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The Board of State Examiners of Electricians has been asked to provide its opinion 
relative to the application of the licensing and permitting provisions of the General Laws 
of Massachusetts and the Code of Massachusetts Regulations to the set up and operation 
of amusement rides, concession stands or other structures or buildings incidental to any 
carnival, circus, fair or similar event. In addition, because of the short life, in most all 
cases, of a carnival, circus, fair or other similar event, the Board has been asked to opine 
whether the five days afforded to electrical work permit applicants can be shortened for 
carnivals, circuses, fairs or other similar events.   

This opinion will be broken down into three issues, and the request for opinion will be 
divided into three questions, accordingly. The questions for which an opinion is provided 
are as follows:  

1. Whether a license is required by the General Laws of Massachusetts and the Code 
of Massachusetts Regulations for those individuals who perform the installation of 
wires, conduits, apparatus, devices, fixtures or other appliances (in essence 
performing electrical work) necessary for or incidental to providing lighting and 
power to amusement rides, concession stands, or to other structures or buildings 
incidental to carnivals, circuses, fairs and similar events.  If in any instance no 
license is required for the performance of the electrical work, is the local Inspector 
of Wires authorized to inspect that work?  

2. Whether an electrical permit application with the local Inspector of Wires is 
required to be filed in accordance with the provisions of the General Laws of 
Massachusetts and the Code of Massachusetts Regulations by those individuals who 
perform electrical work at carnivals, circuses, fairs and similar events. If in any 
instance no permit is required for the performance of the electrical work, is the local 
Inspector of Wires authorized to inspect that work?  

3. Where a permit is required for electrical work performed at a carnival, circus, fair 
or other similar event, may a local city or town require that the permit be applied for 
before the start of the electrical work and that the electrical work be approved 
before the opening and operation of the carnival, circus, fair or other similar event?   

RESPONSE TO QUESTION 1.  General Laws section 1A of chapter 141 provides in 
its first paragraph in relevant part that “no person, firm or corporation shall enter into, 
engage in, or work at the business or occupation of installing wires, conduits, apparatus, 
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devices, fixtures, or other appliances for carrying or using electricity for light, heat, 
power, …, unless such person, firm or corporation shall be licensed by the state 
examiners of electricians…”   

The second paragraph of section 1A of chapter 141 of the General Laws qualifies the 
above provision. The second paragraph states, in relevant part, that the above quoted 
licensure requirement is inapplicable to “a person not engaged in the business described 
in this section who employs or contracts for the services of a person, firm or corporation 
engaged in such business; …or to an agent, employee or assistant of a person, firm or 
corporation licensed in accordance with this chapter who does not engage in or perform 
the actual work described in this section.”  

In addition, section 7 of chapter 141 of the general laws provides for the inapplicability of 
the provisions of chapter 141 to several well defined circumstances. None of the 
circumstance addressed by this opinion is exempted by section 7 from the applicability of 
the provisions of chapter 141.  

Applying those provisions to the present circumstances, the first question that needs to be 
resolved is whether the owner of the carnival, circus, fair or similar event is engaged in 
the business of installing wires, conduits, apparatus, devices, fixtures, or other appliances 
for carrying or using electricity for light, heat or power. While it seems clear that the 
owner of the carnival, circus, fair or similar event is not so engaged, someone employed 
by or contracted by the owner is engaged in or performing the electrical work. As such, 
that person must, in accordance with the provisions of the first paragraph of section 1A of 
chapter 141, be licensed by the board of examiners.  

The above answer does not entirely resolve the issue. The underlying issue which also 
must be resolved is whether the person employed by or contracted by the circus, carnival, 
fair or other similar event is engaged in or performing the installation of wires, conduits, 
apparatus, devices, fixtures or other appliances for carrying or using electricity for light, 
heat or power.  

This issue was addressed by the Supreme Judicial Court in Simon v. State Examiners of 
Electricians, 395 Mass. 238, 479 N.E.2d 649 (1985).  In that case, the court indicated that 
what it referred to as “hard wiring,” specifically “the installation of wires that carry and 
supply electricity as an end product” is within the board of examiners powers to regulate. 
The court stated further that simply inserting a two pronged plug into a receptacle 
installed by a licensed electrician is not within the board of examiners power to regulate. 
That, the court found, is simply providing a product that uses electricity as a source of 
power.  

Given the SJC’s decision in Simon, it appears clear that the phrase “installation of wires, 
conduits, apparatus, devices, fixtures or other appliances for carrying and using electricity 
for light, heat or power” as used in section 1A of chapter 141 is not to be construed as 
without limit in defining the activities requiring a license as issued by the board to engage 
in the performance of such work. Clearly, a license issued by the board of examiners is 
not required to simply plug in to a receptacle outlet a product that uses electricity as a 
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source of power. Just as clearly, installing wires and other materials that carry and supply 
electricity as an end product for ultimate use by products that use electricity as a source 
of power does require a license issued by the board of examiners.  

