Q1.  
The ARRA Dislocated Worker allocations were based on FY’09 WIA Dislocated Worker allocation percentages. Wouldn’t it make more sense to use the FY’10 Dislocated Worker allocation percentages in distributing the Supplementary Rapid Response funds, since they would reflect more recent labor market factors?

A1.   The supplementary Rapid Response funds are, in fact FY’09 ARRA funds; for consistency it was determined that the FY’09 allocations formula should be used.

Q2. 
The policy states “100% of the required budgeted threshold (60% of the FY09 ARRA Adult and Dislocated Worker program allocation) has been either expended or obligated...”   Does this mean the full amount of the training threshold or 60% of the program allocation in general?

A2.   The intent is that the area’s full amount of the training threshold less up to 10% for the amount budgeted for support services is to have been either expended or obligated in order to meet the eligibility criterion.  This is clearly stated in the policy as posted. 

Q3.   In cases where an area has programs in the design phase or resources have been earmarked for use but not yet obligated, will there be a method to count those funds which are “in process” to becoming an obligation in the near future towards meeting the eligibility criterion?

A3. 
Funds must either be obligated or expended.  Earmarking is insufficient to meet the definition of the criterion. 

Q4.   Does the Waiver to permit the use of 10 percent of Rapid Response funds for incumbent worker training apply to this funding?

A4.   No, the waiver permitting the use of Rapid Response funds for incumbent worker training applies only to regular WIA funds.  The ARRA statute does not permit ARRA Rapid Response funds to be used for incumbent worker training.

Q5.    I have a question on the Supplemental RR funds.  Once an area receives the Supplemental Rapid Response Finds and after a period of time the area determines it may need more funds in the Adult category can the Supplemental Rapid Response Finds be transferred to the Adult category?
A5.   No.  Supplemental Rapid Response Finds are distributed to the field from the 25% funds reserved at the state level under Section 133(a)(2) for required statewide rapid response activities described in Section 134(a)(2)(A).  As such, they must be utilized for dislocated worker services/activities.

 


