or fax your inquiry to 617-988-8974.

NEW MATERIAL
(The pages listed here contain new or revised language.)

Hospice Manual

Pages 4-3 through 4-6, 4-9, and 4-10

OBSOLETE MATERIAL
(The pages listed here are no longer in effect.)

Hospice Manual

Pages 4-3 through 4-6, 4-9, and 4-10 — transmitted by Transmittal Letter HOS-14
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437.404:

Provider Eligibility

437.405:

Payment for the services described in 130 CMR 437.000 is made only to hospices participating
in MassHealth on the date of service.

(A) In State. To participate in MassHealth, a Massachusetts hospice must
(1) be certified as a provider of hospice services under the Medicare program, as defined in 42
CFR Part 418; and
(2) be licensed as a hospice program by the Massachusetts Department of Public Health
pursuant to M.G.L. ¢ 111, Sec. 57D and 105 CMR 141.000.

(B) Out of State. To participate in MassHealth, an out-of-state hospice must
(1) be certified as a provider of hospice services under the Medicare program, as defined in 42
CFR Part 418;
(2) be licensed by the appropriate licensing agency in its state (as applicable); and
(3) participate in the Medicaid program in its own state.

Out-of-State Hospice Services

437.406:

The MassHealth agency pays for out-of-state hospice services in accordance with the criteria
described in 130 CMR 450.1009.

Early and Periodic Screening, Diagnosis and Treatment (EPSDT) Services

The MassHealth agency pays for all medically necessary hospice services for EPSDT-eligible
members in accordance with 130 CMR 450.140 et seq., without regard to service limitations
described in 130 CMR 437.000, and with prior authorization.

(130 CMR 437.407 through 437.410 Reserved)
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437.411:

Certification of Terminal lliness

437.412:

(A) Obtaining Certification. Within two calendar days after the beginning of hospice services, the
hospice must obtain certification of the member’s terminal illness from either the medical director of
the hospice or the physician member of the hospice interdisciplinary team, and from the member's
attending physician, if the member has an attending physician.

(B) Recertification for Subsequent Periods. For the subsequent 90-day and 60-day extension
periods, the hospice must obtain, at the beginning of the period, a written certification statement
from either the medical director of the hospice or the physician member of the hospice
interdisciplinary team. The new certification must be on file in the member’s clinical record before
the submission of a claim.

(C) Contents of the Certification Statement. The certification must state that the member's life
expectancy is six months or less and must be signed by the physicians specified in 130 CMR
437.411(A) and (B). This certification is valid for the first 90 days of hospice coverage. The
certification must include a brief narrative explaining the clinical findings that support a life
expectancy of six months or less as part of the certification or recertification as specified in 130
CMR 437.411(A) and (B). The narrative must be located immediately before the physician’s
signature and must include a statement attesting that by signing, the physician confirms that the
narrative was composed personally by the physician based on his or her review of the member’s
medical record or, if applicable, his or her examination of the member. The narrative must reflect
the member’s individual clinical circumstances and may not contain checkboxes or standard
language used for all members.

Electing Hospice Services

(A) Eligibility for Hospice Services.
(1) MassHealth members, including members with both Medicare and MassHealth coverage in
a nursing facility, but not including those identified in 130 CMR 437.412(A)(2), are eligible for
hospice services if
(a) their coverage type as set forth in 130 CMR 450.105 covers hospice services; and
(b) they fulfill the following requirements:
(i) are certified as terminally ill in accordance with 130 CMR 437.411;
(i) agree to waive certain MassHealth benefits in accordance with 130 CMR
437.412(B); and
(iii) elect to receive hospice services in accordance with 130 CMR 437.412(C).
(2) MassHealth members under age 21 who have elected the hospice benefit will have coverage
for curative treatment and all medically necessary services for which they are eligible. For such
members, the hospice provider remains responsible for all hospice services as described in 130
CMR 437.423.
(3) For members enrolled in a MassHealth-contracted managed care organization (MCO) who
choose hospice services, the hospice must comply with the MCO’s requirements for the delivery
of hospice services. However, if an MCO member chooses to receive hospice services outside
the managed care plan, the member must disenroll from the MCO and meet the eligibility
requirements listed in 130 CMR 437.412(A)(1). See also 130 CMR 437.424(D).
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(B) Waiver of Other Benefits. With the exception of members described in 130 CMR
437.412(A)(2), upon electing to receive hospice services, a member waives all rights to MassHealth
benefits for the following services for the duration of the election of hospice services:

