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For Massachusetts Automobile Dealers Only 

Lease Buyout Advisory 

         Questions and Answers (Q&As) 

 
 

Question 

 

Answer 

Scenario #1: 
The customer is leasing the vehicle and will be buying out the lease and, as the new owner, 
registering the vehicle in their name. Title is signed over from the leasing company to dealer; the Title 
is then signed from dealer to customer. 
 

Is there any way to undertake the Lease 
Buyout transaction in a manner where the 
current lessee never loses the use of the 
currently leased vehicle?   

From the RMV’s perspective, the answer is yes, and it is 
largely dependent on both the dealer and lessor 
managing the transaction by allowing sufficient time for 
the vehicle payoff and delivery of the Title to the dealer 
prior to the end of the lease. Once the dealer has the 
Title, they can then process the “sale” and “delivery” to 
the lessee within a single day utilizing the RMV’s rules on 
eSignatures and the RMV’s Vehicle Owner’s Limited 
Power of Attorney Form. This transaction may be 
accomplished without the presence of the customer. In 
short, with sufficient notice and timely decisions from the 
lessee, there is no reason that the lessee has to be in a 
position where they are without the vehicle.  
 

May the Customer (lessee), at the 
conclusion of the lease, still legally drive the 
vehicle with the current active Registration 
that is in the lessor’s name?   

No, not unless the lessor extends the lease. 
 

May the Customer (lessee) continue to 
operate the vehicle once the Title has been 
signed over to and is in the dealership’s 
name?   

No, the dealer is the vehicle owner and has no 
relationship to the existing Registration. However, if 
the dealer has a POA from the Lessor, they can wait 
and sign the title over to the purchaser (former lessee) 
and process the registration transaction at the same 
time.  
 

Since the Title has been signed over to the 
dealer and the vehicle “sold” to the dealer, 
does the vehicle need to be re-registered in 
the customer’s name before they can 
operate the vehicle?   
 

Yes. 
 
For additional details regarding Title requirements for 
dealer sales, review MA Legislature: General Laws. 
 
 

https://www.mass.gov/doc/limited-power-of-attorney/download
https://www.mass.gov/doc/limited-power-of-attorney/download
https://malegislature.gov/Laws/GeneralLaws/PartI/TitleXIV/Chapter90D/Section16
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Given the above, how would the RMV 
recommend this transaction be undertaken?    

There are several options that are somewhat dependent 
on whether or not the lessor has provided the dealer with 
a Power of Attorney (POA) to sign on their behalf. In our 
experience, the dealer has this ability to consummate the 
lease, thus it is reasonable to assume the same authority 
exists at the conclusion of the lease. In this case, the 
process is: 
1. Lessor delivers the Title to the dealer (assuming 

payment for the vehicle has been made). 
2. Dealer fills out the Title just like any other sale, 

prepares the RTA Form and obtains the insurance 
certification. The dealer can obtain the necessary 
customer signatures either electronically or using the 
RMV’s Vehicle Owner’s Limited Power of Attorney 
Form. 

3. The dealer arranges a specific day with the customer, 
presumably on or near the end of the lease, to 
process the new Registration and Title transaction. 

 

Scenario #2: 
The customer is leasing the vehicle and will be buying out the lease to register it in their name as the 
new owner. Title is signed over from the leasing company directly to the lessee. This may be 
accomplished by the lessor providing the dealer with a Power of Attorney (POA). 
 
NOTE: Any Power of Attorney (POA) can be used, including the RMV’s Vehicle Owner’s Limited 
Power of Attorney Form, provided it meets the legal requirements for a POA.  
 

May the customer (lessee) still legally drive 
the vehicle with the current active 
Registration that is still in the lessor’s name?   

If the Registration is still active and the customer has 
maintained insurance, the lessee can continue to operate 
the vehicle. If the plate has been cancelled (which is what 
the lessor or their representative should do as soon as 
they sign the Title over to the lessee), all operation must 
cease until the vehicle is registered. 
 

Or, since the Title has been signed over 
does the customer have to immediately 
register the vehicle in their name?  

Yes, by statute, the customer has ten (10) days from the 
date they acquired the vehicle to register and request a 
Title. 

Is the vehicle required to undergo a new 
Vehicle Inspection? 

Yes. Vehicles must be inspected within seven (7) 
calendar days of the registration date (transfer of the Title 
from the lessor to the customer). Inspection details are 
found at Mass.gov/Vehicle-Inspections. 
 
For additional details regarding additional inspections 
required to comply with Lemon Laws, review the 
following: 
New Leased Car Lemon Law 
 
Consumer Protections: Lemon Laws 
 

 

https://www.mass.gov/doc/limited-power-of-attorney/download
https://www.mass.gov/doc/limited-power-of-attorney/download
https://www.mass.gov/doc/limited-power-of-attorney/download
https://www.mass.gov/doc/limited-power-of-attorney/download
https://www.mass.gov/info-details/vehicle-inspections
https://www.mass.gov/new-leased-car-lemon-law
https://www.mass.gov/topics/lemon-laws

