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TO: Independent Clinical Laboratories Participating in MassHealth
FROM: Julian J. Harris, M.D., Medicaid Director

RE: Independent Clinical Laboratory Manual (Revised Provider Regulations)

This letter transmits revisions to the definition of authorized prescribers for independent clinical
laboratory providers (at 130 CMR 401.402) and also to the regulation governing requests for
laboratory services (at 130 CMR 401.416). The authorized prescriber definition is revised to
Department of Public Health (DPH) licensed substance abuse treatment programs to prescribe
medically necessary drug screen services.

Such requests must be initiated in writing by a physician who is employed or contracted by the
substance abuse treatment program, and whose written request fully complies with all
requirements set forth in 130 CMR 401.416(A), (B), and (C), including the requirement that
standing order requests for substance abuse testing not exceed 30 days in length. These
regulation changes have been made pursuant to Section 63 of Chapter 288 of the Acts of 2010.

These changes are effective with dates of service on or after January 1, 2012.
If you have any questions about the information in this transmittal letter, please contact

MassHealth Customer Service at 1-800-841-2900, e-mail your inquiry to
providersupport@mabhealth.net, or fax your inquiry to 617-988-8974.

NEW MATERIAL
(The pages listed here contain new or revised language.)

Independent Clinical Laboratory Manual

Pages 4-1, 4-2, 4-5, and 4-6

OBSOLETE MATERIAL
(The pages listed here are no longer in effect.)

Independent Clinical Laboratory Manual

Pages 4-1, 4-2, 4-5, and 4-6 — transmitted by Transmittal Letter LAB-35
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401.401:

Introduction

401.402:

130 CMR 401.000 contains regulations governing independent clinical laboratory services under
MassHealth. All independent clinical laboratories participating in MassHealth must comply with
regulations governing MassHealth, including, but not limited to 130 CMR 401.000 and 450.000.

Definitions

The following terms used in 130 CMR 401.000 have the meanings given in 130 CMR 401.402
unless the context clearly requires a different meaning. The reimbursability of services defined in 130
CMR 401.402 is not determined by these definitions, but by application of regulations elsewhere in
130 CMR 401.000 and 450.000.

Authorized Prescriber — any individual who is authorized under state law to prescribe drugs pursuant
to M.G.L. c. 94C and also authorized to order the test under M.G.L. c. 111D and for the sole purpose
of ordering medically necessary drug screen services, Massachusetts Department of Public Health
licensed substance abuse treatment programs only when such requests are initiated in writing by a
physician who is employed or contracted by the substance abuse treatment program to make such
requests and whose written request fully complies with all requirements set forth in 130 CMR
401.416(A) through (C).

Bulk Purchase — a single purchase of the same laboratory services (one or more tests) to be
uniformly and concurrently performed on a minimum of 40 specimens.

Clinical Laboratory — a laboratory that conducts microbiological, serological, chemical,
hematological, biophysical, radiobioassay, cytological, immunohematological, immunological,
pathological, or other examinations of materials derived from the human body, to provide information
for the assessment of a medical condition or for the diagnosis, prevention, or treatment of any disease.

Hospital Laboratory — a clinical laboratory that is owned and operated by a hospital, licensed by the
Massachusetts Department of Public Health, and an approved Medicare provider.

Independent Clinical Laboratory — a freestanding clinical laboratory that is not affiliated with a
hospital.

Panel Test — any group of tests, whether performed manually, automatedly, or semiautomatedly, that
is ordered for a specified member on a specified day and has at least one of the following
characteristics:
(1) the group of tests is designated as a panel by the clinical laboratory performing the tests; or
(2) the group of tests is performed by the clinical laboratory at a usual and customary fee that is
lower than the sum of that laboratory's usual and customary fees for the individual tests in that

group.

Referring Laboratory — a clinical laboratory that forwards specimens to another clinical laboratory
for specific tests that cannot be performed by the referring laboratory.

Standing Order — a request by an authorized prescriber for an independent clinical laboratory to
repeat one or more tests over a specified period of time.
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401.403:

Subsidiary-Related Entity — a wholly owned subsidiary of a testing or referring laboratory, or both.

Testing Laboratory — a clinical laboratory that performs one or more tests on a specimen forwarded
by a referring laboratory.

Usual and Customary Fee — the lowest fee in effect at the time of service, other than a fee offered for
a bulk purchase, that is charged by an independent clinical laboratory for any laboratory service,
including profile tests, specified in the fee schedule or by the laboratory.

Eligible Members

401.404:

(A) (1) MassHealth Members. The MassHealth agency covers independent clinical laboratory
services only when provided to eligible MassHealth members, subject to the restrictions and
limitations described in MassHealth regulations. MassHealth regulations at 130 CMR 450.105
specifically state, for each MassHealth coverage type, which services are covered and which
members are eligible to receive those services.

(2) Recipients of the Emergency Aid to the Elderly, Disabled and Children Program. For
information on covered services for recipients of the Emergency Aid to the Elderly, Disabled and
Children Program, see 130 CMR 450.106.

(B) For information on verifying member eligibility and coverage type, see 130 CMR 450.107.

