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Brad MacDougal 
Associated Industries of Massachusetts 
1 Beacon Street. 16th Floor 
Boston MA 02108 

RE: Courtesy Shuttle Services to Place of Work. 

Dear Mr. MacDougall, 

This letter is written in response to your request for an opinion letter regarding whether or 
not the time spent traveling between an off-site parking lot and the workplace in a 
company-provided comiesy shuttle is considered "working time" thus, requiring 
compensation. 

Under the Massachusetts Minimum Fair Wage Law, M.G.L.. c. 151, and regulations 
promulgated thereunder, 454 C.M.R. §27.04, travel to an employee's regular work site at 
the beginning of the workday and travel from the same site at the end of the work day is 
not "working time," and therefore is not compensable time. Therefore, so long as the 
shuttle service not "required" and transportation is offered at the beginning and end of 
the workday, your client need not pay for the travel time. 

This situation is analogous to others previously considered by the Department; for 
instance, a general contractor who chartered a boat to transport workers to an island, 
otherwise accessible by public transportation, did not need to compensate the workers 
who voluntarily accepted his private-ferry service for their commute over to the island 
worksite. 

When an employee uses employer-provided transportation for travel to and from work, 
DLS determines the start of the work day in a manner consistent with analogous federal 
law, the federal Fair Labor Standards Act (FLSA) and the Portal-to-Portal Act of 1947, as 
amended by the FLSA Amendments of 1996. See Goodrow v. Lane Bryant, Inc., 423 
Mass. 165, 169-170 (2000) (in the absence of a statutory definition, we may look to 
interpretations of analogous federal statutes for guidance). 

The mere fact that the employee is traveling in a company-provided vehicle, does not, in 
and of itself, transform ordinary commuting time into compensable working time, 
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provided that: 1) the vehicle is of the type that does not impose a greater difficulty to 
operate than a vehicle normally used for commuting; 2) the employee incurs no out-of­
pocket expenses for driving, parking, or otherwise maintaining the employer's vehicle; 3) 
travel is within the normal commuting area for the employer's business; and 4) use of the 
employer's vehicle is subject to an agreement on the part of the employer and the 
employee, or his or her representative, the employee's home to work travel does not 
constitute compensable working time. See~ U.S. Department of Labor Wage and Hour 
Division Opinion Letters, dated April 18, 2001 & January 29, 1999. See MW Opinion 
Letter 2003-006, dated May 16, 2003, adopting federal law treatment of this issue. 

These guidelines come from the Employee Commuting Flexibility Act of 1996, which 
amended the Portal-to-Portal Act by adding the provision concerning use of employer­
provided vehicles, and from subsequent DOL opinion letters interpreting that provision. 
The intent of this provision was to clarify that otherwise non-compensable commuting 
time is not made compensable merely because the employee uses an employer-provided 
vehicle. United Transp. Union Local1745 v. City of Albuquerque, 178 F.3d 1109, 1117 
(10th Cir. 1999) The intent was not to create another rule whereby commuting time in 
employer-provided vehicles would become part of an employee's principal activities and 
become compensable working time. Adams v. U.S., 65 Fed. Cl. 217, 225 (2005). See also 
United Transp. Union Local1745 at 1120; Manners v. State ofNew York, 183 Misc.2d 
382, 387-389 (2000). 

Given these guidelines and the facts as presented, that is, that employees are not 
required to report to the parking lot, are not mandated to take the shuttle bus, are free to 
utilize other methods to get them to their store-front workplace, are not charged for the 
transportation service, and are free at the end of the day to leave work and to retrieve 
their vehicles by whatever manner and at whatever time they please, it is this 
Department's determination that state law does not require that these employees be paid 
for travel time while taking advantage of the shuttle service to the job site. Providing 
company-sponsored shuttle services does not transform ordinary commuting time into 
compensable working time. If the employees are merely traveling to and from the job 
site, and performing no activity that is integral and indispensable to the principal work 
activity, then the travel time is not compensable. 

Please note that, in the event an employee were required to report to an off-site parking 
lot and to take a shuttle bus, then the work day would begin upon arrival at the designated 
parking location and would not end until they were delivered back to the parking area at 
the end of the day. 1 However, that is not the situation herein described. 

I hope this information has been helpful. If you have any further questions, please feel 
free to contact me. 

1 
454 C.M.R. §27.04 (c) If an employer requires an employee to report to a location other than the work site or to 

report to a specified location to take transportation, compensable work time begins at the reporting time and includes 
subsequent travel to and from the work site. 



Very truly yours, 

/ 
.. - I 

/ 
John H. Rona , , / 
General Coun el/ 
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