
 

 

Underfloor Protection Requirements 
(Residential Code Only) 

 

Background: Section R302.13 specifies requirements for underfloor protection for manufactured I-joists (see 
code section below).  An illustration provided in the 2015 International Residential Code Transition 
Document depicts protective materials affixed directly to the bottom of the joists (see illustration 
below).  In new construction, this is easy to achieve.  When adding structure to an existing 
condition, it may be a bit more challenging. 

 
Question: Does the Massachusetts Ninth Edition Residential Code require protective materials specified in 

Section R302.13 to be affixed directly to the underside of the I-joist in an existing condition? 
 
Answer: No (see explanation next page). 
 

 

 



 

 

Explanation: Section 302.13 does state that the gypsum board (or other product) is to be “. . . on the underside of 
the floor framing member . . . “and the illustration provided in the transition document shows the gypsum adhered 
directly to the bottom of the I-joist (see illustration above).  In many cases, it may not be possible to affix material 
directly to the new structure due to existing floor elevations or other existing conditions.  Section 302.13 does 
not specify that the gypsum (or panel) needs to be affixed directly to the underside of the framing member; it 
simply states that the floor assembly must be provided on the underside.   
 
The International Code Council’s IRC Commentary explains that the reason for floor protection is to help 
achieve better\longer burn characteristics for the I-joists to provide a greater opportunity for occupants to escape 
and firefighters and first responders to perform search and rescue in the structure, if necessary.   
 

 


