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I am writing in response to your request for this Office's written opinion regarding the applicability of M.G.L. c. 

151, the Massachusetts Minimum Fair Wage Law, to ***, a training program run by ***. [1] 

As I understand it, *** is a private, non-profit corporation. *** is a 10-month training program run by *** 

designed to 1.) provide out-of-school young adults with job readiness and job skills training, GED preparation, 

and leadership training; and 2.) to expand the supply of affordable housing by building and rehabilitating 

housing for low-income and homeless persons. Funding for *** comes from the U.S. Departments of Education 

and Housing and Urban Development, grant and local funds, and private cash and in-kind donations. 

During each week of the program, half of the students work on a supervised construction site, while the other 

half remains in the classroom for GED preparation or other training. The construction component of the 

program is provided through collaborations with private partners such as KeySpan and MassElectric. [2] These 

entities provide on-site training for the students as well as materials for the projects. The students are closely 

supervised in their work, and do not displace regular employees. 

*** student participants earn a weekly stipend, with an opportunity to earn bonuses by exceeding certain 

personal goals. The weekly stipend is a set amount and is not based on hours worked. Finally, students are 

required to complete 50 hours of community service on non-program time. While the program is designed to 

ready students for employment, there is no promise of a job after the program ends. 

The Massachusetts Minimum Fair Wage Law applies to persons employed in an "occupation" as defined in 

M.G.L. c. 151, §2. Section 2 defines an "occupation" to be "an industry trade or business or branch thereof or 

class of work therein . . . but shall not include . . . work by persons being . . . trained under . . . training 

programs in charitable, educational or religious institutions" (emphasis added). The statute does not define the 

term "charitable institution;" however, the Attorney General's Public Charities Division requires all entities that 

are charities under Massachusetts law to register with the Division. 940 C.M.R. §§2.01-2.02. DOS will consider 

any entity required to register with the Public Charities Division a "charitable institution" within the meaning of 

the Minimum Wage Law. I understand that *** is such a registered charity. Therefore, the remaining relevant 

question is whether *** qualifies as a "training program" such that persons participating in *** would fall 

outside of an "occupation" covered under the Minimum Wage Law. 

Like the term "charitable institution," the term "training program" is not defined in the statute. In the absence of 

statutory guidance, it is left to this Office to give the term a reasonable interpretation. As this Office has done in 

other cases, we look to federal wage and hour law for guidance. Therefore, to determine whether a program in a 

charitable organization is a "training program" within the meaning of the statute, DOS will employ factors used 

by the U.S. Department of Labor to determine whether an employee is a "trainee" and therefore not an 

"employee" covered by Fair Labor Standards Act (FLSA). [3] See e.g. U.S. Department of Labor, Wage and 

Hour Opinion Letter, January 30, 2001. These criteria include whether the training: 

1. is similar to that which would be given in a vocational school, 

2. is for the benefit of the trainees, 

3. does not displace regular employees, and trainees work under close supervision, 

4. provides the employer with no immediate advantage from the activities of the trainees, and on occasion 

his/her operations may actually be impeded, 

5. does not necessary lead to a job to which the trainee is entitled, and 

6. is based on a mutual understanding between the employer and trainee that the trainee is not entitled to 

wages for the time spent in training. 
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No single criteria is dispositive; DOS will look to the totality of the circumstances to evaluate a particular 

training program. 

Applying these criteria to ***, it would appear that the program qualifies as a training program within the 

meaning of the statute based on the aforementioned facts. Therefore, *** students are not covered by M.G.L. c. 

151, the Massachusetts Minimum Fair Wage Law. [4] Please note that this opinion is based solely on the 

information provided with your request. The existence of other facts not contained in your request might require 

a different conclusion. 

I hope this information has been helpful. If you have any further questions, please feel free to contact me. 

Sincerely, 

Lisa C. Price 

Legal Counsel 

 

[1] Please note that employers are also subject to the federal minimum wage and hour law, found in the Fair 

Labor Standards Act (FLSA) and regulations promulgated thereunder. For information about applicable federal 

wage and hour laws, you should contact the U.S. Department of Labor. The telephone number for the Boston 

Office is (617) 624-6700. 

[2]It is my understanding that *** students work on private projects, such as renovations to private homes, and 

do not work on public projects. In the latter case, *** could not pay less than the applicable prevailing wage as 

determined by the Division of Occupational Safety (DOS) pursuant to M.G.L. c. 149, §§26-27D, which 

includes journeymen and apprentices registered with the Division of Apprentice Training. 

[3]To determine whether a program in an educational institution is a "training program" within the meaning of 

the statute, DOS has looked to such factors as whether the training is an integral part of the educational 

curriculum and whether the student receives academic credit for participation in the program. 

[4]As these trainees are not covered by the law, it is not necessary to consider your question of whether a 

waiver may be granted. 
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