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MARIJUANA AND PESTICIDES FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 

1. Can I use pesticides on marijuana? 
Yes. You can use a pesticide on marijuana if the product meets all the following conditions: 

• Product needs to be registered with EPA;  
• Product needs to be registered for use in Massachusetts;  
• Product needs to be labeled for both hemp and tobacco;  
• When a product has 2 different rates for hemp and tobacco, the applicator MUST use the lower of 

the 2 rates; 
• Product must be without “Days to Harvest” for indoor use in;  
• The active ingredient must be food tolerance exempt; and 
• Product MUST be labeled for use on hemp in a greenhouse if being used on marijuana cultivated 

in an indoor setting. 
 

2. Does MDAR have a list of products allowed for use? 
No.  It is up to the user to ensure the criteria is being met.  However, EPA currently has a list of products 
that are now labeled for hemp.  While MDAR does not know how long EPA will keep the list online, it is a 
good place to begin when looking for a product to use. The list is at: Pesticide Products Registered for Use 
on Hemp | US EPA 
 

3. How do I find out if a pesticide is an exempt from a food tolerance? 
EPA determines food tolerances for active ingredients.  To find out if the active ingredient in a product is 
exempt visit: eCFR :: 40 CFR Part 180 -- Tolerances and Exemptions for Pesticide Chemical Residues in 
Food or the quick reference guide. 
 

4. Where do I find the Active Ingredient information? 
The active ingredient is on the label of the product. 

 
5. Do I need a license to use pesticides? 

If you are using a general use pesticide then a pesticide license is not required, but the individual using the 
pesticide needs to be trained as a handler under the Worker Protection Standard.  If you are using a 
restricted use pesticide than a private certification license is needed.  
 

6. What is the Worker Protection Standard (“WPS”)? 
The Worker Protection Standard (WPS) is aimed at reducing the risk of pesticide poisoning and injury 
among agricultural workers and pesticide handlers. It requires training of workers and handlers, 
notifications, safety postings and record keeping. It is required when using any agricultural pesticide. To 
find out more information about WPS please go to: Worker Protection Standard (WPS) | Mass.gov 
 

https://www.epa.gov/pesticide-registration/pesticide-products-registered-use-hemp
https://www.epa.gov/pesticide-registration/pesticide-products-registered-use-hemp
https://www.ecfr.gov/current/title-40/chapter-I/subchapter-E/part-180
https://www.ecfr.gov/current/title-40/chapter-I/subchapter-E/part-180
https://www.mass.gov/files/documents/2022/12/01/Active-Ingredients-Exempt-from-Food-Tolerances-for-Use-on-Marijuana.pdf
https://www.mass.gov/service-details/worker-protection-standard-wps


7. Does this affect the testing requirements as required by the CCC? 
MDAR will work with the CCC to ensure the agency is up to date on policy changes, but for further 
information on testing requirement you should contact the CCC.  
 

 
             
 
 
 
 
 
 
 
 


