
Minimum wage Opinion Letter 09.13.10  

Re: Live In Health Care Workers: Compliance with Massachusetts Minimum Wage Law Regarding Sleeping 

and Meal Break Time 

I am writing in response to your request for the Division of Occupational Safety's ("DOS") written opinion 

regarding the applicability of the Massachusetts Minimum Fair Wage Law, G.L. c. 151. Specifically, you have 

asked about the permissibility under the law of your client's method of calculating overtime compensation and 

compensation for sleep/rest time as well of for deductions from its employees' wages for transportation and 

telephone calling cards. [1] 

In your letter dated July 29, 2010, you state that many of the company's live-in non-exempt caregivers work 24 

hour shifts and you would like clarification regarding calculation of overtime for such workers. You have also 

represented that, during the same period, each homecare worker is entitled to six (6) hours of duty-free time 

during which the employee is permitted to leave the premises to attend to his or her personal needs. The 

employee is also provided at least ten (10) hours of uninterrupted sleep. In response to a request for 

clarification, you wrote that the employees are paid for two (2) of the ten hours of "rest time." In short, the 

employees are paid for ten (10) hours per day for a total of seventy (70) paid hours per week based on the 

above-described schedule. An overview of the Minimum Wage Law is instructive in responding to your 

questions. 

Analysis 

The Massachusetts Minimum Wage law, M.G.L. c. 151, § 1, establishes the state minimum wage for employees 

in an "occupation" as defined in c. 151, § 2. Chapter 151, §1A, provides for the payment of overtime 

compensation (time and one-half the employee's regular rate of pay) for work in excess of 40 hours in a given 

workweek in an "occupation". See also 455 C.M.R. §2.02(3). 

As a preliminary matter, DOS has long opined that the Minimum Wage Law and over time laws apply to live- 

in home health care aides, companions, and nannies. DOS Opinion Letter MW-2002-020. See also, DOS 

Opinion Letter to Carolyn Waldmann, dated November 19, 1999. Accordingly, live-in home health care aides 

and/or companions must be paid at least the current minimum wage for the first 40 hours worked in a single 

work week. If the employee works more than 40 hours in a single work week, the employee must paid be at the 

overtime rate for each additional hour. For example, if an employee is paid at the regular rate of $8 per hour, as 

suggested in your letter, the overtime rate would be $12 per hour for each additional hour of "working time" 

over 40 hours in a single workweek. The method by which "working time" is calculated under the Minimum 

Wage Law is addressed below. 

Calculation of Working Time 

The Massachusetts Minimum Wage Regulations, 455 CMR § 2.01, define "working time", generally, as: 

All time during which an employee is required to be on the employer's premises or to be on duty, or to be at the 

prescribed work site, and any time worked before or beyond the end of the normal shift to complete the work. 

Working time does not include meal times during which an employee is relieved of all work related duties. 

The Massachusetts Minimum Wage Regulations contain special provisions which address situations, such as 

described in your letter, where employees are required to be on duty at the work site for 24 hour periods. These 

special provisions supplement the more general definition of "working time" set forth in 455 CMR § 2.01. See, 

e.g. Boone v. Commerce Insurance Com, 451 Mass. 192, 197 (2008). Specifically, 455 CMR § 2.03(3)(b) 

provides: 
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Where an employee is required to be on duty at the work site for 24 or more hours, the employer and employee 

may agree prior to the performance of the work to exclude bona fide meal periods and a bona fide regularly 

scheduled sleeping period of not more than eight hours from working time, provided the employer provides 

adequate sleeping quarters and the employee can usually enjoy an uninterrupted night's sleep. If no prior 

agreement is made, sleeping and meal time will constitute working time. If the sleeping period is interrupted by 

a call to duty, all such time on duty must be counted as working time. If the sleeping period is interrupted to 

such an extent that the employee can not get a reasonable night's sleep, the entire period must be counted as 

working time. (Italics added). 

Under the express language of the regulation, employees who are required to be on duty at the work site for 

twenty-four hour (or more) shifts are required to be paid for both meal time and sleeping time in the absence of 

a prior agreement which provides for a scheduled sleeping period and meal period(s). With respect to "sleep 

time", the employer is excused from compensating the employee for a maximum of eight hours of sleep time for 

each twenty-four hour period. As provided by the regulation, if the employer opts to enter into such an 

agreement with its employee, the employer is required to provide adequate sleeping quarters to permit the 

employee to obtain an uninterrupted night's sleep of at least eight hours for every twenty-four hour period. 

Employers must also be mindful that, if such sleeping period is interrupted by a call to duty, the employee must 

be compensated, at the applicable pay rate, for the period of time during which he or she is called to duty. If the 

call to duty is of such nature that the employee cannot obtain a reasonable night's sleep, the employee must be 

compensated at the applicable rate for the entire eight hour period. The agreement, which we recommend be in 

writing, may also provide for meal periods in compliance with above-discussed statutes and regulations and 

with c. 149, § 100, which requires employers to provide employees who work six hours or more with a thirty 

minute meal break. 

Deductions for transportation and telephone calling cards 

The Minimum Wage Regulations set forth the permissible deductions which may be made from the minimum 

wage and from an employee's regular hourly rate for purposes of overtime calculation. None of the deductions 

about which you have inquired may be made from an employee's statutory minimum wage. See 455 CMR § 

2.04. Deductions that do not impact the minimum wage, and do not improperly reduce an employee's regular or 

overtime hourly rate are permissible under the Minimum Wage Law. However, as provided in footnote 1, such 

deductions may be restricted under Federal law. See e.g. 29 CFR §§ 778.304-778.307. 

I hope this information has been helpful. If you have any further questions, please feel free to contact me. 

Sincerely, 

Patricia A. DeAngelis 

Acting Deputy Commissioner 

 
[1] As you know, most employers are also subject to the federal minimum wage and hour law, found in the Fair 

Labor Standards Act (FLSA), and regulations promulgated thereunder. For information about applicable federal 

wage and hour laws, you should contact the U.S. Department of Labor at (617) 624-6700.  
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