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Christopher Dagesse

Vice President

DCD Automotive Holdings, Inc.
128 Carnegie Row, Suite 200
Norwood, MA 02062

Dear Mr. Dagesse:

This letter is in response to your correspondence on behalf of DCD Automotive Holdings, Inc.
(DCD) dated October 25, 2019 and received by the Division of Banks (Division) on November 5, 2019,
Your correspondence requests an opinion relative to whether a fee for the processing of DCD customer
credit card payments, charged and collected by a third-party payment processor engaged by DCD, is
permissible under G. L. c. 140D, § 28A.

As described in your letter, DCD is in the business of selling and servicing new and used automotive
vehicles, providing related services, and engaging in the sale of parts, accessories, extended service
contracts, and related finance and insurance products. DCD has identified an independent third-party
service provider to act as the processor (Processor) of credit card payments made by customers for goods
and services purchased from DCD. As stated in your correspondence, DCD will contract with the Processor
in order to offer its customers the option of paying by credit card. The processing fee will be a percentage
of the payment amount. Notably, the processing fee will be paid directly to the Processor through the use
of Processor’s credit card equipment that will be provided to DCD. DCD would not charge a processing
fee if the customer elected to pay by cash or check. In addition, you have noted that the customer will be
informed in advance of what the processing fee will be if the customer elects to pay by credit card, and that
the fee will not be charged if the customer chooses the cash or check payment option. As further described
in your correspondence, the Processor is a completely independent company with no other business
relationship to DCD. The processing fee to be charged will be based upon the costs associated with
processing the customer’s payments made by credit card. Your letter confirms that neither DCD nor any of
its employees, affiliates, or subsidiaries would receive any direct or indirect compensation of any type
whatsoever from the Processor, nor would they receive any consideration in any form from the Processor.
Likewise, neither DCD nor any of its employees or affiliates have any relationship with the Processor other
than the contractual relationship entered into for payment processing services, as described in your
correspondence. As noted, the consumer will have the choice to pay by cash, check, or credit card. Payment
by credit card would be strictly voluntary.

Massachusetts General Laws chapter 140D, section 28 A(2) provides that “[n]o seller in any sales
transaction may impose a surcharge on a cardholder who elects to use a credit card in lieu of payment by
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cash, check or similar means.” As noted in your request, the Division has considered similar fact patterns
involving the permissibility of merchants engaging third-party service providers to process customer credit
card payments for a fee. See Opinions 08-041 and 11-017. In those opinions, the Division set forth principal
criteria that it evaluates in such requests. These criteria are: |

e That the consumer has the choice as to whether to pay by credit card through the third-
party service provider;

s That any additional costs, including the convenience fee, that are associated with
processing the credit card payment by the third-party service provider are paid directly to
the third-party service provider;

e That the third-party servicer provider is a completely independent company with no other
relationship to the merchant;

o That neither the merchant nor any of its employees may receive any direct or indirect
compensation or consideration — in any form — from the third-party service provide or any
other party; and

e That neither the merchant nor its employees have any relationship with the third-party
servicer provider or any affiliate, subsidiary, or related party.

As expressly set forth in your request, DCD’s arrangement with the Processor will satisfy the
above-referenced criteria. Accordingly, if DCD utilizes the Processor’s services as described in its
correspondence and in accordance with the above-referenced criteria, it is the position of the Division that
the processing fee is not in violation of G. L. ¢. 140D, § 28A.

As a separate and additional matter, the Division notes the ongoing question of the constitutionality
of credit card surcharge provisions such as the one set forth in G. L. ¢. 140D, § 28A. These credit card
surcharge provisions appear in the laws of several states. As discussed in the Division’s 2017 Opinion 17-
008, the United States Supreme Court considered the question of whether the pertinent restriction — in this
case, appearing in the law of the state of New York — violated the First Amendment to the United States
Constitution.! Expressions Hair Design v. Schneiderman, 137 S. Ct. 1144 (2017). In Expressions, the
Supreme Court held that the same prohibition language does, in fact, regulate speech because it regulates
how sellers may communicate their prices. As such, the Court remanded the case to the United States Court
of Appeals for the Second Circuit to determine whether the prohibition language survives First Amendment
scrutiny. Since that time, the United States Court of Appeals for the Second Circuit certified the question
of this provision’s meaning to New York’s highest state court. Expressions Hair Design v. Schneiderman,
877 F.3d 99 (2nd Cir. 2017). New York’s highest court, the Court of Appeals, held that a merchant posting
the price of an item complies with New York’s credit card surcharge provision if and only if the merchant
posts the total dollars-and-cents price charged to credit card users, thereby permitting surcharges if
communicated to customers as required. Expressions Hair Design v. Schneiderman, 32 N.Y. 3d 382 (2018).
Subsequent to that determination, the parties settled the matter on terms that permit merchants in New York
to impose credit card surcharges where the merchants post total prices for credit card purchases in dollars
and cents. Furthermore, the credit card surcharge prohibitions of California, Texas, and Florida have
recently been invalidated by federal courts on the same First Amendment grounds. See Italian Colors Rest.

I'N.Y. Gen. Bus. Law § 518 provides that “[n]o seller in any sales transaction may impose a surcharge on a holder
who elects to use a credit card in lieu of payment by cash, check, or similar means.”
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v. Becerra, 878 F. 3d 1165 (9th Cir. 2018); Rowell v. Paxton, 336 F. Supp. 3d 724 (W. D. Tex. 2018);
Dana’s R.R. Supply v. Attorney General of the State of Florida, 807 F. 3d 1235 (11th Cir. 2015). Likewise,
Oklahoma’s Attorney General has recently opined that the state’s credit card surcharge prohibition would
violate the First Amendment if interpreted according to its plain meaning. See Okla. Att’y Gen. Op. 12-
2019 (Dec. 17, 2019). While not dispositive in the Division’s analysis, the constitutional posture of such
credit card surcharge provisions is worthy of noting. The Division recommends that DCD also consult with
its counsel regarding the above-referenced constitutional considerations.

The conclusions reached in this letter are based solely on the facts presented. Fact patterns which

vary from that presented may result in a different position by the Division.

Sincerely,

Merrily S. Gerrish

Deputy Commissioner of Banks
and General Counsel
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