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I am writing in response to your request for this Office's written opinion regarding the compensability of travel 

time in three different scenarios. At the outset, you have stated that you understand that the drivers of the trucks 

in all scenarios must be paid for the time driving as hours worked; your questions concern the compensability of 

travel time for the passenger workers. I will assume, given the nature of your business, that these employees 

have no one regular worksite, but that the worksite changes with each new job. I will deal with each scenario in 

turn. [1] 

1. Employees are not required to come to the main office at the start of the work day and have the option to 

meet at the jobsite. Some employees who lack transportation choose to ride in company trucks from the office 

to the job site. Is the time spent riding to the jobsite from the office and from the jobsite back to the office 

compensable time? 

Under the Massachusetts Minimum Fair Wage Law, M.G.L. c. 151, and regulations promulgated thereunder, 

455 C.M.R. §2.01 et seq., travel to an employee's work site at the beginning of the workday and travel from the 

same at the end of the work day is not "working time," and therefore is not compensable time. [2] Therefore, 

provided travel on the company trucks is offered on a optional basis - i.e. the employee is not required to use it - 

and the transportation is offered at the beginning and end of the workday, the employer need not pay for the 

travel time. As you stated, the employee who is required to drive the company truck to the worksite must be 

compensated for the travel time as that is travel during that employee's workday. (See Question 2 below.) 

2. Employees are required to come to the main office to load trucks at the start of the workday. These 

employees then ride in company trucks to and from the jobsite. If they are given the option of driving their own 

vehicles to the jobsite and are free to leave the jobsite after the shift but choose to ride in company trucks back 

to the main office, is the time spent traveling to and from the jobsite compensable time? 

Under Massachusetts law, "[a]n employee who is required or directed to travel from one place to another after 

the beginning of or before the close of the workday shall be compensated for all of the time spent traveling at 

the same rate as for working time, and shall be reimbursed for all transportation expenses." 455 C.M.R. 

§2.03(2). Therefore, the time spent traveling from the office, after loading the trucks, to the jobsite -- whether it 

is done in company or private vehicles -- is compensable time. As stated earlier, travel from the worksite at the 

end of the workday is not "working time," and therefore is not compensable time. Therefore, provided travel on 

the company trucks back to the main office is offered on a optional basis - i.e. the employee is not required to 

use it - and the transportation is offered at the end of the workday, the employer need not pay for the travel time. 

Of course, the employee required to drive the truck back to the main office has not completed his/her workday 

and must be compensated for that travel time. 

3. Employees are required to come to the main office at the start of the workday to load trucks. These 

employees then either ride in company trucks or take their own vehicles to and from the jobsite, but are required 

to return to the main office to unload the trucks. Is the time spent traveling to and from the jobsite, in either 

company trucks or private vehicles, compensable time? 

In this case, all travel time for all employees is travel "after the beginning of or before the close of the 

workday;" therefore, all time is compensable time regardless of whether the employees ride in company or 

private vehicles. 

Finally, you have asked if compensation for travel time affects overtime pay. Compensable travel time is treated 

as hours worked and must be counted in computing whether an employee has worked in excess of 40 hours in a 

given workweek. 
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I hope this information has been helpful. If you have any further questions, please feel free to contact me. 

Sincerely, 

Lisa C. Price 

Legal Counsel 

 

[1] Please note that employers are also subject to the federal minimum wage and hour law, found in the Fair 

Labor Standards Act (FLSA), and regulations promulgated thereunder. For information about applicable federal 

wage and hour laws, you should contact the U.S. Department of Labor. The telephone number for the Boston 

Office is (617) 624-6700. 

[2] Working time is defined in 455 C.M.R. §2.01, in pertinent part as, “all time during which an employee is 

required to be on the employer's premises or to be on duty, or to be at the prescribed workplace, and any time 

before or beyond the end of the normal shift to complete the work.” 
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