(1) hospice services provided by a hospice other than the one designated by the member on the
hospice form submitted to the MassHealth agency;
(2) any MassHealth services that are related to the treatment of the terminal illness for which
hospice services were elected, not including room and board in a nursing facility (see 130 CMR
437.424(B)); and
(3) any MassHealth services that are equivalent to or duplicative of hospice services, except
for
(@) the MassHealth Personal Care Attendant Program (130 CMR422.400), when used to
the extent that the hospice would routinely use the services of a member’s family in
implementing the plan of care. PCA services must be coordinated with any in-home support
services that the member is receiving or is eligible to receive, from a home and community-
based services network; and
(b) physician services provided by the member's attending physician if that physician is not
an employee of the designated hospice or receiving compensation from the hospice for those
services.

(C) Hospice Form. Each time a MassHealth member who meets the requirements of 130 CMR
437.412(A) seeks to elect hospice services, revoke hospice services, or change hospices, the hospice
must complete the MassHealth agency’s hospice form according to the instructions on the form and
submit the form to the MassHealth agency.

(1) Hospice Election. When a MassHealth member elects to receive hospice services, the
hospice must ensure that the member or the member’s representative signs and dates the hospice
form. The hospice must inform the member that hospice services are palliative rather than
curative and that access to some MassHealth services will be limited to those provided through
the hospice.
(2) Hospice Revocation. The member or the member’s representative may revoke the election
of hospice services at any time during the election period. The hospice must ensure that the
member or the member’s representative signs and dates the hospice form. Upon revocation of
hospice services for a particular election period, the member
(@) resumes coverage for the MassHealth benefits waived upon election of hospice
services; and
(b) may at any time elect to receive hospice services for any other election periods for
which the member is eligible.
(3) Hospice Change. A member may change hospices once in each election period. To change
hospices, a hospice form must be submitted to the MassHealth agency according to the
instructions on the form. A member does not revoke election of hospice services by changing
hospices.

(D) Effective Date for Hospice Services.

(1) The effective date for hospice election, hospice revocation, or changing hospices is the
effective date entered by the hospice on the hospice form submitted to the MassHealth agency.
(2) The effective date for hospice services may not be earlier than the date the member or the
member’s representative signed the hospice form.
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(E) Duration of Hospice Services. Election periods for hospice services correspond to the
certification periods in 130 CMR 437.411. The two 90-day election periods must be used before the
subsequent 60-day extension periods. A member may continue to receive hospice services through
the initial election period and the subsequent election periods without interruption if the member
remains in the care of the hospice and does not revoke the election under 130 CMR 437.412(C)(2).

(130 CMR 437.413 through 437.420 Reserved)
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437.422:

(2) Proof of Cost Savings. The hospice must document
(@) positions occupied by volunteers;
(b) work time spent by volunteers occupying those positions; and
(c) estimates of the dollar costs that the hospice would have incurred if paid employees
occupied the volunteer positions.
(3) Awvailability of Clergy. The hospice must try to arrange for visits of clergy or other
members of religious organizations in the community for members who request such visits. The
hospice must also inform members of the availability of this service.

Plan of Care

437.423:

(A) Establishment of Plan. The hospice interdisciplinary team in collaboration with the attending
physician, hospice medical director, physician designee, member or representative, and primary
caregiver must establish and follow an individualized written plan of care in accordance with the
member’s needs.