Provider Eligibility

An independent clinical laboratory must be enrolled in MassHealth on the date of service in order
to be eligible for payment.

(A) In-State Providers. To be eligible to enroll as a MassHealth provider, an independent clinical
laboratory must be
(1) located and doing business in the Commonwealth of Massachusetts;
(2) certified as an independent clinical laboratory by the Centers for Medicare & Medicaid
Services (CMS), based on the criteria set forth in the Clinical Laboratory Improvement
Amendments (CLIA) of 1988; and
(3) licensed as a clinical laboratory by the Massachusetts Department of Public Health.

(B) Out-of-State Providers. A clinical laboratory that does not meet the requirements of 130 CMR
401.404(A)(1) and (3) may enroll in MassHealth only if the clinical laboratory is licensed as a clinical
laboratory in its own state and meets the requirements of 130 CMR 401.404(A)(2), 401.405, and
450.109.

(C) Multiple Facilities. When two or more independent clinical laboratories have the same director or
owner, whether or not the laboratories have different names, each laboratory must enroll separately
with the MassHealth agency and have its own MassHealth provider number.
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401.415: Specimen Referral

401.416:

(A) If an independent clinical laboratory cannot perform a requested test, it may refer the specimen to
another laboratory that can perform the test. The testing laboratory must be an independent clinical
laboratory or a hospital laboratory enrolled in MassHealth.

(B) When providing the test results, the referring laboratory must inform the authorized prescriber of
the name and address of the testing laboratory.

(C) The testing laboratory must inform the referring laboratory of each test result within one business
day of completing each test.

(D) The referring laboratory may not bill the MassHealth agency for tests performed by the testing
laboratory.

(E) Under no circumstances may both the referring and testing laboratories bill for the same
procedure performed on the same specimen.

Request for Laboratory Services

(A) Request Requirements. The independent clinical laboratory may not bill for a service unless it
has received a written request to perform that specific service from an authorized prescriber who is
treating the member and will use the test for the purpose of diagnosis, treatment, or an otherwise
medically necessary reason as defined in 130 CMR 450.204. Any independent clinical laboratory
billing for a service must maintain such request in its records, and make such records available to the
MassHealth agency and the Attorney General’s Medicaid Fraud Division upon request. If the
laboratory that billed for the service cannot produce the original request, the MassHealth agency may
deny or recover payment for all services the laboratory provided based on that request.

(B) Standing Orders. An authorized prescriber may request an independent clinical laboratory to
perform one or more tests on a single date, or issue a standing order for such tests. Standing order
requests may not exceed 180 days in length with the exception of standing order requests for
substance abuse testing, which may not exceed 30 days in length. Standing order requests are not
permissible unless such repeated tests are medically necessary and required as part of the member’s
medical or drug treatment plan.

(C) Required Information. Requests for laboratory services must be written and include the following
information:
(1) the date of the request;
(2) the name or any other means of identifying the member to be tested:;
(3) the name and address of the authorized prescriber (if the authorized prescriber is a
Massachusetts Department of Public Health licensed substance abuse treatment program for the
sole purpose allowed pursuant to 130 CMR 401.402, the request must include the names and
addresses of both the substance abuse treatment program and the physician initiating the
request);
(4) the name of the specific laboratory tests to be performed,;
(5) the frequency for performing each laboratory test (applicable to standing orders only);
(6) the duration and maximum number of times each laboratory test or tests are to be performed
(applicable to standing orders only); and
(7) a statement by the authorized prescriber that such testing is required as part of the member’s
medical or drug treatment plan (applicable to standing orders only).
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401.417:

(D) Recordkeeping. If a laboratory refers a specimen to a testing laboratory, the referring laboratory
must forward the original request to perform the service to the testing laboratory. The testing
laboratory must maintain such request in its records in accordance with 130 CMR 401.416(A).

Recordkeeping Requirements

Both referring and testing laboratories must keep a record of each written request for laboratory
services, each specimen, and each test result for at least six years from the date on which the results
were reported to the authorized prescriber. If the testing laboratory is a subsidiary-related entity of the
referring laboratory, such records may be maintained at one location, but must be made available to
the MassHealth agency and the Attorney General’s Medicaid Fraud Division upon request, in
accordance with 130 CMR 450.205. If an independent clinical laboratory cannot produce the record
to substantiate a MassHealth claim, the MassHealth agency may deny or recover payment for that
claim. The laboratory record must contain the following information:

(A) the written request for laboratory services with all information required by 401.416;
(B) the identification number of the specimen;
(C) the name or any other means of identifying the person from whom the specimen was taken;

(D) the name of the authorized prescriber and, if applicable, the referring laboratory that submitted
the specimen;

(E) the date on which the specimen was collected by the authorized prescriber or laboratory, the
location of the collection, and the name of the collector;

(F) the date on which the specimen was received in the laboratory;

(G) the condition of unsatisfactory specimens when received (for example, broken, leaked,
hemolyzed, or turbid);

(H) the specific tests performed,;
(1) the date or dates on which each test was performed,;

(J) the results of each test, the name and address of all persons to whom each test result is reported,
and the date of reporting; and

(K) the name and address of the laboratory to which the specimen was referred, if applicable.





