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Set forth below are responses to the questions posed in your 
June 9, 1995 memorandum to me concerning prevailing wage rates 
for trash hauling: 

1. How are wage rates determined by DLI when there are two 
applicable collective bargaining agreements in the same 
jurisdiction with different wages and/or benefits? 

In the majority of cases, there is a single collective 
bargaining agreement for a given trade governing a particular 
geographical area, so the scenario described in Question 1 does 
not occur too frequently. Depending on the facts presented, a 
fair approach, which we have used in the past, is to take a 
weighted average of the rates specified in the two applicable 
collective bargaining agreements based on the number of employees 
governed by each contract. 

The legal justification for using a weighted average is 
discussed in a memorandum I wrote to the file on April 13, 1994. 
A copy of the memorandum is attached hereto. 



2. section 27F states that "rates of wages shall include 
payments to health and welfare plans," and DL;I's rate sheets 
include a cash component and a health and welfare component. If 
an employer makes health and welfare payments greater than the 
minimum specified in DLI's rate sheet, does it violate the 
prevailing wage law for the employer to pay less than the DLI 
specified cash component provided that the total amount paid is 
equal to or greater than the cash plus benefits contained in the 
rate sheet? 

Although there is no written policy on the issue presented 
in Question 2, we have taken the position that, with respect to 
the 27F trash hauling rates, an employer may make health and 
welfare payments greater than those specified on the Department's 
rate sheets. However, an employer may not pay less than the base 
cash wage rate specified for each hour of work by an employee. 
In other words, the employer cannot receive credit for the amount 
paid into a health and welfare plan above what is specified on 
the 27F rate sheet for health and welfare. 

I believe that if the total rate is going to be broken down 
into its components on the wage schedule, the prevailing wage law 
requires that each such component be treated as a minimum. This 
rule is consistent with the practice in other jurisdictions which 
separate the benefits portion of the rate from the base rate. 
The Attorney General's Division of Fair Labor and Business 
Practices seems to be in agreement with us on this position. 

3. Are the· health and welfare plans in section 27F defined 
as Taft-Hartley plans, any type of health and welfare plan 
contained in an applicable collective bargaining agreement, or 
defined otherwise? 

The statute is silent as to the type of health and welfare 
plan which the Commissioner of the Department may consider when 
establishing the wage rates. I am aware of no requirement that 
the plans be "Taft-Hartley" plans or plans described in specific 
collective bargaining agreements. Therefore, it is my 
understanding that employers may contribute to any bona fide 
health and welfare plan for purposes of the prevailing wage 
requirements under 27F. I believe the Commissioner would be 
exceeding her authority by instituting a requirement that the 
health and welfare contributions be made to a limited class of 
plans where no such requirement exists in the statute. 



4. Should the rate determined in section 27F include 
payments made to pension plans? 

The rates issued pursuant to section 27F do not include 
payments to pension plans because 27F specifies only that the 
rates "shall include payments to health and welfare plans." In 
contrast, section 26 states that the construction rates shall 
include n[p]ayments by employers to health and welfare plans, 
pension plans and supplementary unemployment benefit plans." 
Since the legislature specifically included mention of pension 
plans in section 26 and excluded mention in 27F, there is an 
implication that the legislature intended for the rates issued 
under 27F to include only hourly base pay and contributions to 
health and welfare plans. 

If you have any other questions regarding these matters, do 
not hesitate to call me. 


