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February 22, 2010 

RE: Confirmation of Prevailing Wage Requirements for Apprentices 

I am writing in response to your request for a written opinion from the Division of Occupational 

Safety ("DOS") regarding the applicability of the Massachusetts Prevailing Wage Law, G.L. c. 

149 §§ 26 and 27, with respect to the use of apprentices by contractors which perform work on 

public works projects. Specifically, you have asked that we confirm that a contractor (or 

subcontractor) on a public works project, which employs apprentices in excess of the ratio of 

apprentices to journeymen set forth in the wage determinations issued by DOS, is in violation of 

the prevailing wage law to the extent the contractor (or subcontractor) pays less than the 

journeymen wage rate to the "excess" apprentices. 

Analysis 

The Massachusetts Prevailing Wage Law governs the setting and payment of wages on public 

works projects constructed by the commonwealth, or by a county, town, authority or district. 

G.L. c. 149, § 26, provides, in pertinent part: "In the employment of mechanics and apprentices, 

teamsters, chauffeurs and laborers in the construction of public works by the commonwealth, or 

by a city, town, authority or district .…[T]he rate per hour of the wages paid…in the construction 

of public works shall not be less than the rate or rates of wages to be determined by the 

commissioner as hereafter provided…." The law contains detailed standards regarding how the 

commissioner is to determine the appropriate wage rates including that the wage rates shall not 

be less than those wage rates established in "certain trades and occupations by collective 

agreements or understandings" between "organized labor and employers." See § 26. 

Accordingly, the wage rates established by the DOS: (1) reflect the wage rates established in 

collective bargaining agreements between unions and employers and (2) include wage rates for 

apprentices. 

As you know, the collective bargaining agreements containing apprenticeship programs provide 

that apprentices are paid a lower wage rate than journeymen employed in the same trade. The 

lower wage rate for apprentices established by the various collective bargaining agreements 

reflects the fact that apprentices are learning the trade. This is evidenced by the increase in such 

wage rates as the apprentice graduates to the next "step" in his or her training. As required by §§ 

26 and 27, the wage determinations for apprentices reflect this arrangement, and may only be 

paid to those apprentices who are registered by the Division of Apprentice Training. [1] The 

Division of Apprentice Training may only register an apprentice program if, inter alia "[t]he ratio 

of apprentices to journeypersons [does] not conflict with the ratio established in apprenticeable 

occupations operated by the joint labor management apprentice training programs approved 

under this chapter." G.L. c. 23, § 11K. The ratios of apprentices to journeymen are designed to 

ensure a balance between skilled trained workers and trainees to ensure a safe, efficient working 

environment. Contractors may not circumvent the prevailing wage law through the overuse of 

apprentices in conflict with the established ratios. Accordingly, a contractor which employs 

apprentices in excess of the ratio of apprentices to journeymen, as set forth in the wage 
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determination issued by DOS, violates the prevailing wage law if it pays the "excess" apprentices 

less than the journeymen wage rate. [2] 

Please call me at **** if you would like to discuss this confirmation letter. 

Sincerely, 

Patricia A. DeAngelis 

Legal Counsel 

 

[1] G.L. c. 23 § 11W requires that an apprentice maintain an apprenticeship identification card in 

his or her possession while performing work on a project subject to the Prevailing Wage Law. 

Chapter 149, § 27B requires that a copy of the apprenticeship identification card be attached to 

the certified payroll that contractors are required to submit weekly to the awarding authority to 

ensure compliance with the prevailing wage requirements. 

[2] Similarly, the U.S. Department of Labor requires that apprentices, employed by contractors 

in excess of the ratio set forth in determinations it issues pursuant to the Davis Bacon Act (40 

U.S.C.A. 3142 et seq.), be paid the full journeymen's rate. See , U.S. Department of Labor 

Prevailing Wage Resource Guide 2009, Section 16 (Davis Bacon Act Compliance Principles) 
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