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Applicability of 211 CMR 38.00 

 The provisions of 211 CMR 38.00, including the Order of Benefit Determination 
section, apply to coverage that: (1) falls under the definition of Plan under 211 CMR 
38.02 and (2) is not exempt from state insurance laws.  
 

 Self-funded employee benefit plans are exempt from state insurance laws under 
the Employee Retirement Income Security Act of 1974, 29 U.S.C. §1144, including 
M.G.L. c. 90, §34A.  

 

 The Group Insurance Commission provides fully-insured and self-funded health 
insurance to state employees and retirees.  Self-funded employee benefit plans are 
exempt from state insurance laws, including self-funded health benefits plans 
provided by the GIC. 
 

 Federal law governs the coordination of benefits when an insured is covered by 
Medicare and another health coverage.   
 

o The Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) sets forth the COB 
rules when an individual is covered by Medicare and other health coverage.  
Information about federal COB rules, including the Medicare Secondary 
Payer (MSP) rules, can be found on the CMS website.  In particular, 
information about the MSP rules can be found at: 
https://www.cms.gov/Medicare/Coordination-of-Benefits-and-
Recovery/Coordination-of-Benefits-and-Recovery-Overview/Medicare-
Secondary-Payer/Medicare-Secondary-Payer.html 

 

Question 1: 38.02 Definition of Plan and 38.04(2)(b) Rules for COB : 
Please confirm that Medicare Supplement policies are explicitly excluded 
from the definition of Plan, and that the reference to “coverage that is 
obtained by virtue of membership in a group and designed to supplement a 
part of a basic package of benefits” in 38.04(2)(b) does not refer to Medicare 
Supplement policies.   
 
Response: The Rules for Coordination of Benefits found under 211 CMR 38.02 address 
the order of benefit payments when a person is covered by two or more Plans.  Since 
Medicare Supplement policies are specifically excluded from the definition of Plan under 
211 CMR 38.02, the rules for coordination of benefits under 211 CMR 34.04 would not 
apply to Medicare Supplement policies. 
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Question 2:   Is travel insurance considered a plan under the definition? 
 

Response: Accident only coverage (including plans marketed as “travel insurance”) is 
not included in the definition of Plan under 211 CMR 38.00 and would not be subject to 
the coordination provisions. 
 

Question 3:  When PIP is excluded for either DUI, operating a motorcycle, 
Evading police, etc…  Is Med pay still secondary to Health insurance? 

Response: Yes.  The unavailability of PIP does not impact the provisions of 211 CMR 
38.05(1)(b) that provide that Medical Payments coverage under a motor vehicle policy 
shall always be secondary to and in excess of any Health Benefit Plan or Personal Injury 
Protection.  Where a claimant has health coverage and MedPay, medical claims must be 
submitted to the health insurance carrier.  The insured is entitled to be paid under the 
Medical Payments coverage for reasonable medical expenses that are not payable under 
either the Health Benefit Plan or under PIP. 

 
Question 4:  38.04(1)(B) Rules for COB - If a health plan member receives 
out-of-network care following an accident, does 38.04(1)(b) apply? Would 
MedPay cover the health plan member’s out-of-network services? 
 

Response:  An insured is entitled to receive benefits under his health benefit plan if 
treatment is sought in accordance with the terms of the health benefit plan.  If an insured’s 
medical expenses are not payable under PIP because the insured elected to go outside his 
health benefit plan to obtain a medical service that could have been obtained through his 
health benefit plan, then the insured is entitled to be paid for that out-of-network service 
by the Medical Payments coverage. See Dominguez v. Liberty Mut. Ins. Co., 429 Mass. 
112, 706 N.E.2d 647 (1999). 

 

Question 5:  Please clarify the order of priority specific to Med Pay 
coverage, when health insurers have an “other insurance” clause in their 
policies?  In the past, health insurers would fail to pay claims until the 
MedPay was exhausted.  However, the new regulation seems to indicate 
that MedPay is now secondary to Health insurance.  It appears that these 
“other insurance” clauses conflict with the new regulations. 

Response:  Under 211 CMR 38.05(1)(b), Medical Payments coverage under a motor 
vehicle insurance policy shall always be secondary to and in excess of any Health Benefit 
plan or PIP.  Accordingly, a fully-insured health benefit plan may not contain language 
deferring coverage to MedPay.   
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In some instances, a health benefit plan may be exempt from state insurance laws or may 
follow federal coordination of benefits rules.   Since self-funded employee benefit plans 
are exempt from state insurance laws, they may or may not follow a state’s COB rules.  In 
some instances, the plan documents of a self-funded health benefit plan may contain 
language deferring primary coverage to the motor vehicle insurer.  If a self-funded health 
benefit plan does not contain such deferral language, then the auto insurer may pay 
reasonable medical expenses that were not payable under an insured’s Health Benefit 
Plan. 

Question 6: 

Are MassHealth, Affordable Care Act plans (Obamacare), Massachusetts 
safety/health net plans, ERISA plans and Medicare all considered health 
benefit plans under the regulation? We want to make sure that MedPay is 
excess to all these types of plans. 

Response: The provisions of 211 CMR 38.00, including the Order of Benefit 
Determination section, apply to coverage that: (1) falls under the definition of Plan under 
211 CMR 38.02 and (2) is not exempt from state insurance laws. Certain plans are 
specifically excluded from the definition of Plan, including MassHealth (Medicaid) and 
Medicare Supplement plans. On the other hand, certain health benefit plans may be 
exempt from state insurance laws (e.g., self-funded plans) or may follow federal 
coordination of benefit rules (e.g., Medicare). 

“Obamacare” is not a health plan; it is a colloquial term for the provisions of the 
Affordable Care Act (ACA).  Health Benefit Plans that are purchased through an ACA 
Exchange, even those with subsidies, are private health insurance and are considered 
“Plans” for the purposes of 211 CMR 38.00. 

If a plan follows federal coordination of benefit rules (e.g., Medicare or Tricare), then 
the auto insurer should pay any benefits in accordance with the applicable federal COB 
rules.  

 
Question 7: May a provider that has entered into a contractual arrangement 
with a Health Benefit Plan balance bill an auto carrier (or an insured) for the 
difference between the negotiated payments and the provider’s charge? 
 
Response: Where the Personal Injury Protection coverage and Medical Payments 
Coverage of a motor vehicle policy are secondary to a Health Benefit Plan, the 
coordination of benefits rules may not be used by a provider to increase the amount of 
payment to the provider.  Thus, the provider may not bill the motor vehicle policy or the 
insured the difference between the provider’s negotiated payment with the health benefit 
plan and the provider’s charge. Unless otherwise permitted under 211 CMR 38.00, the 
coordination of benefits rules may not be used to circumvent contractual agreements 
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between providers and plans by increasing the provider payment or decreasing the 
amount the provider has negotiated to accept in payment for services, less any required 
deductibles, coinsurance or copayments.   

 
 
 

 

 

 