Applying that distinction to the circumstances presented here, a license to engage in 
electrical work is required where the installer is installing wires and other items that carry 
and supply electricity as an end product for use by products that use electricity as a 
source of power, such as amusement rides, concession stands, or other structures or 
buildings incidental to carnivals, circuses, fairs or other similar events. However, where 
an individual is doing nothing more than plugging into a receptacle outlet a product that 
uses electricity as a source of power, such as plugging an electrically powered blower 
into a receptacle outlet previously installed by a licensed electrician to inflate a device 
used for bouncing or jumping, or plugging into a receptacle outlet previously installed by 
a licensed electrician a cord which supplies the electricity to a small carnival ride, then no 
license is required.  

Where more than simply plugging a product into an outlet is involved, such as the proper 
grounding of a product where such grounding is required for the safe operation of the 
product, or installing wires, a license is required.     

RESPONSE TO QUESTION 2. In essence, the second issue is whether a notice of 
commencement and a notice of completion of electrical work, referred to here as a 
permit, is required to be filed with the local inspector of wires for electrical work, as 
defined above, performed at carnivals, circuses, fairs and similar events?  

Section 3L of Chapter 143 of the General Laws states the permitting requirement for 
electrical work. It states, in pertinent part, as follows: “No person shall install for hire any 
electrical wiring or fixtures subject to this section without first or within five days after 
commencing the work giving notice to the inspector of wires appointed pursuant to the 
provisions of section thirty-two of chapter one hundred and sixty-six.”  

Inspectors of wires are appointed by cities and town pursuant to section 32 of chapter 166 
of the general laws of Massachusetts. By the terms of that section, local inspectors of 
wires “shall supervise every wire over or under the streets or buildings…and every wire 
within or supplied from buildings or structures subject to the provisions of chapter one 
hundred and forty-three, and the state building code, except wires within a manufactured 
building or building component as defined by the state building code and inspected in 
accordance with rules and regulations promulgated by the building code commission.” 

Section 96 of chapter 143 of the general laws states that “the state building code shall 
incorporate any specialized construction codes, rules or regulations pertaining to building 
construction, reconstruction, alteration, repair or demolition promulgated by and under 
the authority of the various boards which have been authorized from time to time by the 
general court.”  



7/6/2006 4

The second paragraph of section 96 goes on to state that “(t)he specialized codes referred 
to in this section shall include, but not be limited to, the …electrical code, …, fire 
prevention regulations…”  

Given that language, the state building code includes the electrical code, and because a 
local inspector of wires has jurisdiction over any structure subject to the provisions of 
chapter 143 and the state building code, then as long as the electrical code is applicable to 
amusement rides, concession stands or other structures or buildings incidental to any 
carnivals, circuses, fairs and similar events.  

The electrical code in the Commonwealth of Massachusetts is promulgated by the Board 
of Fire Prevention Regulations (“BFPR”). It is found at 527 CMR 12.00. In general, 
except for the Massachusetts exceptions identified in 527 CMR 12.00, the 
Commonwealth of Massachusetts adopts the National Electrical Code.  

In adopting that code, along with its Massachusetts exceptions, the Commonwealth also 
adopted, as it relates to the purposes of the electrical code, a more broad definition of the 
term “structure” than exists in the state building code. For purposes of the state electrical 
code, a structure is defined as “(a) combination of materials assembled at a fixed location 
to give support or shelter.” For purposes of the state electrical code, amusement rides, or 
other structures commonly found at circuses, carnivals and fairs are considered 
“structures.”  

Even more specifically, the national electrical code, at chapter 5, article 525 sets 
minimum provisions for carnivals, circuses, fairs or similar events. In addition article 590 
of the national electrical code addresses temporary wiring as may be found at a circus, 
carnival or fair, and article 680 of the national electrical code sets minimum provisions 
for water related rides as also may be found at circuses, carnivals and fairs.  The 
existence within the national electrical code of provisions specific to carnivals, circuses, 
fairs and similar events lends further support to the applicability of the code to electrical 
work performed at such events, and to the necessity of securing permits for such events.  

Where the installer is providing grounding or the bonding of  electrical equipment at each 
individual ride as required by the code for wires that plug into receptacles, or installing  
wires and other items that carry and supply electricity for end use by products that use 
electricity as a source of power, such as amusement rides, concession stands, or other 
structures or buildings incidental to carnivals, circuses, fairs or other similar events, a 
license to perform such installation is required, and a permit to perform such installation 
must be obtained in accordance with the provisions of section 3L of chapter 143 of the 
general laws.  

