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April 17, 2002 

I am writing in response to your request for this Office's written opinion regarding the compensability of out-of-

state travel time for your company's non-exempt employees. These employees' primary function involves 

providing product support for pharmaceutical and medical device companies. You have asked if these 

employees must be compensated for: 1.) attendance at social events with clients, such as lunches or dinners; 2.) 

car travel with clients' sales representatives to physician's offices that occurs both during and outside of an 

employee's normal work schedule; and 3.) time spent on airplane flights scheduled outside of an employee's 

normal working hours (Monday - Friday, 9:00 a.m. - 5:00 p.m.) when overnight stay away from home is 

required. I will address each of your questions in turn. [1] Due to the considerable overlap between state and 

federal law in this area, I have included a number of references to analogous federal laws. However, you should 

contact the U.S. Department of Labor for information regarding their applicability to any specific factual 

situations, including those outlined below. 

Attendance at social events with clients 

Under Massachusetts state law, "working time" is defined to include: all time during which an employee is 

required to be on the employer's premises or to be on duty, or to be at the prescribed workplace, and any time 

worked before or beyond the end of the normal shift to complete the work. Working time does not include meal 

times during which the employee is relieved of all work-related duties. 

455 C.M.R. §2.01. If an employee is required by an employer to attend a social event, presumably for the 

benefit of the employer, then that employee is required to be "on duty" and must be compensated for his/her 

time. This is the case regardless of the fact that this requirement may coincide with a meal time since, in the 

situation you described, the employee is not free to leave and is not relieved of all work-related duties. 

Car travel with clients' sales representatives to physician's offices that occurs both during and outside of the 

employees' normal work schedule 

Under Massachusetts law, "[a]n employee who is required or directed to travel from one place to another after 

the beginning of or before the close of the workday shall be compensated for all of the time spent traveling at 

the same rate as for working time, and shall be reimbursed for all transportation expenses." 455 C.M.R. 

§2.03(2). Therefore, required travel time during the workday such as you described is compensable time. 

Similarly, such travel time outside of an employee's normal work schedule would also be compensable as 

"working time," since the employee is required to be "on duty," i.e. accompanying your clients' sales 

representatives. 

Time spent on airplane flights scheduled outside of normal working hours (Monday - Friday, 9:00 a.m. - 5:00 

p.m.) when overnight stay away from home is required. 

As an initial matter, if an employee is actually working while traveling that employee is "on duty" and that 

portion of the travel time is compensable time. See 455 C.M.R. §2.01. This is also true under federal law. See 

29 C.F.R. §785.41. Furthermore, if an employee travels during a single workday - either from job site to job site 

or on a special one-day assignment to another city and then returns - all such time "after the beginning of or 

before the close of the workday" (which excludes normal home-to-work commute time) is compensable time. 

See 455 C.M.R. §2.03(2). Again, such travel time is treated identically under federal law. See 29 C.F.R. 

§§785.37, 785.38. 
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The question you have raised concerns another scenario -- when travel extends beyond a single workday and 

involves overnight stay away from an employee's home and return on a subsequent day. Under federal law, 

"[a]s an enforcement policy, the [Department of Labor] will not consider as work time that time spent in travel 

away from home outside of regular working hours as a passenger on an airplane, train, boat, bus, or 

automobile." 29 C.F.R.§785.39. [2] State law has no parallel provision dealing specifically with travel involving 

an overnight stay; state law only addresses travel "after the beginning of or before the close of" a given 

workday. See 455 C.M.R. §2.03(2). Therefore, if travel involving an overnight stay extends an employee's 

workday, then all time spent traveling during the workday is compensable time. However, travel alone on a 

non-work day is not covered by 455 C.M.R. §2.03(2). Employers are advised to consult federal law for any 

applicable regulations or interpretations governing such travel. 

I hope this information has been helpful. If you have any further questions, please feel free to contact me. 

Sincerely, 

Lisa C. Price 

Legal Counsel 

 

[1]Please note that employers are also subject to the federal minimum wage and hour law, found in the Fair 

Labor Standards Act (FLSA), and regulations promulgated thereunder. For information about applicable federal 

wage and hour laws, you should contact the U.S. Department of Labor. The telephone number for the Boston 

Office is (617) 624-6700. 

[2]Please note that if travel time is compensable under contract, custom, or practice, it may be compensable 

time under federal law. See 29 C.F.R. §785.34. 
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