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This memorandum only concerns federal taxation of disability retirement and death benefits.  As 
we are all aware, superannuation retirement allowances are always subject to federal taxation.  
Conversely, contributory retirement allowances paid out under Chapter 32 are not subject to 
Massachusetts taxation.  Thus, this memorandum is limited in scope only to issues involving 
federal taxation of disability and death benefits. 
 
The Internal Revenue Service (“IRS”) has issued a Private Letter Ruling (“PLR”) to PERAC 
regarding the federal tax status of certain disability and death payments made by the systems.  A 
Private Letter Ruling is defined on the IRS website as follows: 
 

A private letter ruling, or PLR, is a written statement issued to a taxpayer that 
interprets and applies tax laws to the taxpayer’s represented set of facts.  A PLR is 
issued in response to a written request submitted by a taxpayer.  A PLR may not 
be relied on as precedent by other taxpayers or by IRS personnel. 
 

PERAC sent the request for the PLR on March 28, 2013 and received a response on August 20, 
2013.  The PLR is attached and is self-explanatory, although we will briefly summarize some 
important points below.  Tax counsel has informed PERAC that PLRs are considered effective 
only from the date of issue.  Accordingly, any corrections to tax status of payments that need be 
made by the boards need only be made from August 20, 2013 forward.  

 
The attached PLR was the subject of a PERAC presentation at the October 2013 MACRS 
conference, and was distributed to all attendees at that time.  This memorandum was not 
immediately forthcoming following the MACRS distribution because questions arose for which 
we needed to consult with our tax counsel. 

 
This PLR answers some lingering questions regarding the taxability of certain Chapter 32 
benefits, although most of the rulings will come as a surprise to no one as they are consistent 
with longstanding practice. 
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Short summary of the 8 answers the IRS has given us: 
 
Question 1:  Ordinary disability retirement is includable in taxable income. 
 
Question 2:  Accidental disability retirement (pension portion) is not includable in taxable 
income.  Also not includable in taxable income are any dependent allowances. 
 
Question 3:  Section 101 benefits paid to the survivors of accidental disability retirees are not 
includable in taxable income. 
 
Question 4: Option C benefits paid to the survivors of accidental disability retirees are not 
includable in taxable income. 
 
Question 5:  Accidental disability retirement benefits (pension portion) awarded on the basis of 
one of the presumptions found at Chapter 32, Sections 94, 94A, or 94B, are not includable in 
taxable income.  Similarly, Section 9 benefits paid to the survivors of those stricken under 
Sections 94, 94A, or 94B will also not be includable in taxable income. 
 
Question 6: Section 9 survivor benefits will not be includable in taxable income.  Dependent 
allowances for minor children will also not be includable in gross income. 
 
Question 7:  Survivor benefits paid under Section 100 will not be considered taxable income to 
the recipient.  Section 100 benefits to children, upon the death of an eligible spouse, shall also be 
excluded from taxable income. 
 
Question 8:  The taxability of cost of living adjustments (COLAs) will be dependent upon the 
taxability of the underlying benefit from which they flow. 
 
A common theme, leading to a long sought ruling 
 
The annuity portion of a retirement allowance is always subject to taxation, but the taxability of 
other portions of a retirement allowance had been in question.  This prompted PERAC to seek a 
ruling from the IRS. 
 
As will readily be seen, both from reading the summary above and reading the PLR in its 
entirety, a common theme emerges: that the taxability for benefits for survivors will be the same 
taxability as the member enjoyed.  Put another way, if a member’s benefit was taxable, the 
survivor’s benefit will be taxable.  If a member’s benefit was not taxable, the survivor’s benefit 
will not be taxable.  Similarly, COLA’s will be subject to taxation only to the extent the 
underlying benefit was subject to taxation.   
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Prior to this ruling, there had been a split among retirement boards regarding the taxability of an 
Option C benefit following a Section 7 retirement allowance.  Similarly, many boards had 
included in federal income taxation the amounts payable to surviving spouses under Section 101.  
In both cases, it seemed including those benefits to survivors in taxable income was arguably the 
correct course to take, since, by the terms of both these sections of the statute, the member had 
not died of the cause for which he or she retired.  However, the IRS makes clear, in its answers 
to Question 3 and Question 4, that these benefits must not be includable in taxable income.  
Question 8, giving COLA’s the tax character of their underlying benefit, emphasizes the 
taxation follows the primary benefit approach mandated by the IRS.  

 
A conclusion by analogy 

 
Nothing in the PLR addresses Section 101 benefits being received by the survivors of ordinary 
disability retirees.  Following with the theme of the PLR, as the successor in interest to a Section 
6 benefit, the Section 101 benefit payable to an ordinary disability retirement survivor will be 
included in taxable income.  PERAC recognizes that this means that in any given board, two 
different survivors receiving Section 101 benefit would be taxed differently.  However, this 
conclusion is inescapable because of the IRS approach regarding the tax character of a survivor’s 
benefit following the taxation status of the original benefit. 

 
Not in the PLR 
 
PERAC did not ask, nor was it necessary for PERAC to ask, about scenarios involving the return 
of a member’s annuity account in a lump sum.  In all cases involving the disbursement of an 
annuity account, federal taxation will attach.  It will always be a taxable event.  The manner of a 
member’s death will not transform money in the annuity account into a payment in the nature of 
Workers’ Compensation. 

 
A question which has Arisen since the PLR’s initial distribution in October 

 
Another common theme throughout this PLR is the consistent limitation on the amount of the 
benefit which will be excluded from taxable income.  In regard to Question 2, for example, the 
phrase “up to 72% of the annual compensation at the time of disability” is used.  As we are all 
well aware, an accidental disability benefit generally consists of “a yearly amount of pension 
equal to 72% of the annual rate of his regular compensation on the date such injury was 
sustained or such hazard undergone, or equal to 72% of the average annual rate of his regular 
compensation for the 12-month period for which he last received regular compensation, 
whichever is greater…”  (G.L. c. 32, § 7(2)(a)(ii)).  Since the answer to Question 8 makes clear 
that COLAs are subject to the same tax status as the underlying benefit, to what can the IRS 
possibly be referring in its “exceeding 72%” language? 
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A person might exceed the amounts described in this PLR if they receive retirement benefits as 
the result of a special bill, or if a surviving spouse is granted a Section 9 pension after their 
member spouse had received many years of COLAs. 

 
Surviving spouses in certain circumstances 
 
The phrase about not exceeding “72% of the annual rate of compensation of such member” could 
be problematic in the case of a surviving spouse whose member spouse has had numerous 
COLAs prior to his or her death.  As we all know, if someone is retired for a while, the pension 
portion of their benefit will well exceed 72% of the annual rate of compensation.”   
 
However, the fact that the IRS, in response to Question 8, has ruled that COLAs will be treated 
the same as the underlying disability retirement awarded, the COLAs and their tax free status 
will be inherited by the widow or widower at the member’s death. 
 
Special bills 
 
A separate memorandum regarding the tax status of disability and death payments received 
pursuant to special bills will soon be forthcoming. 
 
We trust the foregoing will be of some assistance to you.  If you have any further questions about 
this, please call John Parsons at Extension 912, or Judith Corrigan at Extension 904. 
 
Attachment 
 


