
 

 

SECTION R322 FLOOD RESISTANT CONSTRUCTION 
 (Residential Code Only) 

 
Background. 780 CMR Section R322.1 as revised in the ninth edition states that “Buildings and 
structures constructed in whole or in part in flood hazard areas and coastal dunes, and substantial 
improvement and restoration of substantial damage of buildings and structures in those areas shall be 
designed and constructed in accordance with the provisions contained in this section. Buildings and 
structures located in more than one flood hazard area and coastal dunes shall comply with the most 
restrictive provisions. Buildings and structures located in whole or in part in identified floodways shall be 
designed and constructed in accordance with ASCE 24. See section R105.3.1.1 for substantial 
improvements and damage and see section R309 for garage requirements. Flood hazard areas include the 
following: 
 

1. AO zones, where shallow flooding exists without waves; 
2. A zones; and 
3. V zones, where high velocity wave action exists and wave heights are greater than or equal to 

three feet. 
 
Question.  When are lateral or horizontal additions to structures in floodplains required to be 
elevated? 
 
Answer.  This depends on many variables.  Each situation is addressed individually below.  
This FAQ addresses lateral additions only.  It does not address improvements that consist of 
additions and other work to the existing structure.  In all cases, substantial improvements that 
consist of a combination of additions and other work to the existing structure require that the 
entire structure be elevated to the standards for the applicable flood zone. 
 
A1.  A zones.  Lateral additions to pre-FIRM structures that are not substantial improvements 
are not required to be elevated.  Lateral additions to post-FIRM structures that are not 
substantial improvements are required to be elevated to at least the elevation of the existing 
lowest floor. 
 
A2.  A zones.  Lateral additions that are substantial improvements and are not structurally 
connected to pre-FIRM or post-FIRM structures require only the addition to be elevated to the 
standards of R322.2. 
 
A3.  A zones.  Lateral additions that are substantial improvements and are structurally 
connected to pre-FIRM or post-FIRM structures require the existing structure and the addition 
to be elevated to the standards of R322.2. 
 
A4.  V zones.  Lateral additions to existing structures in V zones that are not substantial 
improvements are required to meet the standards of R322.3 (6). 
 
A5.  V zones.  Lateral additions that are substantial improvements require the existing structure 
and the addition to be elevated to the standards of R322.3.  This is true for all lateral additions 
regardless of whether they are structurally connected to the existing structure.  It applies to pre-



 

 

FIRM and post-FIRM structures.  In situations where the base flood elevation has changed, the 
structure must comply with the new base flood elevation. 
 
Justification. 
 
These FAQs are based on the guidance in FEMA P-758 Substantial Improvement/Substantial 
Damage Desk Reference.  This document explains FEMA’s interpretation of its minimum 
standards for communities that participate in the National Flood Insurance Program. 
 
A4 (above) is included in MA amendments (R322.3.2 (6)). 
 
Terms defined: 
 

Not Structurally Connected. A lateral addition is “non-structurally connected” if it involves no 
alteration of the load-bearing structure of the existing building, is attached to the building with 
minimal connection, and has a doorway as the only modification to the common. An addition 
that is below the BFE and “not structurally connected” is expected to sustain damage, but 
should not transfer loads to the building. Long-standing FEMA guidance refers to 
“modification of the common wall by no more than a doorway,” which is one way to describe 
not structurally connected. 
 

Structurally Connected. A lateral addition is “structurally connected” if it has its load-bearing 
structure connected to the load-bearing structure of the base building, which typically involves 
significant alternation of the common wall. An addition that is below the BFE and “structurally 
connected” would transfer flood loads imposed on it to the existing building.  
 

Pre-FIRM.A building for which construction or substantial improvement occurred on or before 
December 31, 1974, or before the effective date of the community’s initial FIRM. 
 
Post-FIRM.A building for which construction or substantial improvement occurred after 
December 31, 1974, or after the date of the community’s initial FIRM, whichever is later.  
 
The reason that there are different standards for pre-FIRM and post-FIRM structures is that 
post-FIRM structures are generally elevated, compliant structures.  Additions to those 
structures cannot be allowed if the addition causes the structure to become non-compliant with 
flood-resistant construction standards. 
 


