
Prevailing Wage Opinion Letter 07-23-07  

I am writing in response to your request for this Office's written opinion regarding the applicability of the 

Massachusetts Prevailing Wage Law, G.L. c. 149, §§26-27. Specifically, you have asked if the prevailing wage 

law applies to construction of a youth center by a private organization. 

As I understand it, the Town of XXXX is interested in entering into a development agreement with a private 

organization to build a youth center on town-owned land. The town may choose to utilize a Request for 

Proposal (RFP) process to select the organization; however, it is anticipated that the only group interested in the 

project is the XXXX Youth Foundation, Inc. (XYF). (In fact, the town entered into a prior development 

agreement with XYF in 2002 for construction of the youth center, but the necessary funds were not raised, and 

the project did not go forward at that time. [1]) The development agreement would require that XYF pay for the 

project with private funds, but upon completion, the building would be turned over to the town. [2] 

The Massachusetts prevailing wage law applies to the construction of public works by the commonwealth, or by 

a county, town, authority or district. G.L. c. 149, §§26, 27. Therefore, to determine whether the prevailing wage 

law applies to a particular project, this agency considers the following questions: 1) is the project 

"construction", as defined in G.L. c. 149, §27D [3]; 2) is the project a "public work"; and 3) is the project being 

undertaken by a public entity subject to the statute? In this instance, the construction of the youth center is 

clearly "construction" within the meaning of the statute; what remains to be analyzed is whether this project 

constitutes a "public work" being undertaken by a public entity subject to the statute. 

While the prevailing wage law does not define "public work," this agency looks to relevant factors such as 

whether the property is publicly owned, and if public funds are being utilized. In this instance, while private 

funds will be used to construct the youth center, the property involved is owned by the town. In addition, the 

youth center will be turned over to the town upon completion of the project. In fact, the ultimate goal of the 

project is to build a youth center that can be operated and staffed by the town for years to come. 

Moreover, it is clear from examination of the proposed RFP and development agreement that the town is very 

much involved in the direction of the project. To highlight a few provisions from the proposed development 

agreement, the XYF must construct a facility containing not less than 20,000 square feet in accordance with 

plans and specifications approved by the town (p. 1, 6). XYF is required to submit a preliminary site plan to the 

Board of Selectmen "to ensure that from a conceptual standpoint the proposed facility is in substantial 

conformance with the needs of the Town." (p. 6) All of XYF's accounting and control systems must be 

satisfactory to the town, and town officials have the right to access, audit, inspect and copy all project records. 

(p. 4) XYF will be required to provide the town, upon request, with a written summary of the monies collected 

and amounts pledged. (p. 4) The town will provide XYF with the "standard specifications of major building 

systems … that the [t]own utilizes in all municipal buildings." (p. 8) The town retains the right to review AYF's 

contract with the chosen contractor prior to execution. (p. 10) During construction, the clerk of the 

works/construction manager must be available for communication with the town officials. (p. 10) Prior to 

accepting the building, the town must be given adequate time to perform a detailed inspection to "verify that all 

systems are operating according to specifications." (p. 12) A review of these provisions indicates that the 

development agreement is, in essence, is a call for construction of a public work by a public entity. 

This Office is aware that a separate request for determination as to the applicability of the competitive bid laws 

has been submitted to the Office of the Attorney General. While the prevailing wage and bid laws often both 

apply to a public construction project, it is important to note that this is not always the case. The bid laws 

include a dollar threshold under which competitive bids are not required - such a dollar threshold does not exist 

under the prevailing wage law. Additionally, it is helpful to remember that the purpose of the prevailing wage 

law is quite different from that of the bid laws. The purpose of the latter is fair and open competition, and best 

price. See, e.g., Annese Elec. Services, Inc. v. City of Newton, 431 Mass. 763, 767 (2000). The purpose of the 

prevailing wage law is to ensure that public construction projects do not "undercut the labor standards of the 
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local community within which those projects have been undertaken, and [it] encourages local contractors to 

compete for [public projects] on the basis of skill, expertise, experience, and efficiency, and not solely on the 

basis of payment of low wages." See House 2003, Majority Report of the Committee on State Administration, 

1988. The prevailing wage law ensures that public facilities, which must be maintained with public funds 

throughout years of use, are constructed by well-trained and skilled tradespersons. 

After consideration of the facts of this case and the underlying purpose of the prevailing wage law, it is this 

agency's determination that prevailing wages are required for construction of the XXXX youth center. 

I hope this information has been helpful. If you have any further questions, please feel free to contact me. 

Sincerely, 

Lisa C. Price 

Deputy General Counsel 

 

[1] Prior to entering into the development agreement in 2002, town counsel sought advice from the then-

Commissioner of the Division of Occupational Safety as to the applicability of the prevailing wage law. He was 

informed that the prevailing wage law may not apply, but the Commissioner stated that the town would need to 

submit a formal request, with supporting documentation, in order to receive an agency determination. The town 

elected to require the payment of prevailing wages and did not request such a determination. 

[2] The development agreement submitted with the town's letter request was the January 2002 agreement, but 

we have been informed that the proposed agreement will be substantially the same, with the potential exception 

of the requirement of prevailing wages. 

[3]" The term "construction" is defined, in pertinent part, as "additions to and alterations of public works." G.L. 

c. 149, §27D. 
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