(B) Scope of Plan. The plan of care must reflect member and family goals and interventions based
on problems identified in the comprehensive assessment. The plan must include all services
necessary for the palliation and management of the terminal illness and related conditions, including
the coordination of all in-home supports. The plan of care must be coordinated with any services the
member may be authorized to receive from the MassHealth Personal Care Attendant Program and
such services may be used only to the extent that the hospice would routinely use the services of a
hospice member’s family in implementing the plan of care. For members under age 21, the hospice
plan of care must identify any curative treatment the member is receiving.

(C) Review of Plan. The plan of care must be reviewed, revised, and documented at intervals
specified in the plan of care, but no longer than 15 days, by the attending physician, the medical
director or physician designee, and the hospice interdisciplinary team. These reviews must be
documented in the member's clinical record.

Covered Services

The hospice must provide services for the palliation and management of the terminal illness and
related conditions. All services must be performed by appropriately qualified personnel, but the
nature of the service, rather than the qualifications of the person who provides it, determines the
reimbursement category of the service, as defined in 130 CMR 437.424. The following services are
covered hospice services.

(A) Nursing Services. Nursing services must be provided by or under the supervision of a
registered nurse.

(B) Medical Social Services. Medical social services must be provided by a qualified social worker
under the direction of a physician. The social worker is responsible for analyzing and assessing
social and emotional factors and the member's capacity to cope with them, helping the member and
the member’s family follow hospice recommendations, and assisting the member’s family with
personal and environmental difficulties and in using community resources.
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(C) Physician Services. In addition to palliation and management of terminal illness and related
conditions, physicians employed by or under contract with the hospice, including the physician
member of the hospice interdisciplinary team, must also meet the general medical needs of the
members to the extent that these needs are not met by the member's attending physician. Physicians
may bill MassHealth for services not related to the terminal illness according to MassHealth
physician regulations at 130 CMR 433.000.

(D) Counseling Services. The following counseling services must be available to the member and
member’s family or other persons caring for the member at home.
(1) Bereavement Counseling . An organized plan of care for bereavement counseling must be
developed by a qualified professional under the auspices of the hospice. This plan of care must
reflect family needs, delineate the services to be provided, and specify the frequency of service
delivery. Bereavement counseling is a required hospice service, but is not reimbursable.
(2) Dietary Counseling. When needed, dietary counseling services must be provided by a
qualified professional.
(3) Spiritual Counseling. Spiritual counseling must include notice to members of the
availability of clergy.
(4) Additional Counseling. Additional counseling may be provided by other members of the
hospice interdisciplinary team as well as by other qualified professionals as determined by the
hospice.

(E) Physical, Occupational, and Speech/Language Therapy. The hospice must ensure that physical,
occupational, and speech/language therapy services are provided by qualified personnel and in
accordance with accepted standards of practice.

(F) Hospice Aide/Homemaker Services. The hospice must provide hospice aide and homemaker
services that are ordered by the hospice interdisciplinary team, and are included in the plan of care
in accordance with 42 CFR 418. Hospice aide and homemaker services may include the provision
of personal care and household services. A registered nurse must visit the member’s home every two
weeks to assess the quality of care and services provided by the hospice aide to ensure that services
ordered by the hospice interdisciplinary team meet the member’s needs.

(G) Drugs and Durable Medical Equipment and Medical Supplies. The hospice must provide and
be responsible for all drugs and durable medical equipment and medical supplies needed for the
palliation and management of the terminal illness and related conditions, according to the member's
plan of care. Any person permitted by state law to do so may administer drugs. Pharmacy and
durable medical equipment providers may bill MassHealth separately only for those services not
related to the member’s terminal illness, according to the MassHealth pharmacy regulations at 130
CMR 406.000 and durable medical equipment regulations at 130 CMR 409.000, as applicable.




