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Dear Mr. Sands:

This letter is in response to your correspondence dated May 10, 2011 to the Division of Banks
(the "Division") in which you request an opinion relative to certain issues on behalf of the members of the
New England Collectors Association ("NECA"). You have also discussed these matters with staff of the
Division.

The first issue raised in your letter is the payment of a convenience fee to a third party service
provider to pay a delinquent debt. You reference the Division's Opinion No. 008041 relative to a private
school system in Worcester in which the Division determined that a convenience fee paid to a third party
service provider to process tuition payments made by credit card via the telephone or Internet did not
constitute a "surcharge" imposed by the seller in violation of Massachusetts General Laws chapter 140D,
section 28A ("Section 28A"). The Division clearly stated that such opinion would be negated in its
entirety if either the Diocese or any of its employees received any direct or indirect compensation of any
kind from the third-party service provider or any affiliate, subsidiary or related party.

NECA's position is that the Division's opinion relative to convenience fees paid to third party
service providers for the collection or processing of certain payments for tuition should be extended to
include payments for delinquent debts made to a third party service provider on behalf of a licensed debt
collector. You request the Division to issue an opinion to confirm NECA's position relative to
convenience fees paid by a consumer on this set of facts.

The Division has reviewed said section 28A of chapter 140D relative to your request as well as
Massachusetts General Laws chapter 93, sections 24-28, inclusive, and regulation 209 CMR 18.00 et seq.,
which govern debt collectors licensed by the Division. As you are aware, debt collectors are required to
be licensed by the Division and are subject to examination and other regulatory restrictions by law and
regulation. A "debt collector" is defined as any person who uses an instrumentality of interstate
commerce or the mails in any business the principal purpose of which is the collection of debt, or who
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regularly collects or attempts to collect, directly or indirectly, a debt owed or due or asserted to be owed
or due another. Although your submission does not provide a fitll fact pattern it does recite the principal
factors which were at the core of the position stated in Opinion 008041. Those principal factors in
Opinion 008041 which are applicable here are:

• The consumer chooses to pay through athird-party service provider;

• .Any additional costs including the convenience fee are associated with processing the
payment by the third-party service provider and are paid directly to the third-party service
provider;

• The third-party service provider is a completely independent company with no other
relationship with the debt collector;

• The debt collector or any of its employees cannot receive any direct or indirect
compensation of any kind whatsoever or consideration in any form from the tkird-party
service provider or any other party; and

o The debt collector or any of its employees cannot have any relationship with the third-
party service provider or any affiliate; subsidiary or related party thereof.

Accordingly, if a debt collector ofFered a debtor an option in accordance with the factars set forth
above to make payments on the debt at the debtor's option through a third party service provider who
charged a service fee to the debtor, that fee would not be a surcharge in violation of said Section 28A and
would be permissible under 209 CMR 18.00 et seq.

The second issue raised in your letter is whether the prohibition on a licensed debt collectar
soliciting postdated checks from a debtor would also prohibit a debt collector from negotiating a series of
automatic debit transactions that will electronically deduct an agreed upon amount from the debtor's
checking account at mutually agreed upon recurring dates. The Division has reviewed 209 CMR 18.17
relative to unfair practices by licensed debt collectors. Section 18.17(3) states, that a debt collector may
not request or demand from a consumer a postdated check, draft, order of withdrawal or "similar
instrument" in payment of a debt and 18.17(4) prohibits a debt collector from depositing or threatening to
deposit any postdated check or postdated payment instrument. These two subsections do not prohibit the
exchange of post-dated checks between a debtor and a debt collector. They do, however, clearly prohibit
the misuse of such items by the debt collector either by the demand of them or the subsequent threatening
to prematurely. deposit such items. Similarly, the Division would not view the applicable statutes or
regulations to preclude the use of a mutually agreed to automatic debit payment plan that was not
requested or demanded or misused by a debt collector. In the Commonwealth such pre-authorized
payments are authorized by the provisions of section 10 of chapter 167B of the Massachusetts General
Laws, which governs electronic -funds transfers. Within those provisions of section 10 are several
consumer protection measures, including that such preauthorized electronic fund transfers must be
authorized in writing by the consumer. Some of the consumer protections in said section 10, would, in
part, negate concerns that exist in the use of post-dated checks. Accordingly, it is the position of the
Division that section 18.17 does not prohibit a debt collector from entering into a payment agreement

-with a debtor which electronically deducts an agreed to amoLmt from a debtor's account at mutually
agreed upon recurring dates.
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The final issue raised in your letter is relative to the net worth requirements for licensed debt
collectors found in 209 CMR 18.02'. The Division is presently reviewing the net worth requirements for
certain licensees and it will take NECA's comments on net worth under consideration when proposing
any changes to the definition of "net worth" and other requirements as set out in 209 CMR 18.00 et seq.
Any amendments to the regulation would be subject to prior notice as well as a public hearing and open
comment period. The Division will keep you informed of developments in this process.

The conclusions reached in this letter are based solely on the facts presented. Fact patterns which
vary from that presented may result in a different position statement by the Division.

Sincerely,
fi' l J ,.~

Joseph A. Leonard; Jr.
Deputy Commissioner of Banks

and General Counsel
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