If an employee of the carnival, circus, fair or other similar event is performing the 
installation of wires that supply electricity, then that employee is considered to be 
performing that installation “for hire,” even if that person is employed to perform other 
duties and responsibilities by the owner of the circus, carnival, fair or other similar event. 
The phrase “for hire” is considered to include either an employer/employee relationship 
or a contractual relationship where the duties defined by the relationship include the 
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installation, for any form of consideration, of wires or other items to supply electricity as 
described above.  

Therefore, it is clear that permits are required to be obtained where wires or equipment 
are installed that supply electricity as the end product, and where more is done than 
simply plugging into a standard receptacle a product that uses electricity as its source of 
power. No permit is required where all that is done by the installer is plugging into a 
receptacle outlet previously installed by a licensed electrician a product that uses 
electricity.    

However, it is instructive to note the limited circumstances where licenses and permits 
are not required. As indicated by the analysis of section 1A of chapter 141 provided 
above, the local inspector of wires does not have jurisdiction over and can not require a 
permit from an individual who does nothing more than plug in to an outlet which has 
been installed by a licensed electrician a product that uses electricity as a source of 
power. As an example, plugging an electricity powered blower into an outlet previously 
installed by a licensed electrician to inflate a device used for bouncing or jumping, or 
plugging into an outlet previously installed by a licensed electrician a cord which 
supplies the electricity to a small carnival ride is not an act requiring licensure or 
permitting. That individual is not “installing for hire any electrical wiring or fixtures” and 
that individual is not entering into, engaging in, or working at the business or occupation 
of installing wires, conduits, apparatus, devices, fixtures, or other appliances for carrying 
or using electricity for light, heat or power as an end use. Rather, that individual is simply 
plugging in to an electrical outlet previously installed by a licensed electrician a product 
that uses electricity as an end use. Consequently, on those facts, no license is required to 
engage in those limited activities, and no permit is required to engage in those activities.  

It is also instructive to note that under all circumstances noted above, whether a permit or 
license is required or not, an inspector of wires is authorized by the language of section 
32 of chapter 166 of the general laws to take note of any attachment, insulation, support 
or appliance attached to any wire over which he has jurisdiction is improper or unsafe, 
and notify the person owning or operating any such wire.  

Even in circumstances where no permit and no license is required, and where as a result a 
local wire inspector may not have jurisdiction over the “installation of wires” the above 
language of section 32 may be interpreted to authorize a local inspector of wires who has 
come into possession of information of improper or unsafe attachments, such as but not 
limited to the insulation of, support of, or appliances attached to any electrical wires, and 
including the failure to provided the continuity assurance of grounding conductors at 
portable rides, as provided by the NEC, to notify the person owning or operating such 
wire, as well as other officials whose jurisdiction may extend generally over such wire. A 
building inspector, fire official, or a state inspector of amusement rides who is notified of 
such a potentially dangerous situation could take action related to matters within his 
jurisdiction, including his issuance of the permit to operate a carnival, circus, fair or other 
similar event. That action could include suspending the permit until the dangerous 
situation is corrected.  
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RESPONSE TO QUESTION 3: Question 3 asks whether it is ever permissible to require 
that an application for an electrical permit be submitted before the electrical work at a 
carnival, circus, fair or similar event is commenced and that the electrical work be 
approved before the carnival, circus, fair or similar event may be operated.  

Section 3L of chapter 143 of the general laws provides that “(n)o person shall install for 
hire any electrical wiring or fixtures subject to this section without first or within five 
days after commencing the work giving notice to the inspector of wires appointed 
pursuant to the provisions of section thirty-two of chapter one hundred and sixty-six.”  

Where, consistent with the analysis above, a permit is required, the language of section 
3L of chapter 143 seems clear: The person who would need to apply for the permit has 5 
days to apply for that permit.  

However, there is nothing to prevent a city or town official responsible for issuing a 
permit to operate a circus, carnival, fair or other similar event,  by whichever regulatory 
vehicle it determines is appropriate, from requiring that as a condition to being issued a 
permit to operate a circus, carnival, fair or other similar events, all other necessary 
permits, including any electrical permits required pursuant to M.G.L. chapter 143, section 
3L, be applied for and received before the permit to operate the carnival, circus, fair or 
other similar event will be issued. In this case, given that a carnival, circus, fair or other 
similar event may be set up, operated, broken down and gone before five days, it seems 
appropriate that such a requirement or condition to issuance of the permit be enacted. 
Moreover, it seems particularly appropriate to do so in the context of the electrical 
installations that are inherent to the operation of a carnival, circus, fair or similar event 
and their associated amusement rides and concession stands. An uninspected electrical 
installation involving any number of flaws in connection, insulation, grounding, or 
substandard fixtures or wires could result in serious injury or death from electrical shock 
or fire.          


